Які перспективи в Згоранської сільради у складі Головненської ОТГ

24.05.2020 / Новини, Статті

Минулого тижня Кабінет міністрів затвердив перспективні плани формування об’єднаних територіальних громад Волині. Відповідно до цього плану на території Любомльського району постане 4 ОТГ: Любомльська, Головненська, Вишнівська та Рівненська. Ці громади, за розрахунками експертів, визначені як спроможні.

На теренах Шацького району заплановано створення однієї громади, яка покриє усю його територію. Наразі ж до Шацької ОТГ увійшли, окрім самої селищної, ще дві колишні сільські ради – Прип’ятська та Самійличівська, – пише Район Шацьк.

Формування Шацької ОТГ обійшлося без «сюрпризів». Проте єдиним невизначеним моментом в цьому питання було те, куди ж все таки приєднається Згоранська сільська рада: до Шацької, Любомльської чи Головненської, зважаючи на принцип добровільності.

Зрештою, Згоранську сільську раду, котра роками, не могла визначитися, куди приєднуватися, таки долучили до Головненської ОТГ.

То чого ж очікують жителі цих трьох громад від такого формування територій майбутніх ОТГ, запитуємо у сільських голів.

Олександор Лукашук, голова Згоранської сільської ради, пояснив, чому громаді буде краще жити у складі Головненської, ніж Шацької чи Любомльської ОТГ.

– Про те, що Згоранська сільська рада входитиме до Головненської, особисто я не бачу нічого поганого, бо як далі вони будуть жити – ніхто з упевненістю не скаже. Це буде невелика громада, у складі якої буде три старостинства, включно з нашим.

В такому випадку наше старостинсьво матиме третину депутатів (відповідно до кількості жителів певної території), що вже є великим плюсом для нас, адже вони зможуть впливати на рішення усього депутатського корпусу та лобіювати інтереси наших сіл, впливати на розподіл бюджету.

Згорани не будуть чекати, поки їм хтось дасть коштів, якби це було у складі великих громад (Любомльської чи Шацької), де б ми мали від сили по одному депутату).

Якщо ж так станеться, і з часом Головненська ОТГ разом із нами опиниться у складі Любомльської, то, думаю, нічого доброго з цього не вийде, маю на увазі наш Головненський округ. Любомль – це місто з великими потребами, відтак це зовсім інші субвенції на освіту, медицину, які будуть концентруватися у більших населених пунктах, а не малих селах. Нам же треба буде зосереджувати свої сили на залученні інвесторів, створити привабливу територію для бізнесу.

Упевнений, що наша сільська рада в дечому підсилить Головненську громаду, в той же час як у складі інших територій (Шацька чи Любомля) ми б «загубилися» та були б своєрідним тягарем. Адже ми маємо дитсадки та школи, які треба утримувати.

Дехто каже, що з Головненською ОТГ у нас складне транспортне сполучення, і людям важко буде добиратися до центру громади за різними довідками чи для вирішення певних питань. В такому разі скажу, що для цього передбачено надання послуг людям через ЦНАП, представники яких будуть працювати в кожному старостинстві. Тобто з цим проблем не буде.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*