З січня українці отримають нові платіжки за опалення: як заощадити на газі

19.01.2019 / Новини

Українці почали отримувати оновлені платіжки за газ, які шокували багатьох вже новими цифрами.

Все це — наслідок листопадового подорожчання газу і того, що суд скасував постанову Кабміну №203 від 23 березня 2016 р. про встановлення норм споживання газу на людину в місяць до 3,3 куб. м на одну людину припадає 9,8 куб. м на місяць.

Експерти очікують від Кабміну зниження норм для населення і радять для економії встановити лічильники газу.

Як пише “Сьогодні”, постачальники газу населенню роз’яснюють, що виставляють рахунки за нормами, встановленими в 1996 році, які в 2,97 рази вище скасованих. Так, при наявності в квартирі газплити і централізованого гарячого водопостачання (ЦГВС) – треба сплатити 9,8 куб. м газу на місяць на кожного зареєстрованого в квартирі людини, що становить 83,78 грн, виходячи з нинішнього тарифу – 8,55 грн / куб. м газу. При відсутності ЦГВС і газколонки для підігріву води тепер треба сплатити щомісяця 18,3 куб. м / чол., або 156,47 грн, а якщо є газплита і газколонка – 23,6 куб. м / чол., або 201,78 грн.

Тобто для сім’ї з трьох осіб, які проживають в багатоповерхівці, рахунок за газ несподівано збільшився, в залежності від наявності або відсутності ЦГВС, на 168 грн, 311 грн і на 402 грн щомісяця. Причому незалежно від того, використаний цей газ чи ні. Якщо норми зміняться, нам обіцяють зробити перерахунок. Поки ж влада попереджає про нове можливе подорожчання газу: днями міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що з 1 травня його ціна зросте ще на 20%. Тобто за нормами доведеться платити від 100 грн / міс. за людину і більше.

Фахівці з ринку газу очікують, що норми його споживання для населення, що не має лічильників, Кабмін все ж трохи знизить, прив’язавши їх при цьому до опалсезону. Для цього потрібно прийняти нову постанову, яка скасує документ 1996 року. Енергоексперт Валентин Землянський розповів виданню, що Міненерговугілля пропонує влітку (з квітня по вересень) встановити норми 5,6 куб. м газу / чол. в місяць, а взимку (з жовтня по березень) – 8,8 куб. м, але ця пропозиція поки не розглянута Кабміном. Землянський підрахував, на скільки подорожчає газ з 1 травня нинішнього року і з 1 січня 2020 року.

“На першому етапі ціни підвищаться до 80% вартості газу для промисловості, або до 9700 грн / куб. М, на другому етапі – до 100%, або до 12 000 грн”, – говорить експерт.

Також він нагадав, що з січня українці в багатоповерхівках отримають нові платіжки за опалення: ціни зростуть на 16-18% в залежності від регіону.

Співголова Центру енергетичних стратегій Дмитро Марунич називає юридично коректним повернення до старих норм:

“Вони будуть діяти, поки не приймуть нові. Пропоновані Міненерговугілля цифри реалістичні і не викличуть нових судових позовів від постачальників. Що стосується виставлених деякими облгазами споживачам рахунків за недоплату, починаючи з 2014 року, коли набула чинності скасована постанова, то я не думаю, що ці борги стягнуть. Споживачі в них не винні, винна влада “.

Але як вирішать це питання, поки неясно.

Марунич впевнений, що газ з травня подорожчає, незважаючи на вибори, так як це передбачено меморандумом з МВФ. У зв’язку з цим знову стає вигідною встановлення квартирних лічильників на газ, навіть якщо за неї доведеться сплатити. Як ми з’ясували, ціна питання – від 1850 грн.

“До кінця 2021-го постачальники газу зобов’язані за свій рахунок встановити квартирні лічильники всім категоріям споживачів, – розповів нам Землянський. – Але, з огляду на, що весь цей час доведеться переплачувати за нормами, а лічильник газу окупається за три роки навіть при одному зареєстрованому користуванні , а при трьох – всього за рік, є сенс розщедритися, щоб потім економити, так як газ дешевше не стане”.

Щоб після установки лічильника газу менше його витрачати, експерти радять перейти на споживання електроенергії: готувати їжу в мікрохвильовці, кип’ятити воду в електрочайнику. Ми підрахували: якщо сім’я з трьох осіб, встановивши лічильник газу, буде використовувати половину від норми, або 15 куб. м в місяць, то зараз щомісяця можна зберегти 125 грн, з травня – 150 грн, з січня 2020 го – 175 грн. Тобто повернути витрати на установку вийде за 17 місяців.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*