Як на Волині проходить посівна в умовах карантину

13.04.2020 / Новини

Як проходить посівна в умовах карантину? Адже від цього залежить, чи матимемо ми що їсти восени і скільки це коштуватиме. Як запевнив директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, нинішня посівна триває згідно з графіком.

По це пише Вісник і К.

– Карантин не є підставою не проводити весняно-польові роботи, – каже посадовець. – Не бачу поки підстав і для поганого врожаю. Озимина зійшла гарно.

Аграрії-практики налаштовані не так оптимістично. Багато хто прогнозує не надто хороший врожай зернових – земля недостатньо зволожена.

Крім погодних умов, є й інші проблеми, які вплинуть на ціну продукції восени.

– Для весняно-польових робіт не вистачає коштів. Банки кредитів не дають, – розповів голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Руслан Хомич. – На початку запровадження карантину техніка взагалі стояла, бо фізично не могла вийти в поле – не було де купити запчастин. Зараз потроху почали працювати. Ціна на насіння для овочів борщового набору – шалена. Посіяти гектар моркви, буряка чи капусти коштує під тисячу євро. Дуже дороге насіння картоплі. Тонна німецької чи голландської селекції коштує від 1100 до 1400 євро. А щоб посадити гектар картоплі, потрібно 2,5 тонни насіння. Так що дешевою продукція українських аграріїв точно не буде.

Наталка СЛЮСАР 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*