Як правильно харчуватися у новорічні свята

31.12.2017 / Новини

Сезон новорічних свят – не привід повністю втрачати пильність в боротьбі із зайвою вагою.

Як подолати цей марафон, не боячись його зіпсувати розповідає Радіо МАКСИМУМ.

Складаємо корисне меню

Звичайно, жоден святковий стіл не обходиться без традиційного олів’є, але майонези і кетчупи можна замінити на домашні соуси, вони теж досить жирні і поживні, проте, без хімії. Експерти рекомендують не ставити на стіл копченості та консерви всіх видів, жирні ковбасні і м’ясні нарізки.

Починати святкову трапезу слід з салатів зі свіжих овочів або фруктів, приправлених олією, низькокалорійними підливками, йогуртом, соком лимона або граната. Вони легко засвоюються, багаті на вітаміни, мінеральні речовини і ферменти, які допоможуть переварити такі страви.

Овочі містять багато клітковини і надовго подарують відчуття ситості. Якщо м’ясо, то воно повинно бути приготованим в духовці, але найкраще віддати перевагу рибі і курці. Якщо ви збираєтеся на святкову вечерю в гості, постарайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири і білки в купу, наприклад, м’ясо краще їсти з зеленню і овочами, а картоплю залишити на наступний раз.

Різні торти, кекси і тістечка є ще одним приводом бити тривогу. Вся справа у великій кількості жиру і цукру в тісті, що гарантує їх високу калорійність. А ось бісквіти і листкові вироби в цьому плані менш шкідливі і більше підходять для застілля.

Алкоголь

В процесі застілля пийте повільно і робіть якомога більше інтервалів: випивайте по 30-50 мл міцного напою як мінімум через півгодини після попереднього прийому. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти тільки певну кількість алкоголю. Це 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, протягом півгодини.

Піраміда новорічних потреб

  • Почніть застілля з салатів і закусок (наприклад, з оселедця під шубою і вінегрету).
  • Не пийте алкоголь на порожній шлунок. Почніть з шампанського.
  • Після салатів можна перейти до других страв – холодцю, м’яса з гарнірами і тощо. Після шампанського можна перейти до вина і горілки.
  • Їжте невеликими порціями і з перервами на прогулянки.
  • Не захоплюйтеся екзотичними фруктами (манго, кокосами, ананасами), тому що наш шлунок до них не адаптований.
  • На наступний день не снідайте вчорашніми стравами. Краще поїсти юшки, легку зупу, оговтатися, а вже потім доїдати залишки.

Прості поради

Медики пропонують не сідати за святковий стіл з почуттям голоду. Слід трохи перекусити фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями. Цей перекус дає легке насичення і допоможе уникнути переїдання.

За святковим столом їжте невеликими порціями і дуже повільно. Таким чином, є шанс спробувати всі запропоновані страви, але при цьому не переїсти. І пам’ятаємо, що не тільки рясні застілля сприяють підвищенню маси тіла, а й відсутність фізичного навантаження, адже калорії спалюються повільно. Додайте в свій денний режим трохи прогулянок на свіжому повітрі. І корисно, і приємно!

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*