Юні волинські туристи здійснили похід територією Згоранського ландшафтного заказника та Шацького національного парку (ФОТО)

26.07.2017 / Новини, Спорт

Літні канікули – найдовший період відпочинку. Важливо, щоб цей час діти проводили цікаво та з користю для здоров’я.

Щороку обласний Центр туризму, спорту та екскурсій, крім оздоровлення на стаціонарних турбазах – «табір Сонячний» і «Юний турист», також активно залучає школярів до подорожей рідним краєм, – повідомляє Волинь.info.

Протягом червня – липня юні туристи здійснили ближні та дальні пішохідні, водні та велосипедні походи по Волині та Карпатах.

В одному з таких походів побували гуртківці Центру туризму, учні Луцького НВК № 9. Діти здійснили 6-денний похід територією Згоранського ландшафтного заказника та Шацького національного природного парку.

Побували на мальовничих озерах Волині – Великому та Малому Згоранських, Оріховому, Прибич, Світязі, Пулемецькому. Під час денних переходів діти долали від 15 до 20 кілометрів. Проте навколишня природа  настільки захоплювала, що відволікала від думок про важкі рюкзаки.

Крім того, відвідали і ряд цікавих об’єктів на маршруті. Зокрема, у селі Смоляри-Світязькі діти побували на заводі «Зендер-Україна», який займається видобуванням сапропелю із дна озера Прибич. Цікавою була розповідь виконавчого директора підприємства Василя Редька про сапропель. Він розповів, що це унікальне органічне добриво, яке використовується  у медицині, косметології, будівництві, але найбільше – у сільському господарстві для підвищення родючості врожаю. Потужна насосна система, яка тягнеться до середини озера, створює враження, ніби це нафтовидобувна установка. Спочатку сапропель викачують з дна водойми, потім його очищають і запаковують у спеціальні мішки – від малих до величезних 400-тонних. Таке добриво користується попитом у Європі та Африці. Відвідали діти і Свято-Духівську церкву у селі Смоляри-Світязькі, яка славиться древнім 800-літній дзвоном. Проте найбільших вражень отримали діти, побувавши на прикордонній заставі у селі Грабове. Заступник начальника застави провів для дітей екскурсію територією, показав різні види транспортних засобів, на яких пересуваються прикордонники, військову зброю, а також ознайомив з контрольно-слідовою смугою кордону.

За ці дні в поході діти побачили більше, ніж за всі свої роки. Саме такий відпочинок вони дуже люблять, адже він дає можливість відійти від стаціонарних умов і пожити в наметі на лоні природи, поїсти туристської каші чи супу, приготованих на вогнищі, поспівати пісень біля вечірнього багаття. Під час походів діти загартовуються, активно відпочивають на озерах, набувають необхідних життєвих вмінь та навичок, пізнають свій рідний край, мандруючи його стежками, знайомляться з історико-культурними та природними пам`ятками, проводять певні краєзнавчо-пошукові дослідження. Це хороша школа підготовки молодої людини, де виховуються патріотизм, відповідальність, взаємодопомога, почуття бережливого ставлення до природи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*