З працівниками Вишнівської сільської ради говорили про охорону праці

24.05.2019 / Новини

На сучасному етапі науково-технічного розвитку нашої держави питання охорони праці є одним із найактуальніших. Саме це питання стало темою зустрічі з трудовим колективом Вишнівської сільської ради.

Начальник відділу Любомльського бюро правової допомоги, Андрій Литвинюк, обговорив з працівниками ради зміни в трудовому законодавстві та роз’яснив актуальні питання, – повідомляється на сайті ОТГ.

Належна організація охорони праці, яка відповідає вимогам нормативно-правових актів, є основним заходом профілактики та запобігання виробничому травматизму й професійній захворюваності.

Основним законодавчим актом, який регулює організацію охорони праці на підприємстві, є Закон України “Про охорону праці” від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII. Його дія поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб, що відповідно до законодавства використовують найману працю.

Кожним  трудовим договором передбачаються зобов’язання роботодавця щодо забезпечення найманих працівників безпечними умовами праці.

Законодавство України покладає на всіх роботодавців обов’язок щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці. Витрати на охорону праці на підприємстві згідно зі ст. 19 Закону повинні становити не менше 0,5% від фонду оплати праці за попередній рік, а за невиконання законодавства про охорону праці до підприємства можуть бути застосовані санкції аж до заборони його експлуатації.

Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів  роботодавець має забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника. Порядок проведення медичних оглядів визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров’я.

Наприкінці заходу працівники ради отримали кваліфіковані відповіді на індивідуальні питання, що їх турбували та ознайомились з актуальними правопросвітницькими темами проекту Міністерства юстиції України.

Ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати, звертайтесь:

        Любомльське бюро правової допомоги
        м. Любомль, вул. Б.Хмельницького 12, тел. (03377)2-45-43;

        e-mail: liubomylske@legalaid.lt.ua

        Skype: Любомльське бюро правової допомоги

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*