Який він – музей сучасного мистецтва у Луцьку. Фоторепортаж

16.09.2018 / Новини

Зробити Луцьк музейною столицею для поціновувачів мистецтва, творити музей нового покоління, який змінює минуле та рефлексує над майбутнім, розвиває українське мистецтво: цього прагнуть засновники першого у місті Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, повыдомляэ Інформаційне агентство Волинські Новини.

Музей відкрили нещодавно, 24 серпня, але вже встиг здобути популярність серед лучан. Сюди приходять, аби відкрити для себе маловідомих, але майстерних українських митців, молодь залюбки фотографується на фоні яскравих інсталяцій, тут організовують різноманітні культурні події.

Музей нового покоління

Як розповіла керівний партнер Галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» Леся Корсак, місія музею – створити музей нового покоління, нову інституцію, яка змінює минуле, рефлексує на теперішнє і творить майбутнє. Український нонконформізм, який тут зібраний, є унікальним явищем у світовому мистецтві і засновники музею вважають, що його треба показувати, адже це гордість української нації.

Діюча первинна експозиція включає полотна понад сотні майстрів, понад 800 експонатів. Окрім постійної експозиції, є художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського у двох залах, а також змінна експозиція, де зараз представлена виставка «Людина і образ» Андрія Ментуха, українського художника з Гданська (Польща). Змінну експозицію планують змінювати щомісяця, там експонуватимуть твори художників, які живуть в Україні та за її межами, будучи українцями за походженням.

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків виник на базі галереї сучасного мистецтва України, яка існувала вже 4,5 року і вела активну діяльність. Її колекція поповнювалася, і цього року у День Незалежності вирішили подарувати місту музей сучасного українського мистецтва. Ідея полягає в тому, щоб побороти провінційність, аби мистецтво вивело місто на інший рівень. Музей – це завжди інституція, де є наука, культура, просвітництво, а провінція це завжди те місце, яке віддалене і відстале. Тобто, там, де з’являється музей, зникає провінція.

«Чому ми вирішили займатися саме сучасним мистецтвом? Ми вважаємо, що українська нація є дуже сучасною і мусить триматися надалі, щоб зайняти гідне місце на мапі світу, тому що, якщо ти не сучасний, ти будеш на задвірках цивілізації. Мистецтво завжди первинне, тому ми мусимо починати з мистецтва, оскільки вважаємо, що, якщо Україна підніме свою духовність, чому сприятимуть музеї, ми вийдемо на кращий рівень і здобудемо державу, про яку мріємо, ту Україну, яку ми хочемо мати і будемо мати», – зауважує Леся Корсак.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*