Як у Шацькому районі готуються до курортного сезону?

02.06.2017 / Новини

26-го травня в залі Шацького лісового коледжу відбулася нарада з участю керівників району та селища, власників баз відпочинку та торгово-розважальних закладів, представників контролюючих органів.

Мета зібрання – підготовка рекреаційних закладів до нинішнього сезону відпочинку.

Про це пише “Район.Шацьк”.

Голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець у своєму виступі повідомив, що на даний час розпочато роботу зі створення на території Шацького району курорту державного значення – відповідно до Стратегії розвитку Волинської області до 2020 року та Програми розвитку туризму та рекреації у Волинській області на 2016-2020 роки.

На сьогодні в місті Одеса відбулась перша робоча зустріч з питань реалізації проекту «Курорт – Шацьк». Під час зустрічі досягнуто домовленостей щодо проведення у першому півріччі цього року бальнеологічних досліджень у Шацькому районі, проведення конференції на рівні міністерств, відомств та регіонів щодо розвитку курортної справи в Україні, а також ініціювання будівництва МАПП «Адамчуки – Збереже» із метою посилення туристичного потенціалу території Шацьких озер.

Окрім того, розпочато роботу щодо залучення інвестицій у будівництво закладів санаторно-курортного типу, які б працювали увесь рік.

Також посадовець поінформував присутніх про план розвитку рекреаційної території Шацьких озер, зокрема розбудови інфраструктури, на найближчі роки. Будівництво дороги з Рівненської сільської ради Любомльського району до села Адамчуки, капітальний ремонт дороги по вулиці Шковороди в смт Шацьк (з центру селища – в напрямку Світязя) і встановлення світлофора, частини дороги по вулиці Жовтнева в Світязі (набережна озера Світязь), початок будівництва очисних споруд у селі Світязь, реалізація проекту вартістю 6,4 мільйони євро з каналізування населених пунктів, розміщених біля озер (Шацька, Світязя, Пульма, Гаївки та урочища Гряда) – такими є плани розбудови інфраструктури території Шацьких озер на найближчі роки.

Сергій Віннічук, Шацький селищний голова, довів до відома власників баз інформацію про реалізацію (за рахунок співфінансування) проекту реконструкції центральної дороги урочища Гряда. На сьогодні селищна рада профінансувала виготовлення проектно-кошторисної документації, відповідно до якої реалізація проекту обійдеться майже в 10 мільйонів гривень.

-Сума дуже велика, тому зараз ми пишемо проект, до впровадження якого хочемо залучити європейські кошти. Вимушені відкласти початок робіт із реконструкції дороги до часу, коли стануть відомі результати конкурсу, – відзначив Сергій Миколайович.

Крім того, селищна рада написала проект на 400 тисяч євро, який уже пройшов перший етап відбору. Він передбачає будівництво кемпінгової стоянки та облаштування пляжу на території нинішнього наметового містечка.

Начальник Шацького КП «Будинкоуправління» Іван Коваль ознайомив учасників наради із роботою підприємства, вказавши на основні проблеми благоустрою зони відпочинку Гряда: перевантажений в літній сезон пляж, бази, які не функціонують і псують вигляд урочища, пустку в самому центрі Гряди – на місці бази відпочинку Януковича-Азарова, власники якої вивезли будинки і частину огорожі, тощо. Зі слів Івана Федоровича, обласна рада профінансувала разом із селищною радою ( відповідно 1 млн. 400 тис. грн. та 100 тис. грн.) придбання двох сміттєвозів, тому з часом тверді побутові відходи вивозитимуться комунальниками ще більш оперативно. Також по Шацьку будуть встановлені 20 контейнерів для пластику і для скла.

Відділ Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживнагляду в Шацькому районі – це структура, яка замінила ліквідовану санітарно-епідеміологічну службу. Начальник відділу Тетяна Савош нагадала власникам баз норми і правила організації безпечного відпочинку. Територія відпочинкових закладів повинна мати огорожу, освітлення, вивіску, доріжки з твердим покриттям. З-поміж іншого – належне кадрове забезпечення, приведення харчоблоків у відповідність до санітарних вимог, забезпечення якісною питною водою, облаштування пляжів та місць для купання, проведення лабораторного дослідження озерної води, договір на вивезення сміття тощо.

-Раніше відповідальність за безпечний відпочинок покладали на санітарно-епідеміологічну службу, зараз – на суб’єктів господарювання, – наголосила Тетяна Савош.

Готуються до початку сезону відпочинку і у Шацькому відділенні поліції. Зі слів начальника Віталія Мархальчука, у Шацьку та інших курортних населених пунктах охорону громадського порядку здійснюватимуть як місцеві поліцейські, так і правоохоронці з області.

-У Шацькому районі ріст злочинності відбувається в літній сезон. Так, минулого року з 1 червня по 31 серпня було скоєно 85 кримінальних правопорушень, а за цілий рік – 199. Найбільш поширені: крадіжки приватного майна – 39 випадків протягом сезону (за рік – 67), крадіжки мобільних телефонів – 20 (за рік – 28), крадіжки з магазинів – 2 (за рік – 4), ДТП – 9 (за рік – 19), нанесення тілесних ушкоджень – 5 (за рік – 30), злочини, пов’язані з наркотиками, – 2, розбійний напад – 1, шахрайство – 1, – відзначив Віталій Вікторович.

Начальник поліції рекомендував присутнім встановити на базах відпочинку відеокамери і особливо наголосив на необхідності реєстрації відпочивальників. Оскільки якщо незареєстрований відпочивальник скоює злочин, то неможливо встановити його особу і притягнути до відповідальності.

Голова Шацької районної ради Сергій Карпук повідомив, що в районі створений єдиний реєстр здавачів баз відпочинку – для того, аби запобігти діям шахраїв. Так, минулого року шахрай виманив у відпочивальників з Одеси аванс за відпочинок у Пульмі, а такого будинку і навіть адреси в селі не виявилося. Відтепер кожен, хто бронює в районі кімнату для відпочинку, може зайти на сайт і переконатися, що за вказаною адресою дійсно приймають відпочивальників. В свою чергу, кожен суб’єкт господарювання може внести інформацію про власну базу відпочинку у тій сільській раді, на території якої вона розміщена.

Головний інспектор Шацького районного сектору УДСНС Андрій Цвид у своєму виступі зауважив, що є бази відпочинку, протипожежний стан яких не відповідає нормам. Так, 57% оздоровчих закладів району не обладнані пожежною сигналізацією, у 29% – не проведене вогнезахисне просочування з метою підвищення ступеня вогнестійкості, 6% – не в повній мірі забезпечені вогнегасниками. Для прикладу, з 2007 по 2017 роки на об’єктах відпочинку району трапилося 6 пожеж, в одній з них загинула людина. На що варто звернути увагу власникам баз? Найперше, зі слів інспектора, слід привести в належний стан електрогосподарство, забезпечити приміщення вогнегасниками, на території облаштувати зону паркування для автотранспорту з обов’язковим вільним доступом до об’єктів та водойми – у випадку пожежі.

На тому, що цього року у районі продовжать вести жорстку боротьбу з нелегальним працевлаштуванням, наголосила Олена Сорокіна, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю управління Держпраці у Волинській області. З її слів, за результатами роботи тимчасової комісії Шацької районної ради фахівці відділу провели обстеження торговельних закладів.

-Хоча пів-Світязя тоді закрилося, утім, нам вдалося перевірити декілька закладів. До речі, за результатами наших перевірок на підприємців, які офіційно не оформили своїх працівників, накладаються штрафні санкції в розмірі 30 мінімальних заробітних плат, – повідомила Олена Миколаївна.

Незабаром такі інспекції праці будуть створені при місцевих громадах. Працівники будуть наділені контролюючими повноваженнями, матимуть право без попередження здійснювати перевірки і накладати штраф.

На проблемних моментах сплати податків підприємцями наголосила у своєму виступі Світлана Сулік, начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ:

-У період туристичного сезону в нас існує великий резерв наповнення районного бюджету, проте цей резерв залишається невикористаним. Деякі підприємці відмовляються сумлінно сплачувати податки. Ми плануємо провести інвентаризацію баз відпочинку і виявити ті відпочинкові заклади, які паразитують у районі. Матеріали за результатами інвентаризації ми передамо в управління Держпраці, де на кожного, хто ухиляється від сплати податків, будуть накладені штрафи.

Виступив на нараді і Олександр Ткачук, державний інспектор відділу оперативного контролю державного управління екології та природних ресурсів. Зробив акцент на важливості діяльності в правовому екологічному полі, озвучив список необхідних для цього документів і дозволів: договір оренди земельної ділянки або державний акт на право власності, угода з комунальним підприємством про вивезення ТПВ та рідких нечистот, дозвіл на спеціальне водокористування (в кого є свердловини) тощо.

Ігор Сидорук, заступник директора Шацького національного природного парку, повідомив учасникам наради, що нещодавно парк погодив в усіх інстанціях плату, яку будуть стягувати з приїжджих туристів на екологічному посту «Венське». Кошти вноситимуться не за в’їзд на територію ШНПП, а за використання рекреаційних ресурсів.

-На всі роботи, які виконує парк, ми повинні заробити гроші. В Законі України «Про природно-заповідний фонд» вказано, що національні парки мають право брати з приїжджих плату за відвідування особливо цінних об’єктів. Таким у нас є озеро Світязь, яке належить до семи природних чудес України.

Валерій Левконюк, в.о. директора Любомльської філії ПрАТ «Волиньобленерго», відзвітував про зроблену роботу, відзначивши, що в період літнього сезону у самому тільки селі Світязь споживають третину електроенергії всього району. Надмірне навантаження вимагає постійного вдосконалення, реконструкції системи електромереж та будівництва нових розвантажувальних підстанцій. Серед проблем – нестача потужностей та підключення до електромережі нових кварталів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*