Які суди на Волині найчастіше “відмазують” п’яних водіїв

19.03.2019 / Новини

За 2018 рік волинські суди винесли  понад 2,2 тисячі постанов відносно нетверезих водіїв. Когось покарали за всією суворістю українських законів, до когось просто не дійшли руки – збіг строк притягнення до відповідальності, когось лише насварили, і вже традиційно не минулося без випадків, коли за порушника поручився трудовий колектив, громадська організація і навіть… монахи.

Про ці та інші способи «відкосити» від відповідальності, оригінальну судову практику і просто статистичні тенденції судочинства за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться у спецтемі Центру журналістських розслідувань “Сила правди“.

ПОСТАНОВИ ЗА СТАТТЕЮ 130. МЕНША КІЛЬКІСТЬ – ВИЩА ЯКІСТЬ

17 загальних місцевих судів – це майже 3000 судових документів у реєстрі у справах про нетверезе водіння. На вивчення й аналіз такої кількості рішень “Сила правди” витратила цілий місяць.

Серед основних тенденцій – у 2018 до загальних місцевих судів дійшло значно менше справ, ніж у 2017. На 651 постанову. Чи то водії стали свідомими, чи поліція не так завзято виявляє порушників. Щоправда відсоток громадян покараних штрафом, позбавленням водійських прав, або ж одночасно і гривнею і тимчасовою забороною сідати за кермо зріс в середньому на 6%. Навіть такі незначні успіхи не можуть не тішити, адже лише невідворотність покарання здатна вилікувати певні суспільні вади.

Загалом волинські загальні місцеві суди минулоріч винесли 2259 постанов про п’яне водіння. 1523-ом порушникам присудили покарання у вигляді штрафу з позбавленням водійських прав, або ж без такого. Останнє, до слова, траплялося надто часто.

Найлояльнішими до нетверезих водіїв уже традиційно були судді Нововолинського міського суду (лише 20 % порушників притягнули до відповідальності), Любешівського районного суду (32 %) і Горохівського районного суду (майже 41 %). Торік вони також не покарали навіть половини осіб, на яких складались відповідні адмінпротоколи.

А от Ковельський міськрайонний суд притягнув до відповідальності найбільше любителів їздити «під градусом» – понад 85 % (від загальної кількості розглянутих постанов), за ним відповідно йдуть Ківерцівський (понад 76 %), Іваничівський (понад 75 %) і Рожищенський (75 %) районні суди. Замикає топ-5 Луцький міськрайонний суд, де понад 74 % усіх постанов завершились адмінстягненням і тимчасовим позбавленням водійських прав.

Значно менше справ стали повертатися у відділки поліції для доопрацювання. Якщо найбільший суд області, Луцький міськрайонний, у 2017 році 75 разів повертав матеріали поліції на доопрацювання, то через рік кількість таких випадків зменшилась більш, ніж удвічі – всього 32 постанови.

Теж саме стосується перенаправлення справ за підсудністю в інші суди. Цього разу їх було вкрай мало. Однак практики затягувати розгляд справ так і не позбулися.

СУДИ-РАВЛИКИ: ХТО НАЙЧАСТІШЕ “НЕ ВСТИГАВ” ПОКАРАТИ ПОРУШНИКІВ

Найбільш неповоротким був Нововолинський міський суд. Понад 50 % усіх справ про кермування в нетверезому виді тут закрили через те, що минули строки притягнення порушників до відповідальності. І це при тому, що цей суд загалом розглянув лише 113 постанов за 130-ою статтею.

У суді працює четверо суддів і в середньому кожен з них розглянув за рік приблизно 28 таких справ. До прикладу, в Рожищенському районному суді один єдиний служитель Феміди Іван Сіліч самотужки осилив 80 справ за рік за статтею 130. І лише у 7 випадках строки відповідальності правопорушників минули.

На другій позиції після Нововолинського за кількістю «скислих» справ – Маневицький районний суд. Тут через строки закрили 31 справу. Цікаво, що у більшості випадків матеріали надходили до суду вчасно, а їх розгляд чомусь проводився аж через три місяці після авторозподілу.

Третя позиція в антирейтингу за цим показником у Шацького райсуду – понад 27% усіх справ «не встигли» розглянути.

Ловили гав і в Любешівському районному суді. З 74 справ не вклалися в терміни 20. Зокрема так сталося у випадку з директором Любешівського навчально-виховного комплексу Віктором Дубко.

Водій “під шафе” наїхав на дорожні стовпці зі світловідбиваючими елементами і влаштував поліцейським погоню. Освітянина наздоганяли із сиренами, проблисковими маячками і вимогами про зупинку в гучномовець. Та ця погоня виявилась даремною. Згадані події відбувалися у січні, а суд взявся до розгляду постанови лише у квітні. Все просто – терміни минули, а отже справа підлягає закриттю.

Замикає п’ятірку судів-равликів Ратнівський районний суд – понад 16 % від усіх постанов «прострочені».

Деяким судам статистику “скислих” справ формують практично окремі судді. У Луцькому міськрайонному суді з 59 постанов, де збігли терміни покарання, майже половина – 25 – винесена суддею Андрієм Сівчуком.

Тут слід зауважити разючу стабільність в роботі вершителя правосуддя. Адже у 2017-му Андрій Сівчук також був автором половини всіх постанов Луцького міськрайонного суду, де справу закрили через строки. У Маневицькому районному суді таку статистику зробила суддя Ірина Токарська: з 31-ї справи, де збігли строки притягнення порушника до відповідальності, – 22 постанови з її підписом.

СПЛАТИТИ ШТРАФ ЧИ РОЗДІЛИТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ З БЛИЖНІМИ

Волинські суди ніяк не можуть відмовитись від практики відпускати порушників на поруки. 97 постанов протягом 2018-го. У 2017-му таких постанов було 92.

Якщо рахувати у відсотках, то від загальної кількості постанов волинські суди “наростили” кількість справ переданих на розгляд трудовим колективам з 3,16 % (2017-й рік) до 4,29 % (2018-й рік).

Фермери, лісівники, директори шкіл, водії шкільних автобусів, карет швидкої, члени громадських організацій і навіть монахи… Сідали п’яними за кермо і думали, що їм нічого за це не буде. Частково вони мали рацію. Адже замість понести заслужене покарання за законом, вони вплутали в справу своїх колег, побратимів, друзів. Через що інколи об’єктом громадського осуду ставав не сам порушник, а його поручителі.

Окрім того, волинські суди вдалися до практики передавати матеріали справ на розгляд трудовим колективам не тільки у разі такого клопотання від установ, організацій чи підприємств, а й тоді, коли про це просить сам порушник. Навіть якщо він ніде не працює, заходи громадського впливу до нього можуть застосувати колишні співробітники, – вважає суддя Ківерцівського районного суду Олександр Костюкевич. Принаймні таку постанову він виніс, розглядаючи справу колишнього військовослужбовця.

До речі, у всіх постановах йдеться про те, що трудовий колектив в 10-денний термін має повідомити відповідний суд про застосоване до порушника покарання. Не всі поручителі сумлінно виконали покладений на них законом обов’язок, – повідомляють суди.

Покарання, застосовані трудовими колективами, заслуговують на окрему увагу. Товариський і громадський осуд, суворе попередження, вибачення перед колективом, візити в сім’ю для з’ясування причин такої поведінки, повторне штудіювання правил дорожнього руху… Чим вам не покарання? Кожен би злякався.

ЧУТЛИВІСТЬ ТА ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПІДХІД ВОЛИНСЬКОЇ ФЕМІДИ

Понад 7 % справ минулого року закрили з мотивів відсутності правопорушення. Це 162 постанови. Неправильно оформлений протокол, відсутність свідків, прострочені алкотестери, освідування в медустанові без пропозиції патрульного пройти його на місці події… Саме через такі тонкощі думка служителів Феміди інколи не збігалася з протоколом поліції.

Найбільше справ закрив не побачивши правопорушення Любешівський районний суд (понад 31 % від усіх постанов), друга позиція у Володимир-Волинського міського суду (майже 14 %), “бронза” – у Турійського (близько 11 %), далі йдуть Старовижівський (10,2 %) і Любомльський районні суди (7,7 %).

Інколи волинські суди вражають своєю простодушністю і “добротою”. Так Камінь-Каширський районний суд закрив низку справ через те, що алкоголь правопорушник вживав не безпосередньо перед тим, як сісти за кермо, а за день до трапунку. А Любомльський суд – через те, що збігли строки калібрування алкотестера, який показував ступінь сп’яніння «клієнта».

А от суддя Турійського районного суду Галина Хвіц двічі закривала справи взагалі без мотивації. Принаймні, такий висновок можна зробити, проаналізувавши постанови за її підписом у судовому реєстрі. Закрито, бо відсутній склад правопорушення. І цим все сказано.

Однак навіть постанова суду не гарантує покарання.

Оксана Петрук, Марія Смик

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*