Як в Україні борються з контрабандою (інфографіка)

14.06.2018 / Новини

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що окремі правоохоронці, які кришують контрабанду та нелегальний доступ товарів на українські ринки, готують проти уряду провокації.

Він нагадав, що правоохоронці зобов’язані в першу чергу наповнювати державну скарбницю й служити державі. Наскільки сумлінно служать Україні митники, можна дізнатися зі статистики боротьби з контрабандою.

Видання “Слово і Діло” вирішило порівняти, скільки контрабанди було вилучено в 2016 та 2017 роках.

У 2016 році митницями ДФС було відкрито 23 тисячі 235 справ про порушення митних правил (у попередній період – понад 17 тисяч справ). Наступного року можна було б говорити про нарощування темпів боротьби з контрабандою, оскільки митники відкрили 32 тисячі 282 справ. Однак, якщо говорити про фінансовий бік справи, то з’ясовується, що в 2016 році порушників “притиснули” на суму 2 млрд грн, а в 2017-му – на 1,6 млрд грн. З урахуванням інфляції, мабуть, сума, яка мала поповнити державну скарбницю, виглядатиме ще сумнішою.

Що ж стосується безпосередньо контрабанди, то в 2016 році відкрили 7965 справ проти контрабандистів, а в 2017-му – 6995.

Найчастіше через кордон незаконно везуть промислові товари, тютюнові вироби, валюту, культурні цінності й, звичайно ж, класику – зброю, наркотики та психотропні речовини. За даними ДФС, протягом 2017 року розкрита схема митного оформлення синтетичних масел під виглядом мінеральних. Також був виявлений канал незаконного переміщення транзитних вантажів із товарами «тканина» (тюль, вишивка, штори). З’ясувалося, що товар був контрафактним. Також в Україну активно везуть легкові автомобілі з іноземною реєстрацією, здобуті на території Євросоюзу шахрайським шляхом.

Кількість виявлених на митницях наркотиків і психотропних засобів за два роки практично не змінилася. А випадки незаконного переміщення через кордон зброї та боєприпасів зросла з 368 випадків до 467.

Як і раніше, через наш кордон намагаються нелегально вивозити в Європу величезну кількість дешевих сигарет. Але якщо в 2016 році було виявлено 2040 таких випадків (близько 38,8 млн штук на суму 18,5 млн грн), то в 2017-му митники зафіксували 1883 випадків (близько 34 млн штук на суму 23,7 млн грн).

Судячи з даних ДФС, майже вдвічі стало менше контрабанди алкоголю. У 2016 році митники вилучили 20,6 тис. літрів спиртного, а наступного року – 10,4 тис. літрів.

Найбільше контрабанди намагаються ввезти та вивезти на кордоні з Російською Федерацією. На другому місці за популярністю в контрабандистів – Білорусь. Є також шпарини на кордоні з Молдовою, Польщею, Угорщиною, Румунією й Словаччиною.

Речник Держприкордонслужби Олег Слободян зазначає, що проблема боротьби з контрабандистами прихована також у законах.

“За нашим законодавством контрабанда – це лише наркотичні та психотропні речовини, предмети історичної та культурної цінності, зброя. Інше вже контрабандою не вважається, це просто порушення митних правил. На жаль, наразі те, що всі звикли називати контрабандою, такою не є. Це серйозна перешкода. Навіть коли ми ловимо людей, які незаконно перевозять сигарети, вони платять штраф і далі займаються своїми справами. Те ж саме стосується електроніки, продуктів харчування й усього іншого”, – зазначив Слободян.

Детальніше – на інфографіці.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*