Яблучний Спас: історія та традиції свята

19.08.2018 / Новини

Сьогодні, 19 серпня відзначається велике свято – Яблучний Спас, Другий Спас або, як його ще називають, Спас на горі, Середній Спас, Преображення або Преображення Господнє.

Вважається, що з настанням Яблучного Спаса закінчується літо і приходить пора осені. Після цього свята дійсно стає прохолодно, – інформують Факти.

Як і у випадку з Медовим Спасом, до настання якого не можна їсти мед, до Яблучного Спаса небажано їсти яблука. Зате у свято – скільки завгодно.

Традиційно цього дня треба святити яблука, а після обов’язково слід віднести кілька штук на могили родичів.

Можна святити плоди і фрукти нового врожаю, мед, хлібне колосся. Такі колоски і насіння зберігають до наступної сівби.

Також на Яблучний Спас готують пісні страви, в яких основним інгредієнтом є яблука.

Раніше до свята відбувався “обряд засівання полів”: на прохання господарів священик кропив зорану землю свяченою водою. Цей обряд означав початок засіву.

Прикмети на Яблучний Спас

  • Який Другий Спас, такий і січень.
  • Який день на Другий Спас, така і Покрова.
  • Сухий день віщує суху осінь, мокрий – дощову, а ясний – сувору зиму.
  • До Другого Спаса не їдять ніяких плодів, крім огірків.
  • Історія свята
  • У свята є інша назва – Спас на горі.

Згідно з переказами, одного разу Ісус Христос з трьома своїми учнями піднявся на гору під назвою Фавор. Як тільки дістався він самої вершини і безпосередньо зійшов на неї, змінився на краще. Неймовірною білизною засяяло його вбрання, і обличчя його також засяяло. І саме звідси з’явилося ще одне свято – Преображення Господнє. Воно завжди нагадує віруючим про духовне очищення і вдосконалення.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*