Як розвивався футбол на Любомльщині у міжвоєнний період (1921-1939)

16.04.2017 / Новини, Спорт

Волинь розпочала культивувати «гру мільйонів» останньою із областей регіону.

Поруч з професійними футбольними командами в більшості містечок Волинського воєводства функціонували власні футбольні колективи. Формування таких клубів відбувалося на національній основі, – пише Юрій Фініковській на своїй сторінці у Facebook.

У м. Любомль, склад населення якого у міжвоєнний період визначало три національності (євреї, поляки, українці), існувало три футбольні команди:

1. «Православний клуб спортовий». Українська футбольна команда.

Форма гравців – футболка з комірцем, шорти та гетри темно-коричневих кольорів; футболка білого кольору з поперечними темними лініями («моряк»), шорти та гетри темного кольору.; біла футболка із поперечною горизонтальною лінією, білі шорти, смугасті гетри.; біла футболка з вертикальними темними лініями, темні шорти та гетри.

 Серед любомльських футболістів 30-х рр. ХХ ст. відомі імена: Доротюк Євген, Патієвич Василь,Патієвич Олександр, Сачук Леонід, Патієвич Володимир, Булавка Петро, Булавка Борис, Шнур Федір, Мосієвич Микола, Ф. Скаршевський.

2. «Польський клуб спортовий». Польська футбольна команда.

3. «Жидовський клуб спортовий». Єврейська футбольна команда.

Форма гравців – біла футболка-безрукавка, сірі шорти, темні гетри; світла футболка, темні шорти і гетри.

 Серед футболістів-євреїв у м. Любомль в 1930-х рр. відомі імена: Д.Лернер, С. Мільштейн, М. Цукерман, Й.Телтейбойм, М.Дубетський, К. Ойвенталь, А. Брікмен, Й. Гітеліс, М. Фішер, М. Ойвенталь, Л.Мельник, Б.Каган, Й. Круподельник, Ф. Гольдбуртен, Ш.Кройт, В. Райзманн, Ш.Гершенберг, Л.Ціммербойм, Й. Рейф, Б. Айзенберг, Ш. Зільберберг, М. Ліфшіц, А. Фукс, М. Зільберблех та ін.

На сьогодні нам невідомо, чи брали участь вказані команди у професійних чемпіонатах. Згідно свідчень очевидців, вказані футбольні клуби змагалися між собою за першість у місті.

У міжвоєнний період стадіон знаходився поблизу вул. Ю.Словацького (нині – Незалежності), за будівлею Будинку спілок (сьогодні Будинок культури).

Загалом, місцеві футбольні клуби не брали участі в професійних чемпіонатах і обмежувалися лише товариськими зустрічами.

Дана розвідка є початковою сторінкою для написання дослідження «Історія футболу на Любомльщині». Очевидно, що з виявленням нових видів джерел (архівних документів, фотографій, спогадів) цей розділ буде доповнюватися.

Саме тому запрошуємо усіх охочих ділитися власними матеріалами (фотографії, газетні вирізки, грамоти, медалі тощо), що розповідають про історію футболу в Любомлі та Любомльському районі», – звернувся у дописі Юрій.

Відомості з цієї тематики просять надавати в Любомльський краєзнавчий музей, або ж на електронну пошту yuraphinikovskiy@gmail.com. Телефон для довідок: 068-026-34-00.

1 Коментар Як розвивався футбол на Любомльщині у міжвоєнний період (1921-1939)

  1. Мій знайомий ветеран волинського футболу Орест Яворський (йому нині 85) згадував, що в часи його дитинства, тобто, до війни, в кожному містечку існували три команди – єврейська, польська і українська. Серед учасників офіційних воєводських змагань Любомль не помічений. Але в 1935 році краківський часопис “Огляд Спортивний” у своїх “провінційних повідомленнях” згадував про спортивне життя в глибинках. Одного разу згадав і Любомль – в числі від 1 серпня.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*