Яку випічку виготовляють у шацькому кондитерському цеху

21.10.2019 / Новини

Біля кондитерського цеху Шацького районного споживчого товариства завжди пахне свіжою випічкою. Тому хочеш-не хочеш, а ноги самі приведуть до магазину, де на вітрині – понад 40 видів продукції на різний смак від цього підприємства.

Хліб, тістечка, булочки, пиріжки, круасани, сосиски в тісті, торти, печиво – все апетитне, щойно з печі, а головне, виготовлене з натуральних продуктів.

Про це пише газета «Новий погляд+», передає Район Шацьк.

«Якісне борошно, дріжджі, масло, яйця, фрукти з саду і лісові ягоди – це основа наших виробів. Від деяких новітніх технологій, коли тісто – це готова суміш з мішка, розведена водою, а начинка – склад незрозумілих хімічних елементів, ми відмовилися раз і назавжди, – розповідає Наталія Демедюк, завідувачка кондитерського цеху».

Наталія Сергіївна працює в кондитерському цеху з 1975 року. Прийшла на роботу в Шацьк 19-річною дівчиною, одразу після закінчення технікуму. Ще з однією колегою починали з випікання булочок і рогаликів. Асортимент був досить скромний, оскільки не вистачало працівників, та й державний стандарт, ГОСТ, на той час ставив виробника в досить жорсткі рамки: кожен виріб мав свою технологію виготовлення. В незалежній Україні почали діяти набагато лояльніші норми ДСТУ.

Зараз на підприємстві трудиться 7 чоловік: керівник і 6 працівників (по 3 в кожній зміні). Робочий день розпочинається о 5.30, вихідних немає. Кондитерська справа – це не так легко, як здається на перший погляд. За всіма красивими витворами кулінарного мистецтва стоїть щоденна монотонна праця на ногах при досить високій температурі. Кожного ранку о 9.00 в магазинах селища з’являється свіжа випічка до сніданку.

Найбільшим попитом серед покупців користуються дріжджові вироби: пиріжки з сиром, маком, яблуками, повидлом. Влітку дуже популярною, особливо серед туристів, є випічка з начинкою із чорниці, ожини і малини.

Серед фірмових десертів кондитерського цеху – торти «Бісквітний», «Жіночі примхи», «Горіховий», «Казка», тістечка «Карпати», «Заварне», «Шоколадна картопля», мафіни, капкейки тощо. Асортимент виробів щороку збільшується. Наталія Демедюк особисто вишукує в Інтернеті оригінальні ідеї випічки, переймає досвід у колег з інших міст Волині і України та й сама є авторкою багатьох рецептів.

Під час нашої з Наталією Сергіївною ранкової розмови до її кабінету постукав покупець.

–Торт «Казка» є? Бо в магазинах усі розібрали.

–Звичайно! Свіжий, з ніжним кремом. За декілька хвилин з’явиться на вітринах.

Ці слова споживача є визнанням кулінарного таланту шацьких кондитерів, свідченням того, що їхня випічка смачна і буквально змітається з прилавків. Придбала людина «Казку» – і подарувала собі казковий настрій і позитивні емоції на весь день, – усміхається завідувачка. В таких от не помітних на перший погляд деталях пані Наталія і її підлеглі знаходять натхнення для роботи, розвитку і постійного вдосконалення.

Особливими поціновувачами шацької випічки є, звичайно, туристи, які приїздять влітку на озера, щоб відпочити. Їх важко чимось здивувати в час високих харчових технологій, коли кондитерські вироби стають схожими на витвори мистецтва і вражають уяву як зовнішнім виглядом, так і смаковими якостями. Проте кондитерам із Шацька це вдається, адже існує великий попит на продукцію, виготовлену з натуральних інгредієнтів.

«Влітку до мене підійшла кондитерка зі Львова, яка відпочивала на Шацьких озерах. Розповіла, що вже тиждень купує наші пиріжки, смак яких їй дуже подобається, і запитала, чи даємо ми в тісто курячі яйця. Я, чесно кажучи, розгубилася, бо навіть не уявляла, що здобу можна випікати без додавання яєць. У нас цей продукт у тісті – базовий. Як і натуральне масло, високої якості маргарин (якщо пиріг пісний), домашній сир з Шацького молокозаводу і справжнє згущене молоко», – розповідає Наталія Сергіївна.

Нинішнього літа, як, до речі, і всі попередні, улюбленими для відпочивальників були пиріжки з чорницею. Ягідний сезон був щедрий, тому кондитери радували цими виробами гурманів з червня по вересень.

Ще однією фірмовою випічкою шацького підприємства є печиво «Волинське» – пухке, ніжне, м’якеньке. Раніше випікали його по 10-15 кг у день, зараз дещо менше. Наталія Демедюк частково розкрила секрет особливого смаку печива: в його склад входить натуральне масло.

В кондитерському мистецтві важлива краса, почуття смаку і стилю. Тому працівники цеху дбають, щоб продукція була не тільки смачною, але й привабливою зовні. Адже коли немає візуального позиву спробувати виріб, то робота над унікальним смаком може звестися нанівець.

Можливість фантазувати, експериментувати з кольорами і візерунками дає оформлення короваїв. Весільний хліб має бути багатим, – каже завідувачка. Коровай від шацького цеху – зазвичай у декілька ярусів, покритий білою кондитерською мастикою, з парою лебедів, гірляндами троянд, маків, ромашок, волошок тощо. Що тут сказати: розкішний, як і сама життєва подія, для якої він випікається!

Над оформленням короваїв зазвичай працює, вкладаючи в них душу, сама Наталія Сергіївна. Нинішня осінь щедра на весілля в Шацькому районі, тому смачний і красивий обрядовий хліб випікається в цеху чи не щодня.

Робота кондитера непроста, проте працівники люблять її за той спектр емоцій, які вона дарує. Десерти, як стверджують кулінари з Шацька, – це завжди свято і навіть трохи магія. А ще їм подобається, що можуть приносити людям маленьке щастя, дарувати приємні емоції і яскраві спогади.

З професійним святом вас! Спасибі за смачні і приємні моменти, які ви нам даруєте. Нехай серця завжди будуть наповнені теплом і любов’ю, адже ці почуття і є тими секретними інгредієнтами, які роблять вашу випічку неповторною!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*