За афери із заробітними платами тепер каратимуть жорстко

11.04.2016 / Новини

Відповідальність за порушення трудового законодавства посилено штрафи за порушення у сфері праці передбачені Кодексом законів про працю ще з січня 2015-го року.

Проте порядок їх накладання Кабміном визначено лише у лютому цього року, а форма постанови, у якій фіксуватимуть рішення про притягнення роботодавця до відповідальності, чинна з 11 березня.

Про це пише газета “Експрес”.

Отже, хто, за що і на які суми матиме право штрафувати працедавців?

Йдеться про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, – пояснює юрист Євген Власов. – Наприклад, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, може накладатися штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. З 1 січня розмір санкції становить 41 340 грн. за кожного працівника щодо якого скоєно порушення, з 1 травня – 43 500 грн.

За які ще порушення накладатимуться штрафи?

За порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, або виплати їх не в повному обсязі передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (з 1 січня – це 4 134 грн., з 1 травня – 4 350 грн.). За недотримання гарантій і пільг працівникам, які залучаються до військової служби, накладатиметься штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (з 1 січня – 13 780 грн., з 1 травня -14 500 грн.). Загалом перелік штрафів за порушення законодавства про працю визначено у частині 2 статті 265 Кодексу законів про працю України.

Хто матиме право проводити перевірки та накладати штрафи?

Передбачено, що накладання штрафів здійснюється головою Держпраці, його заступниками, начальниками регіональних управлінь на підставі актів про перевірки.

Як управління Держпраці виявлятимуть порушників законодавства? Під час планових перевірок?

Так. Найбільша небезпека в тому, що перевіряти Держпраці може все, що відбувалося на підприємстві останні три роки, тобто цілком реально, що можуть бути виявлені порушення і взагалі трирічної давності. Проте в цьому випадку штрафів можна уникнути. Адже на момент вчинення порушення чинне законодавство відповідальності не передбачало, тобто закон про відповідальність зворотної сили не має.

Чи можна буде оскаржувати штрафи в суді?

Постанову про накладання штрафу можна буде оскаржити в судовому порядку. Необхідно пам’ятати ще й про адміністративну відповідальність, яка може бути накладена на роботодавця за порушення трудового законодавства (штраф – від 510 до 1700 грн.). Якщо раніше роботодавець особисто ніс адміністративну відповідальність, то відтепер чималі фінансові санкції застосовуватимуть і до підприємства. Думаю, активізації перевірок та накладення штрафів варто очікувати вже в цьому році, адже інспекція з питань праці отримала відповідне нормативне підгрунтя, виходячи з нещодавніх постанов уряду.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*