Як вибрати солодкі мандарини: види і правила зберігання

28.12.2018 / Новини, Статті

Зовсім скоро Новий рік і вже час до нього готуватися, купуючи традиційні для свята продукти. Якщо з червоною ікрою все зрозуміло, то з мандаринами варто розібратися.

Не всі знають, як вибрати солодкі мандарини, як їх зберігати і які сорти можна знайти в магазинах.

Факти ICTV зібрали все, що потрібно знати про улюблені цитруси.

Як вибрати мандарини:

1. Оглянути плід на наявність сторонніх плям, цвілі або гнилі.

2. Мандарин повинен бути пружним і не м’яким.

3. Краще вибирати мандарини правильної форми.

4. Підсохлі і тверді плоди брати не варто.

5. Важкі мандарини більш солодкі.

6. Шкірка плода повинна бути пористою і з рівним забарвленням – жовтого, жовто-помаранчевого або помаранчевого кольору. Помаранчеві і жовто-помаранчеві мандарини солодші, а жовті і зелені мандарини більш кислі.

В Україні представлені мандарини, які розрізняють по країні походження:

Клементин – це гібрид апельсина і мандарина, який вважається найсмачнішим. За формою вони сплющені зверху і знизу, колір-яскраво-помаранчевий. Цей вид найпопулярніший в українських супермаркетах.

Мінеоли зустрічаються в українських магазинах рідко. Це гібрид одного з сортів мандарина – танжерина – з грейпфрутом сорту Дункан. Ці плоди більші класичних мандаринів. За формою нагадують грушу. Шкірка тонка, а колір – помаранчевий з червонуватим відтінком. Смак кисло-солодкий і багато кісточок.

Іспанські мандарини – великі за розміром і з товстою шкіркою, яка легко відходить від м’якоті. Колір-яскраво-помаранчевий. Смак насичений, кисло-солодкий. Ці мандарини дуже соковиті з малою кількістю кісточок. Відрізняються досить високою вартістю.

Турецькі мандарини – недорогі мандарини з великою кількістю кісточок. Колір-жовтий або помаранчевий. Їх розмір невеликий з кисло-солодким і пріснуватим смаком. Шкірка у них тонка і погано чиститься.

Марокканські мандарини – невеликі плоди сплюснутої форми. Колір-золотисто-помаранчевий. Шкірка легко відходить від соковитої м’якоті. Смак – кисло-солодкий. Кісточки відсутні. Також вони недорогі.

Китайські мандарини – їх рідко можна побачити в наших магазинах. Вони жовтого кольору, соковиті і мають кисло-солодкий смак.

Ізраїльські мандарини ще одна рідкість українських супермаркетів. Смак солодкий, м’якоть соковита великі за розміром. Кісточок небагато. Колір плоду-жовто-помаранчевий. Чистити їх не дуже просто.

Як зберігати мандарини:

Мандарини варто зберігати в холодильнику при температурі близько +4 – +8 градусів.

Їх слід скласти в поліетиленовий пакет, щоб вони не підсохли. Зав’язувати його не треба і трохи відкрити.

Якщо ви плануєте зберігати мандарини більше двох-трьох днів, краще покласти їх в овочевий контейнер холодильника на папір. Зверху також накрити щільним листом паперу (наприклад, обгортковим або пергаментним).

До слова, мандарини у домашніх умовах довго не зберігаються. Їх варто купувати за 3-4 дні до вживання, максимум – за тиждень. Це стосується всіх мандаринів крім клементини. Вони зберігаються краще і можуть зберегти свій вигляд і смак пару тижнів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*