Як змінились вимоги до документів після запровадження безвізу: все що потрібно знати подорожуючи Європою

16.06.2017 / Новини

Як уникнути черг на кордоні? Як змінились вимоги до документів? Як тепер дешево користуватись мобільним зв’язком? Як дешево подорожувати? Ці, та багато інших питань завжди хвилюють того, хто збирається у подорож.

Із скасуванням візового режиму з Євросоюзом, питань ще більше додалось. Тому, “Про Львів” вирішив зробити підбірку усієї потрібної інформації, необхідної для будь-кого, хто збирається у подорож країнами Євросоюзу.

1. Які документи потрібно підготувати

Перетин іноземцями кордону з європейськими країнами регламентує Шенгенський прикордонний кодекс.

Прикордонна перевірка заснована на правилах, прописаних у цьому документі, і зводиться до головної мети – переконатися, що мандрівник не планує порушувати європейські міграційні правила. Прикордонник має право перевірити виконання п’яти вимог, причому ці вимоги не залежать від наявності візи, вони діють рівною мірою для мандрівників, які перетинають кордон у межах як візового, так і безвізового режиму.

Умови в’їзду до ЄС наступні: наявність документа для перетину кордону (наприклад, біометричного закордонного паспорта); переконливе обґрунтування мети та умов перебування у країнах Європи; наявність достатніх фінансових коштів для перебування в ЄС та для повернення додому; відсутність мандрівника у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС; відсутність з боку мандрівника загрози для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних взаємин.

Для перевірки мети поїздки на кордоні можуть попросити такі підтверджувальні документи:

Для туризму або приватних подорожей:

бронювання проживання або запрошення в довільній формі, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів зворотний квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не обов’язкова вимога) маршрут або план вашої поїздки, якщо ви подорожуєте автомобілем

Для бізнес-подорожей і відряджень:

запрошення на зустріч інший документ, що підтверджує торговельні або ділові відносини квиток на виставку або захід, якщо метою поїздки є їхнє відвідування

Для подорожей з метою навчання:

сертифікат про реєстрацію/зарахування до навчального закладу/курсів/школи студентське посвідчення або сертифікат про відвідування курсів

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних або релігійних заходах або з іншою метою:

запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію або програми; у них має бути вказана назва організації, яка запрошує, та термін перебування будь-які інші прийнятні документи, що підтверджують мету візиту

Як доказ фінансової спроможності або забезпечення поїздки мандрівник може надати такі варіанти підтвердження (на власний вибір):

готівкові кошти тревел-чеки оплачене проживання та квитки фінансові гарантії сторони, яка запрошує кредитні картки міжнародних платіжних систем

Що робити тим, хто має старий паспорт та візу?

Для тих, хто не хоче змінювати паспорт, не відбудеться жодних змін. Діючі візи лишаться чинними, а коли їхня чинність спливе – ви знову можете податися на “шенген”, якщо ваш паспорт не біометричний. Хоча масовим оформлення віз не буде, адже замовити біометричний паспорт – легше і зазвичай дешевше, аніж нову “шенгенку”, а жодної переваги від наявності візи ви не матимете. Ви також маєте право оформити новий біометричний паспорт, лишивши старий у себе. Про це необхідно повідомити при оформленні паспорта, пояснивши таку потребу.

Важливо.

Виписки з банків про стан рахунку, довідки з місця роботи та інші подібні документи, не включені до списку та не обов’язкові до надання. Водночас, якщо у прикордонника виникнуть сумніви, на кордоні вас можуть попросити підтвердити наявність коштів на банківському рахунку – за допомогою банкоматів у зоні прикордонного контролю, інтернет-банкінгу або телефонного дзвінка у банк.

Якщо є бажання, ви можете везти із собою чек з банкомата або інший підтверджувальний документ, але ви не зобов’язані цього робити; прикордонник не має права відмовити вам у в’їзді лише на тій підставі, що у вас немає паперу з печаткою банку. Вибір документа, що підтверджує наявність коштів, залишається за вами. Також у вас можуть запросити чинну медичну страховку міжнародного зразка, але її наявність не є обов’язковою, а її відсутність не може стати підставою для відмови у в’їзді.

Якщо подорожуєте на авто:

Як повідомляє Головний сервісний центр МВС України, тепер, щоб здійснити подорож на автомобілі українським водіям потрібно мати такі документи:

  • національне посвідчення водія, посвідчення повинно відповідати міжнародним вимогам, документ повинен мати термін дії (тут можемо спростувати інформацію, надану МВС: на практиці, у Європі формат вашого водійського посвідчення абсолютно неважливий, багато наших знайомих без проблем подорожують з правами водія ще радянського зразка, але вибір за вами) ;
  • розпізнавальний знак України на транспортному засобі (зокрема, знаком, що повністю відповідає цій вимозі, є зображення (UA і прапор України) на українському номерному знаці);
  • договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане на особу, яка перетинає кордон;

У разі відсутності права власності на автомобіль, треба оформити документи для поїздки за кордон. Для цього необхідна заява власника машини або документ, що підтверджує право користування і (або) розпорядження транспортним засобом. Особам, які здійснюють поїздку за кордон, на період подорожі видається свідоцтво про реєстрацію на їхнє ім’я. Транспортні засоби, на які, відповідно до закону, встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (крім транспортних засобів, придбаних в розстрочку), до поїздок за кордон не допускаються.

2. Як уникнути черг на кордоні та подорожувати дешевше

Швидкі варіанти дороги в Польщу без черг на кордоні.

Якщо ви хоч декілька разів їздили в Польщу на автобусі чи авто, то знаєте, що перетин кордону може займати доволі багато часу.

Віднедавна на кордоні посилили контроль, що ще збільшило час очікування. Простояти в черзі в авто чи автобусі 3-6 годин – це звична справа, а інколи черга затягується на 8-12 годин.

Як обрати пункт пропуску з найменшою чергою?

Трохи збільшити шанси на швидкий перетин кордону на авто можна, якщо перед виїздом чи вже по дорозі у Польщу перевірити стан черг на кордоні онлайн і обрати пункт пропуску, де найменше машин. Гарантовано уникнути черг можна якщо їхати за кордон на поїзді або летіти літаком (дешеві аваквитки в Польщу бувають за 300-400 грн!). Про ці варіанти нижче.

Корисні лінки

Інтерактивні карти та камери з інформацією про черги онлайн:

dpsu.gov.ua/ua/map – інтерактивна карта контрольно пропускних пунктів на сайті Державної прикордонної служби України

dpsu.gov.ua/ua/border – онлайн-камери

loda.gov.ua/karta_kordon – ситуація на КПП у Львівській області + у Волинській області

Дані про черги у вигляді таблиці:

kordon.sfs.gov.ua – інформація про час очікування на сайті Державної фіскальної служби України.

Прямі лінки: UA – PL та PL – UA

granica.gov.pl – інформація про час очікування на кордоні UA – PLPL – UA та онлайн-камери
Швидко порівняти час очікування на всіх ПП з України в Польщу можна на сайті kordon.sfs.gov.ua, де вся інформація зібрана в таблицю.

Для вашої зручності прямі лінки на час очікування з України в Польщу – та з Польщі в Україну. Зауважте, що на цих сайтах інформація не завжди відображає реальний стан речей, і вказаний час очікування є лише орієнтовним.

Піший перехід кордону

На пункті пропуску Шегині – Медика є піший перехід, яким користуються багато наших громадян. Це найдешевший спосіб потрапити у Перемишль, звідки можна дістатися у будь-яке місто в Польщі. Інколи через піший перехід можна перейти кордон за годину – дві, а інколи доведеться чекати у тисняві 3-4 години.

Через кордон на автобусі

Рейси у Польщу виконують десятки перевізників, але від черг не застрахований жоден з них. Автобуси проходять контроль по окремій смузі від авто, але якщо порушення виявили у будь-якому автобусі перед вами, то ви будете очікувати поки він повністю не пройде перевірку.

Квитки на автобуси в Польщу можна купити на сайтах:

busfor.ua – агрегатор автобусних квитків від багатьох перевізників.

ecolines.ua – комфортабельні автобуси від міжнародного перевізника

le.cz – чеський перевізник Leo Express з рейсами у Краків, Прагу, Відень та інші міста

Доволі великий відсоток наших співвітчизників їздять у Польщу на закупи і найменші черги на пунктах пропуску у ті дні, коли в Польщі зачинені більшість магазинів. Найлегше швидко перетнути кордон в неділю, також під час державних вихідних у Польщі і на великі релігійні свята в Україні. Найдовші черги бувають щосуботи.

Як же гарантовано дістатися в Польщу без черг на кордоні?

Щоб уникнути черг при переході кордону варто їхати поїздом, або летіти літаком. З приходом лоукостів Wizz Air та Ryanair у Львів авіаквитки в Польщу бувають за такою ж ціною, як на автобус, чи навіть дешевше.

Дешевий поїзд в Польщу

(Київ – Львів – Перемишль) Між Україною і Польщею курсує поїзд Львів – Краків – Вроцлав, а з грудня 2016 року – поїзд Київ – Львів – Перемишль. Митний та паспортний контроль у поїздах проходить швидко. У поїзді Львів – Перемишль перевірка починається вже у Львові і після прибуття в Перемишль пасажирів не затримують довше 30 хвилин. Ціна квитків на поїзд Львів – Краків – Вроцлав доволі висока: від 40 євро за квиток в один бік зі Львова до Кракова.

А на поїзд Львів – Перемишль квитки на сидячі місця 2-го класу вартують лише 172 грн. Київ – Перемишль коштує 406 грн.

Корисні лінки:

Розклад поїзду Київ – Львів – Перемишль і Перемишль – Львів – Київ Пошук авіаквитків Україна – Польща від 18 євро в один бік З Перемишля можна дістатися у будь-який куточок Польщі. Знайти поїзд чи автобус у потрібне вам місто можете на сайті e-podroznik.pl

Щоб зекономити, можна їхати в Ряшів (Жешув), а звідти добиратися у великі польські міста на рейсах PolskiBus.com.

З 12-го червня рейси у Польщу виконує рейковий автобус Ковель – Хелм, можете переглянути розклад на сайті Укрзалізниці: Ковель – Хелм, Хелм – Ковель. Квитки продають за ціною від 200 грн.

3. Як бути постійно на зв’язку?

З 15-го червня цього року було скасовано оплату за роумінг між усіма країнами Євросоюзу. Хоча це й не стосується послуг мобільного зв’язку українських операторів, це дуже добра новина і для подорожуючих з України. Для того, щоб скористатись дешевим і якісним зв’язком, вам необхідно придбати стартовий пакет у першій країні в’їзду до ЄС і після цього можна користуватись ним в усіх країнах Європи за тарифами того оператора, в якого ви його придбали, не сплачуючи жодних податків за роумінг.

Слід зауважити, що з 2016 року, у більшості країн ЄС почало діяти правило про необхідність реєстрації придбаної сім-карти з наданням документу з фотографією, що підтверджує особу (підійде український закордонний паспорт або навіть посвідчення водія). Реєстрація особи зовсім не означає, що вам потрібно буде укладати контракт і сплачувати щомісячну абонплату, ви можете користуватись тарифами на умовах prepaid. Купіть кілька пакетів для своїх близьких та друзів, з ким подорожуєте, і ви будете постійно на зв’язку.

Зв’язок з Україною ви можете забезпечити використанням популярних голосових та текстових месенджерів (Skype, Viber та ін.), оскільки ви будете завжди онлайн (якісним покриттям 4G забезпечена переважна площа у Європі, а 3G/GPRS буде працювати навіть у найвіддаленіших куточках) Для прикладу, наведемо вартість і умови оформлення у найпопулярніших країнах в’їзду до ЄС:

Польща: Стартовий пакет Orange Free na kartę з включеним 1 GB 4G інтернет коштує 5 PLN (35 грн) або 20 PLN (140 грн) з 5 GB інтернет (вартість пакету залишиться як кредит на вашому рахунку). Зареєструвати пакет можна у більшості магазинів, де ви придбали стартовий пакет або в салонах Orange.

Угорщина: Стартовий пакет Domino Quick від Telekom a.k.a. Magyar Telekom- 900 HUF (85 грн) з 500 MB інтернет та 40 хвилин розмов у мережі оператора або 1990 HUF (190 грн) з 1 GB і 80 хвилин. Придбати його можна навіть на заправних станціях таких, як OMV та MOL, супермаркетах Media Markt, Tesco, Auchan, Edigital, салонах Telekom та газетних кіосках. Після придбання необхідно зареєстуватись з поданням документу у будь-якїй T-Point точці продажу, інакше через деякий час пакет перестане працювати.

Корисний лінк: Wiki з актуальною і детальною інформацію про усі умови придбання й використання prepaid пакетів мобільного зв’язку з розбивкою за країнами.

4. Де знайти проживання на час подорожі?

Для пошуку житла скористайтеся hotelscombined.com, що порівнює ціни на готелі у десятках систем бронювання, таких як booking.com або скористайтесь сервісом оренди апартаментів airbnb.com

За матеріалами:

LowcostAvia

Головний сервісний центр МВС України

EUR-Lex – офіційна база законодавства ЄС

Tvoemisto

досвіду власного, друзів, та наших улюблених читачів

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*