Я навчився визначати для себе пріоритети, – Ігор Гузь про законотворчу діяльність (ВІДЕО)

19.12.2017 / Новини

Народний депутат України Ігор Гузь у прямому ефірі видання БУГ розповів про роботу в парламенті за 3-й рік депутатської діяльності.

Зокрема, він окреслив найважливіші питання, які вдалося вирішити команді обранця упродовж 2017-го: про голосування в парламенті за реформаторські законопроекти та чому критикує публічні заяви глави держави й не віддав свій голос під час голосування за головний фінансовий документ країни – бюджет-2018.

Також народний обранець прокоментував запитання читачів видання про черги на митниці, ситуацію з авто на єврономерах, а ще – чи підтримує протестні акції в країні та як проведе останній парламентський тиждень цього року.

Найважливіші досягнення команди Ігоря Гузя у 2017 році:

– утворення в 19 виборчому окрузі усіх 12 об’єднаних територіальних громад;

– 26 мільйонів державної субвенції, які вдалося залучити на вирішення соціально-економічних питань громад округу;

– активна робота Фонду Ігоря Гузя «Прибужжя» й Асоціації органів місцевого самоврядування;

– будівництво дороги до Євросоюзу «Луцьк-Володимир-Волинський».

Кошти «соцеконому» на розвиток округу

У 19 виборчому окрузі – 211 населених пунктів. Ми не вирішуємо проблему будівництва якогось одного об’єкта, наприклад, вартістю 50 мільйонів гривень. Натомість профінансували на мільйон гривень з державної казни капітальний ремонт басейну в школі № 5 у Володимирі-Волинському. А є, звичайно, і дрібні речі, які ми вирішуємо: десь купляються меблі, десь ставляться вікна у ФАПах. Я не вважаю, що це мінус. У нас хороша співпраця з ОТГ у напрямку співфінансування – державні кошти і кошти громади спільно вирішують конкретні проблеми.

Авто на єврономерах: чому припинилися акції протесту?

З одного боку влада припинила шантажувати власників авто на «бляхах», натомість активісти «Авто Євро Сила», які організовували ці протести, припинили майданну активність. Але ситуація все одно складна. Кількість таких автомобілів постійно збільшується, їх ніхто не легалізує, а тому й немає жодних вирішень. І чим далі – тим усе гірше. Бо жодних виходів із ситуації уряд не запропонував, а це безпосередньо в компетенції кабміну.

Протестні акції в країні

Усьому свій час. Політика – складна «штука», тому завжди пробуєш знайти «золоту середину». У всьому маю свою позицію – мені рота не закриєш. Я скептично ставлюся до репресій, які сьогодні відбуваються з Саакашвілі та його поплічниками. І ще дуже багато інших моментів. При цьому мені йдуть сигнали, що на мене знайдуть інструментарій. Це сигнали не тільки з Банкової, а від різних людей. Я цього не боюся.

Підвищена для нардепів зарплата

Рік тому у мене і багатьох моїх колег був неприємний випадок, коли зарплату народним депутатам також підвищили. Але зробили це хитро. Знали, що публічно не проведуть питання і в якомусь законопроекті прописали це відповідною нормою. У це мало хто повірить, але насправді ми не знали про такий крок і голосували за весь державний бюджет. Зараз все зробили відкритіше, але я не голосував за підвищення зарплати нардепам.

Черги на «Ягодині» – чи може це питання вирішити нардеп?

Теоретично міг би долучитися до вирішення проблеми, але практично – в мене є сумніви, що це можливо за діючих керівників Державної фіскальної служби. Торік ми із моїм колегою Володимиром Пащенком підготували проект системи електронної черги та демоверсію сайту. Ми навіть зустрічалися із Насіровим за два місяці до його арешту, робили круглий стіл за участю керівника Волинської митниці. Але їм це не цікаво. Такі черги – це в принципі вигідно для таких структур, бо ці черги – це можливість для них заробити, коли хтось стоїть в черзі, а хтось проїжджає поза нею.

Держбюджет-2018

Не голосував за держбюджет-2018 з однієї простої причини: для мене дуже важливим є вугільне питання. Напередодні прийняття бюджету публічно поставив запитання прем’єру Володимиру Гройсману щодо звільнення «вугільного» міністра Ігоря Насалика, фінансування вугільних підприємств Волині, добудову «десятки». А у відповідь отримав, що Насалика не можна змусити приїхати на Волинь. Це треба було робити значно раніше. А в цьому бюджеті, на жаль, передбачили лише 10 мільйонів на добудову шахти №10 «Нововолинська». Це означає її консервація, закриття і жодної перспективи придбання нового устаткування, розробки нових пластів на шахті № 9, «Бужанська». Я вперше за час депутатства не проголосував за бюджет.

Ігор Гузь – про можливу зміну виборчого законодавства

Я спокійний за це. 5 років тому балотувався у «ковельському» виборчому окрузі. Тоді об’їхав всі села, мене люди там знають. Живу в Луцьку і працював у міській раді, в обласній раді. Тому знаю Луцьк і лучани знають мене. Трошки менше – «маневицький» та «горохівський» округи. Але в мене немає сумнівів, що мою публічну діяльність волиняни загалом знають.

Законотворча діяльність нардепа

Я навчився визначати для себе пріоритети. Не можу одночасно займатися всім. Тому, якщо я ефективний в окрузі, то «шкутильгає» законотворча діяльність. Мені не соромно перед виборцями. На сайті парламенту є більше інформації, за що я голосував, в яких законопроектах є співавтором.

Останній парламентський тиждень у 2017 році

З одного боку добре, що прийняли бюджет за 3 тижні до кінця року. Але останній парламентський тиждень буде «знекровлений» відсутністю депутатів. Десятки, а то вже й сотня обранців – на берегах теплих океанів. Я буду працювати. А новорічно-різдвяні свята, можливо, проведу у горах.

Оцінка роботи команди Ігоря Гузя

Моя команда спрацювала на 4+ за 5-бальною шкалою. На третій рік спільної роботи у нас все «устаканилося»: і кадри, і керівники приймалень, і робота Фонду «Прибужжя».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*