За два роки українці займуть керівні посади на польських підприємствах, – прогноз експерта

15.02.2018 / Новини

За офіційними даними Міністерства праці Польщі попит на українську робочу силу у сфері торгівлі в цій країні у 2017 році зріс на 28%, а у сфері готельних послуг навіть на 72%. Через два-три роки українські робітники обіймуть керівні посади на польських підприємствах – прогнозують польські експерти.

Про це повідомляє Money, – пише ZIK.

Зростаючий попит на продавців або офіціантів з України є результатом, зокрема, близькості мов.

«Українці швидко вивчають польську мову, що полегшує їх роботу безпосередньо з клієнтом», – зазначають експерти фірми Personnel Service, що спеціалізується на наймі працівників з України для роботодавців у Польщі.

«Наша компанія найчастіше наймає працівників з України для фірм, що спеціалізуються у галузі промисловості і виробництва. Однак, впродовж певного часу ми вже помічаємо, що попит на працівників з-за східного кордону зростає також і у сфері послуг. Вже сьогодні продавець або офіціант з характерним українським акцентом нікого не здивує», – розповідає президент компанії Кшиштоф Інглот.

Він також додав, що ця тенденція буде зростати.

«Послуги є одним з тих сегментів ринку, де дефіцит працівників дуже великий. І враховуючи той факт, що українці вже влаштувалися на нашому ринку праці, мовний бар’єр більше не є проблемою», – пояснює він.

За даними Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі у 2017 році, роботодавці з сектора роздрібної та гуртової торгівлі подали понад 63 тисячі декларацій про намір прийняти на роботу українців. У порівнянні з 2016 роком цей показник зріс на 28%.

З іншого боку, компанії, що займаються послугами, пов’язаними з розміщенням та харчуванням, подали майже 42 тис. таких заяв, що аж на 72% більше, ніж минулого року. Найчастіше йдеться про роботу продавця, офіціанта/бармена, працівника приймальної служби в готелі, водія таксі, косметолога або перукаря.

За словами Кшиштофа Інглота, для українця достатньо місяця для вивчення польської мови на базовому рівні, що дозволяє спілкуватися. На його думку, вже через півроку українець може вільно володіти польською мовою та працювати з клієнтом.

У 2017 році у Польщі подано 1,7 млн заяв про намір прийняти на роботу громадян України. Переважна більшість з них – 1,4 млн заяв на термін від 3 до 6 місяців. Лише 219 тисяч стосуються строку від 1 до 3 місяців і тільки 35 тисяч – на менше ніж 30 днів.

Спрощена процедура працевлаштування українців дозволяє їм залишатися в Польщі протягом року. Це ускладнює їм кар’єрний ріст. Проте, як прогнозує Personnel Service, ситуація може змінитися протягом наступних двох-трьох років.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*