Як колись українці на Старий Новий рік дізнавалися про своє майбутнє

13.01.2020 / Новини

У вечір перед Старим Новим роком, на Маланку, 13 січня дівчата ворожать.

Відомо, що існують дні, коли можна дізнатися про те, що на нас чекає в майбутньому. Один із них – свято Василя, вірніше, вечір і ніч 13 січня. Це – один із Страшних вечорів, такий, як і вечір на Андрія та Різдвяний.

Кілька цікавих і доступних способів ворожіння публікують Факти ICTV.

Окличка

Дівчина увечері або вночі виходить з будинку і у першого ж стрічного чоловіка питає: “Як ваше ім’я?” і уважно роздивляється незнайомця. Вважається, що майбутній наречений матиме те ж ім’я і ту ж красу, що і опитаний.

Підслуховування

Той, що ворожить, йде під чужі вікна і підслуховує будь-яку розмову. Залежно від того, хто говорив: молодий або старий; тверезий або п’яний, і чи була розмова веселою або неприємною, той, що ворожить, передрікає собі чоловіка молодого або старого; непитущого або п’яницю, і життя веселе і безтурботне, або важке і неприємне.

Запрошення на вечерю

Дівчина накриває стіл для судженого, ставить два прилади, хліб, сіль і ложки (вилки і ножі класти не можна). Біля півночі дівчина сідає за стіл і говорить: “Суджений, ряджений, приходь до мене вечеряти”. І уві сні їй являється наречений.

Ворожіння з гребенем

Перед сном дівчина кладе під голову гребінь і говорить: “Суджений, ряджений, причеши мені голову”. Хто присниться дівчині, і хто її причеше, той і наречений.

Ворожіння воском

Перед сном, уже за північ, візьміть віск і ним напишіть на невеличкому дзеркалі своє бажання або ж ім’я коханої людини. Покладіть його під подушку і скажіть: “Приснися, суджений, прийди, ряджений”. Якщо вам присниться коханий, або ж те, що ви задумали, все буде так, як ви хочете. Таке ворожіння можна проводити і в ніч, коли місяць повний.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*