Як виглядають головні новорічні ялинки у різних регіонах України (ФОТО)

01.01.2020 / Новини

Пропонуємо мандрівку містами України, де засяяли новорічні ялинки.

Підбірку підготував Укрінформ.

Київ

У День святого Миколая на Софійській площі відбулося урочисте відкриття головної ялинки країни. Висота новорічної красуні сягає понад 20 метрів. Цьогоріч її прикрасили 800 новорічними іграшками, а навколо ялинки розгорнули восьмикінечну зірку з яскравих гірлянд. Головні герої казки про Лускунчика “охороняють” ялинку разом із українськими козаками.

Вінниця

Вінницька ялинка встановила національний рекорд як найвища металоконструкція, що обертається навколо своєї осі, – її висота 29 метрів.

На виготовлення вінницької ялинки використали 321 живе деревце, на придбання яких витратили майже 196 тис. грн. Її святкове вбрання цьогоріч оновили 150 золотистими декоративними шишками завдовжки 60 см. Вони гармонують із розташованими в основі ялинки металевими арками золотистого кольору, які підсвічуються неоном.

Фото: Вінницька міська рада

Житомир

У центрі Житомира на майдані Корольова відкрили головну ялинку міста, а також засвітили святкову ілюмінацію на пішохідній вулиці Михайлівській.

Цього року обласний центр прикрашає 17-метрова блакитна ялинка, яку зрізали біля Житомирського ліцею №25, адже дерево росло поруч із будівлею та могло завдати шкоди її фундаменту. Крім того, на вулиці Михайлівській з’явилася святкова ілюмінація, а також тематичні фотозони.

Фото: Житомирської міськради

Чернівці

У День Святого Миколая у Чернівцях на Соборній площі урочисто відкрили новорічну ялинку та різдвяне містечко. Висота головної ялинки міста становить близько 20 метрів. Цього року головне новорічне дерево знайшли не в лісовому господарстві, як зазвичай, а практично у центрі міста, на подвір’ї чернівчанина.

Як розповіла кореспонденту Укрінформу дизайнер Наталія Бордіян, яка займалася декоруванням головної ялинки Чернівців, новорічне дерево виконане у золотих, срібних та білих кольорах. Її прикрасили сніжинками та 3D гірляндами. Також унизу виготовили обідок, на якому зображені сюжети міста.

Харків

У Харкові “вбрали” 10-ярусну ялинку на півтора мільйона. Штучне дерево заввишки понад 40 метрів прикрашене ілюмінацією і світиться червоними, синіми і зеленими вогнями, які хвилями пробігають верх і вниз по всім його десяти ярусах. Облаштування головної ялинки зажадало чимало коштів.

Тільки на оренду особливої ​​світлодіодної сітки пішло пів мільйона гривень, удвічі більше витрачено на монтаж дерева, ще до 100 тисяч – на підключення ілюмінації до мереж електроживлення та заземлення металевого каркасу.

Поруч з ялинкою встановлено й Будиночок Діда Мороза для розваги дітей загальною площею 170 кв. м. і вартістю понад 6 млн грн. Як стверджують у міськраді, спорудження також розраховане не на один рік.

Запоріжжя

Цього року влада вирішила встановити 25-метрову штучну ялинку. Головну ялинку області привезли з Києва. В ОДА запевняють: на неї не витратили жодної бюджетної гривні, новорічне дерево і прикраси — подарунок мецената, ім’я якого не розголошують.

25-метрову ялинку монтували кілька днів. Її склали з кількох сотень штучних гілок, а прикрасили – майже тисячею блакитних кульок та яскравою гірляндою.

Запорізька ялинка є однією з найвищих в країні. На площі також облаштували святкове містечко: ярмарок сувенірів і смаколиків, каруселі, яскраві фотозони, інсталяції. Ще однією “фішкою” цього року є відкрита ковзанка розміром 41 на 24 метри.

Ужгород

В Ужгороді у переддень Святого Миколая відбувся традиційний Парад Миколайчиків і засяяла ілюмінація на головній ялинці міста. Цього року 14-метрову ялинку в центрі Ужгорода, яку подарували жителі вулиці Лайоша Кошута, прикрашають майже пів тисячі кульок білого, жовтого, срібного та червоного кольорів та понад 400 метрів гірлянд.

Львів

У центрі Львова — на проспекті Свободи засяяла вогнями головна ялинка міста. Цього року символ новорічно-різдвяних свят особливий — це блакитна ялина, яка вирізняється особливо пухнастим гіллям.

Як розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, цього року було вирішено зробити акцент на освітленні, тому на ялинці майже немає іграшок. Вона дуже стильна і приваблива.

Новинкою у прикрашанні міста до новорічно-різдвяних свят стали два 8-метрові ангели, які є аналогами лондонської святкової ілюмінації. Ангели розміщені на вулицях Галицькій та Сербській, це місця, які стануть новими локаціями для святкових фото.

Миколаїв

У Миколаєві встановили та прикрасили головну ялинку на Соборній площі. На ялинці немає традиційних іграшок – лише ілюмінація у вигляді різноманітних фігурок.

Фото: Свідок. info
Фото: Свідок. info

Новорічна миколаївська красуня – одна з найвищих в Україні. Має 22 метри заввишки і 10 метрів у діаметрі. Була придбана в 2017 році за 2,8 млн грн. Тоді одне зі ЗМІ порівняло ціну ялинок в різних містах і назвало миколаївське новорічне дерево найдорожчим в Україні. За його інформацією, подібні у Сумах та Дніпрі коштували приблизно вдвічі дешевше.

Херсон

Головна новорічна ялинка області – штучна, має висоту 18 метрів.

Ялинку запалили під час театралізованого дійства, свято супроводжувалося виступами творчих колективів Херсонщини, вікторинами, танцювальними конкурсами. Неподалік головної новорічної ялинки області почала працювати резиденція Святого Миколая. Вона знаходитиметься тут протягом всіх новорічно-різдвяних свят і працюватиме щодня з 17 до 20 години.

Суми

Другий рік поспіль у Сумах встановлюють для святкування замість живої ялинки штучну висотою 18 метрів.

Чернігів

Ялинку традиційно встановили на Красній площі. Довкола неї збудували Казкове містечко з фотозонами, інсталяціями, атракціонами, катком, фуд-зоною.

Головна ялинка Чернігова є штучною, її висота – 18 м. Прикрашена електричними гірляндами. Придбали її в 2011 році в Одесі. Вартість ялинки разом з установкою тоді становила 220 тис грн. Ця витрата давно окупилася, оскільки встановлення ялинки із живої хвої щороку коштувало місту 100 тис грн.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську ялинку відкрили ввечері 13 грудня, на день святого Андрія Первозванного. Відомо, що головна ялинка Івано-Франківська – штучна. Її висота – 18 м. Торік місто скерувало на придбання ялинки 500 тис. грн. Тоді ж для неї придбали енергоощадну ілюмінацію.

Новорічний Івано-Франківськ / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Тернопіль

На Театральному майдані Тернополя відкрили головну новорічну ялинку обласного центру. «Уже кілька років поспіль новорічна ялинка Тернополя має однакову висоту – 18,5 метрів. Зате, цього року її дещо оновили.

Крім іграшок у формі невеличких ялиночок та різнокольорових зірочок, прикрасили ялинку штучним снігом, новими елементами декору та 3D-ілюмінацією», – розповів кореспонденту агентства начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик.

Майже синхронно із новорічною ялинкою на Театральному майдані Тернополя відкрили й освятили різдвяну шопку із великими фігурами біблійних персонажів. Також нині запрацювало новорічне освітлення на фонтанах і вулицях міста, почало діяти і “Файне зимове містечко” із льодовим майданчиком і гірками із штучним снігом.

Сєвєродонецьк

У Сєвєродонецьку «запалили» новорічну ялинку на день Святого Миколая, але обійшлися деревом, яке росте поруч із міським Палацом культури. На відкритті дітлахів зустріли відразу три казкових персонажі: Святий Миколай, Санта-Клаус і Снігуронька – але жодного Діда Мороза. Ще одну «ялинку» встановили на площі навпроти будівлі міськвиконкому, але й тут обійшлися мінімумом затрат. Як пояснили в КП «Світанок», якому доручили оформити площу Миру, для цього були використані штучна хвоя й прикраси зі старих запасів, що зберігаються в коморах КП вже не перший рік.

Зазвичай ще одну ялинку встановлюють на площі Перемоги, поруч із обласною держадміністрацією. Цього року вирішили обійтися без головного новорічного атрибуту; натомість лісова красуня засяяла практично на лінії розмежування, в місті Золотому – як подарунок від ЛОДА. Ялинка невелика, усього шість метрів заввишки і два завширшки, зате оздоблена за останнім словом техніки.

Фото: Сєвєродонецька міськрада

Луцьк

Не одну, а три “головні” волинські ялинки цьогоріч традиційно прикрасили на центральному Театральному майдані Луцька.

Окрасою різдвяно-новорічного комплексу уже понад десять років є три ялинки, які ростуть у центрі головної площі міста. Цього разу для них придбали нові прикраси. Новорічні красуні виблискують переважно золотими кольорами, на фоні яких гарно виглядають гірлянди-сніжинок.

Фото: lutsk.rayon.in.ua

Хмельницький

Хмельницький став першим містом в Україні, яке засвітило новорічну ялинку.

Вона засяяла ще 1 грудня. Красуня оснащена кольоровими ілюмінаціями та новорічними прикрасами.

Фото: depo.ua

Одеса

Головна ялинка міста, яку встановили біля мерії, 20-метрової висоти, шириною – 9 метрів, а довжина дюролайту (прозорого шнура зі світлодіодами всередині) складає близько 4 кілометрів. 100 тисяч світлодіодів світяться трьома основними кольорами: зеленим, синім і золотистим (тепло-білим).

Ялинку вже 7 років поспіль, починаючи з 2013 року, збирають фахівці компанії “Люм’єр” із Чорноморська. Вона є точною копією тієї, що була встановлена тоді на Хрещатику й стала якоюсь мірою одним із символів Революції Гідності.

Цього року основна її прикраса – світлодіодна інсталяція в стилі новорічної казки Ернста Теодора Гофмана «Лускунчик», одним з героїв якої є Мишачий король (вступаємо ж у рік Металевого Пацюка).

Краматорськ

У Краматорську на новорічну інсталяцію зі святковою ілюмінацією «Казковий ліс» на центральній площі Миру в цьому році витратили майже 2 млн грн. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник управління з гуманітарних питань Краматорської міськради Андрій Гореславець.

«Велику штучну ялинку заввишки 15 метрів ми купили 5 років тому, і тепер ставимо її щороку на центральній міській площі Миру. А в цьому році придбали багато ілюмінації – стилізацію казкового лісу. Тобто, в центрі стоїть велика ялинка, а навколо неї світяться багато маленьких», – сказав чиновник.

Він пояснив, що на новорічні прикраси в цьому році з бюджету міста було виділено 2 млн 350 тис. грн, двічі було проведено торги через систему Prozorro.

Серед прикрас, придбаних у цьому році, – арка з тунелем із зоряним небом. Довжина тунелю із зоряним небом – 12 метрів. Пройшовши його, можна вийти до величезної карети.

Фото: Донецька ОДА

Маріуполь

У Маріуполі цьогоріч вирішили зробити дві головних ялинки. Одну традиційно встановили в центрі міста на Театральній площі, передає Depo.Донбас. Її зібрали з минулорічних пластикових гілочок, а на прикраси цього року додатково витратили 100 тис грн. Висота ялинки – 16 метрів. ​

Друга головна ялинка, теж 16-метрова, стоїть у відремонтованому цьогоріч Лівобережному парку “Веселка”. Вона теж штучна, обійшлася міськбюджету в 1 млн грн.

Фото: Маріупольська рада

Полтава

Головна ялинка міста – штучна,  20 метрів заввишки. Її оточує шатро з гірлянд, діаметр якого 40 метрів. Всередині розмістили фігури оленів із санчатами та сніговика, які підсвічуються гірляндами.

Черкаси

На Соборній площі 19 грудня відкрили головну новорічну красуню Черкас. Цьогоріч новорічне деревце, висота якого становить 18 метрів, прикрасили гірляндою та іграшками. Ялинка є штучною. Про це повідомляє Центр черкаських медіа.

Штучну ялинку в Черкасах встановили вперше. Вона була взята в оренду із Чорноморська за 148 500 гривень і прикрашена яскравою ілюмінацією – ще на 160 914 гривень.

Кропивницький

У Кропивницькому засяяла святковими вогнями головна ялинка області 19 грудня, передає кореспондент CBN.

«Цього року зелену красуню прикрасили новою гірляндою. Вогні один за одним загоряються по спіралі. Витратили на неї близько 20 тисяч, що відносно небагато у порівнянні із сумами, які витратили на ялинкові прикраси в інших містах», – прокоментував керівник КП «Міськсвітло» Дмитро Тоток.

Головний колір ялинки – білий. Також підсвічуються всі об’єкти на площі Героїв Майдану – дерев’яні будиночки, у яких продають смаколики й сувеніри, дитячі атракціони, сцена.

Фото: Кропивницька рада 

Рівне

Цього року дерево вперше зрізали не у лісництві, а у Рівному – на території «Газотрону» на вулиці Гагаріна. Про це повідомляє РадіоТрек. 

Місто та керівництво підприємства домовилися, що ялинку віддають безоплатно, тим паче, що вона створювала певні незручності на території підприємства. Висота ялинки 23 метри, вік – 55 років.

Висота фотозони з цифрами 2020 – понад 3 метри. Згідно з даними тендеру, новорічна ілюмінація коштувала 801 тисячу гривень. Гірлянди, двометровий льодяний кристал, великі світлодіодні та півтори сотні маленьких куль комунальне підприємство «Міськсвітло» придбало на торгах.

Фото: РадіоТрек

Дніпро

Головна ялинка Дніпра засвітилася вогнями на площі Героїв Майдану 21 грудня. Це штучна ялинка заввишки 26 метрів і вартістю близько 1 млн грн, яку міськрада Дніпра купила два роки тому.

Вона має шість ярусів і прикрашена понад 300 іграшковими ліхтариками. Навколо новорічної красуні розмістили 3D фігури, розвісили 28 кілометрів гірлянд.

Вартість робіт з монтажу склала 3,6 млн грн. Торік це коштувало 2 млн грн.

Вже другий рік традиційно поряд з головною ялинкою встановили й ковзанку за спонсорські кошти. Торік вхід на неї був безкоштовний, цього року організатори повідомили, що витрати перевищують можливий прибуток, тому залишити вхід безкоштовним вони не можуть.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*