Як і де правильно зустрічати Великдень?

15.04.2017 / Новини, Статті

Мільйони православних українців по всій країні відзначать 16-го квітня Великдень. Цієї ночі в усіх храмах розпочнеться Пасхальна служба.

А в неділю вранці священики освятять паски і фарбовані яйця. Напередодні свята з Києва до Ізраїлю за Благодатним вогнем традиційно відправиться делегація Української Православної Церкви (УПЦ).

Сайт “Сегодня” з’ясував, як правильно провести головне християнське свято.

У суботу, приблизно о 23-23.30, Великодні служби почнуться у всіх православних храмах, розповідає протоієрей Володимир Косточка. Головне цього дня – прийти на службу, а в який саме храм – не так важливо, переконаний священик.

“Літургія, Євхаристія – одне для всіх храмів. Це одне Тіло й одна Кров Господня. Дуже важливо, щоб не було сумніву, чи канонічний це храм. Головне – прийти в канонічний храм, щоб це не було сектою. Якщо людина відкриється душею, Господь дасть радість і тому, хто причащається у найскромнішому храмі, і тому, хто здійснює таїнство у кафедральному соборі”, – пояснює протоієрей.

В суботу з Ізраїлю делегація УПЦ привезе Благодатний вогонь в Україну. Делегацію зустрінуть представники православної церкви з різних регіонів України, вони доставлять Благодатний вогонь у храми по всій країні. О 23.00, розповідає вікарій Київської митрополії єпископ Микола, предстоятель УПЦ Онуфрій роздасть вогонь у столиці.

Після освячення продуктів у храмах (відбуватиметься у всіх церквах з ранку й до самого вечора), українці продовжать святкування за столом. Протоієрей Володимир Косточка впевнений: переїдати і зловживати алкоголем у цей день не варто.

“Не заборонено випивати цього дня, але краще відтермінувати. Перший тиждень після Великодня називається Світлою седмицею. Люди намагалися в цей час не втрачати світло благодаті, люди намагалися щодня бути на службі, незалежно від того, що втомилися після Великого посту, нічної служби. Але люди не позбавляли себе Радості від Великого чуда. Людина об’їстися та обпитися завжди встигне. Це те, що від нас не піде. А що в душі? Радість треба берегти, її зараз мало, а їжі, незважаючи ні на що, багато. Тому цю Радість треба берегти і примножувати. Наші Святі Отці так говорили: піст тілесний закінчився, а піст духовний повинен продовжуватися”, – розповідає священик.

Відзначимо, напередодні Великодня українці вирушать до Єрусалиму з копіями 100 чудотворних ікон Божої матері. “Це унікальна подія, яка відбудеться вперше”, – зазначає вікарій Київської митрополії єпископ Миколай. Місія “Господнім шляхом у молитві за Україну” пройде в п’ятницю, 14 квітня.

“У важкі часи, які переживає зараз Україна, Пресвята Богородиця перебуває з нами. Сподіваємося, і велика місія, яку ми здійснимо в Єрусалимі, і піднесені молитви, будуть прийняті Господом, і в Україні запанує мир”, – розповіла одна з учасниць місії Валентина Калашникова.

 

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*