Пятниця, 19 жовтня 2018,08:20

Як приготувати смачну кутю на Святвечір: найкращі рецепти (ФОТО)

05.01.2018 / Новини

6 січня на Святвечір багато українців зберуться за святковим столом, на якому стоятимуть 12 пісних страв. А головною різдвяною стравою за традицією стане кутя.

Кутя – це ритуальна страва, з якої в Україні прийнято починати трапезу на Святвечір. Останній тиждень перед Різдвом Христовим вважається найбільш суворим, а 6 січня у переддень Різдва сідати за стіл не прийнято аж до появи на небі першої зірки. Коли ж сім’я сідає за святкову вечерю, необхідно прочитати молитву і запалити різдвяну свічку.

Коли господар будинку благословить трапезу, кожен член сім’ї повинен з’їсти по три ложки куті, а потім приступати до частування з інших страв.

Наші предки вірили, що чим смачнішою буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Традиційна різдвяна кутя готується з пшениці, але цю крупу можна замінити будь-яку іншу: перловку, рис, вівсо і так далі.

Крім крупи, до куті можна додавати мед, мак або макове молоко, горіхи, родзинки, цукати, варення та інші начинки на ваш смак.

Редакція НВ STYLE пропонує п’ять смачних рецептів куті на Різдво 2018.

Традиційна кутя – рецепт із пшениці

Складові:

  • склянка пшениці
  • 2-3 склянки води
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • Дрібка солі
  • 100-150 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г волоських горіхів
  • 2-3 ст. л. меду

Приготування:

Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Якщо ви придбали шліфовану пшеничну крупу, то її замочувати не треба. Потім зваріть пшеницю в товстостінній каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії.

Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м’ясорубці до появи білого “молочка”.

До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл.

Смачна кутя з рису

Складові:

  • Склянка рису
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів (волоські, мигдаль, кеш’ю або будь-які інші)
  • 100 г маку
  • Цукор, кориця, мед

Приготування:

Приготування цієї куті на Різдво виглядає так: промийте рис, залийте його водою і варіть до готовності. Коли рис буде готовий, відкиньте його на друшляк і промийте холодною кип’яченою водою. Попередньо замочені родзинки змішайте з подрібненими горіхами, цукром і корицею. Додайте цю суміш до рису і полийте медом або цукровим сиропом.

За бажанням, у цей рецепт можна додати ягоди, цукати, мармелад або варення. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.

Кутя з халвою

Складові:

  • Пів склянки пшениці
  • 100 г халви
  • 50 г шоколаду
  • 100 г горіхів
  • 100 г маку
  • Цукор, мед

Приготування:

Якщо не знаєте, що приготувати на Різдво 2018, урізноманітніть звичне різдвяне меню оригінальною кутею з халвою. Для цього зваріть пшеницю, як зазначено в першому рецепті. Запарте мак окропом, потім розітріть його до появи “молочка” і додайте цукор. Обсмажте подрібнені горіхи. Замочіть родзинки. Наріжте кубиками халву, а шоколад – невеликими шматочками.

Змішайте готову пшеницю з маком, горіхами, родзинками, халвою і шоколадом. Полийте медом. Якщо кутя з халвою вийде дуже густою, додайте трохи кип’яченої води і ще раз перемішайте.

Кутя з булгура

Складові:

  • Склянка булгура
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 2 ст. л. насіння соняшнику
  • 100 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів
  • Цукор, мед, щіпка солі

Приготування:

Приготування куті на Різдво – це щорічний святковий ритуал. З року в рік кожній господині хочеться оновити свій звичний рецепт або спробувати приготувати кутю по-новому. Пропонуємо нестандартний рецепт куті з булгуром замість традиційної пшениці.

Зваріть булгур у трохи підсоленій воді протягом 15-20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки і мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання “молочка” і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням і кунжутом.

Кутя різдвяна з перловки

Складові:

  • Склянка перлової крупи
  • 150 г маку
  • 100 г горіхів
  • 50 г родзинок
  • Мед, цукор, півсклянки вершків

Приготування:

З перлової крупи виходить дуже смачна кутя на Різдво. Промийте перлову крупу, залийте водою у співвідношенні 1: 3 і варіть до готовності. Поки крупа вариться і остигає, замочіть мак і родзинки. Потім розітріть мак до появи “молочка”. Додайте до перловки мак, родзинки, подрібнені підсмажені горіхи, мед і цукор. Залийте вершками і перемішайте.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*