Як зміна геополітичного вектора Туреччини може натиснути на економіку України, – експерт

12.08.2016 / Новини, Статті

Зміна зовнішньополітичного вектора Туреччини може стримувати ВВП України на 0,1-0,2% протягом півроку. А запуск альтернативних газопроводів в обхід України загрожує втратою в перспективі більше 5% ВВП.

Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Відновлення політичних і економічних відносин між Туреччиною і Росією може послабити позиції України на турецьких ринках, скоротити пропозицію агротоварів на українському ринку, а в разі створення РФ альтернативних трубопроводів знизити або припинити транзит газу через Україну.

На долю Туреччини припадає 6-7% експорту українських товарів. За 5 місяців 2016 року з України до Туреччини було експортовано 6,1% товарів, а в докризовому 2007 році – 7,4%. При цьому, ключовими напрямами українського експорту є продукція чорної металургії – понад 50%, а також аргопродукція і продукція харчової промисловості – 25%. Торговельне сальдо з Туреччиною залишається стійко позитивним, але має тенденцію до зниження.

«Очевидно, що в основних сегментах експорту формується висока конкуренція, особливо в металургійній промисловості. У разі активізації співпраці РФ і Туреччини, можна очікувати, що Туреччина переорієнтується на російську металопродукцію. Навіть якщо брати за основу поточну тенденцію скорочення експорту до Туреччини на рівні 10-13%, за підсумками року воно може скласти 18,1%. Таким чином, в зоні ризику – 25-40 млн. доларів і без того слабкого експорту », – зазначає експерт.

У свою чергу, ключовим товаром турецького імпорту в Україну залишається агропродукція – близько 36% від усього імпорту з Туреччини. В період відмови РФ від турецьких товарів, частина продукції почала активно заходити на український ринок, збиваючи, таким чином, ціни. Зараз, в разі зниження пропозиції на українському ринку через відновлення їх поставок на російський ринок, можна очікувати підвищення цін на 3-5% на деякі види турецьких овочів і фруктів.

На думку експерта, найбільш небезпечним в перспективі для економіки України може стати формування альтернативних гілок газопроводу з РФ до Європи. У разі запуску газопроводів «Турецький потік» або «Північний потік-2», економічні втрати України можуть скласти більше 5% від ВВП, або 5-6 млрд. доларів після 2019 року, по завершенню поточного газового контракту між Україною і РФ.

«Такі втрати змушують Україну активізувати проекти з підвищення енергоефективності економіки, розширювати альтернативний імпорт поставок газу, нарощувати власний видобуток. Уберегтися від економічного впливу можливої зміни турецького вектора буде важко, що пов’язано і без того з важким просуванням українських товарів на близькосхідних та європейських ринках », – резюмує Андрій Шевчишин.

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*