Як змінилися правила для заробітчан

31.10.2017 / Новини

Польща ухвалила на законодавчому рівні рішення про депортацію українських нелегалів, але це було вирішено разом з українською стороною.

Про це в коментарі “Слову і Ділу” розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, оцінюючи міграційну політику щодо українських заробітчан.

ПОЛЬЩА: НОВЕ ПРАВОВЕ ПОЛЕ

“Річ у тім, що закон дозволяє працевлаштування за біометричними паспортами. Разом із тим, згідно із Шенгенською угодою, за біометричним паспортом людина має право на перебування від трьох місяців до півроку”, – констатував Заводовський.

“Оскільки і поляки, і українці не дуже добре знають законодавство, виявилося, що багато людей опинилися під загрозою депортації. В законі чітко вказано: депортація застосовується до людей, які втратили право на перебування або пробули довше, ніж потрібно. Адже навіть якщо це робоча віза, то вона видається на півроку-рік, біометрика – на 3 місяці або півроку. Свідомо чи несвідомо багато людей пересиджували термін. Такі особи підпадають під закон про депортацію”, – продовжив він.

Експерт наголосив, що склалася ситуація, коли країна розробляє правове поле, зокрема за участю української сторони, з приводу того, як цих людей повернути, якою має бути процедура, через які пропускні пункти їх пропускати.

На його думку, це непоганий крок з точки зору того, що такі особи не будуть більше місяцями перебувати в ізоляторах або тимчасових місцях обмеження свободи.

“У ситуації з Польщею це поки не жорсткі заходи, а радше просто вироблення правового поля щодо українських заробітчан”, – пояснив він.

УКРАЇНЦІ В ІЗРАЇЛІ

Однак, уточнив фахівець, є ще один приклад міграційної політики щодо українців – Ізраїль.

“Там складна ситуація з українськими заробітчанами. В принципі, не секрет, що отримати дозвіл на роботу в Ізраїлі досить складно”, – зазначив він.

Із його слів, українська та ізраїльська сторони раніше розробили законопроект, який дозволяв працевлаштовувати близько 15 тисяч українців.

“Зокрема, йшлося про категорії простих робітників, особливо в галузі будівництва”, – додав він.

Цей документ остаточно мав бути підписаний у грудні, але цього так і не відбулося, констатував експерт.

ГОЛОСУВАННЯ УКРАЇНИ ЗА ІЗРАЇЛЬСЬКУ РЕЗОЛЮЦІЮ

Як пояснив експерт, після того, як Україна проголосувала за законопроект про те, що Ізраїль є окупантом частини Палестинської території, Ізраїль переглянув свої позиції щодо України.

“У грудні мав бути візит Гройсмана до Тель-Авіва, щоб підписати закон, але цього так і не відбулося”, – нагадав він.

“Ситуація така, що українці виїжджають за кордон. Оформити робочу візу дуже складно й дорого, тому заробітчани просто подають документи на отримання статусу біженця. Наприклад, через якісь політичні утиски. Це менш проблематично”, – наголосив міжнародник.

Він уточнив, що в Ізраїлі ця процедура нескладна й добре виписана, як і в США.

“Але в Ізраїлі це призвело до того, що 95% не є насправді біженцями, але подають пакет документів, тим самим перевантажуючи систему. При цьому є багато людей, які дійсно є біженцями, наприклад, з окупованих територій. Поки триває судова тяганина, яка може тягнутися два-три роки, людина працює, заробляє кошти й лише потім її депортують”, – додав Заводовський.

УДАР ДЛЯ МІГРАНТІВ

Із його слів, зараз цей законопроект має спрощену процедуру, зокрема виписані кілька питань, які відразу дозволяють відсіяти людей, що не є біженцями.

“За різними даними, в Ізраїлі близько 15 тисяч українців, 3 тисячі з яких працюють легально, а для інших 12 тисяч нелегально працюючих українців це удар. Часу у вигляді двох-трьох років на розгляд справи в суді вони вже не матимуть і будуть відразу депортовані, якщо не нададуть достатніх підстав для статусу біженця”, – припустив експерт.

На його думку, для України ситуація з Польщею є позитивноіміджевою, а в Ізраїлі кілька тисяч наших громадян перебувають у зоні ризику.

“Раніше вони мали цілком законний прийом, щоб працювати два роки, заробляти гроші, тому що в середньому на будівництві зарплати досить високі – 2 тисячі євро. Але зараз, після поправки, такої можливості вже немає”, – резюмував Ілля Заводовський.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*