Взаємини Польщі та України повинні базуватися на історичній пам’яті, – Дуда на Волині (ФОТО)

09.07.2018 / Новини

Визнати свої гріхи, примиритися та спільно боротися проти окупації Росії закликав сьогодні глава польської держави Анджей Дуда.

Про це він сказав, відвідуючи сакральні місця на Волині та молячись за постраждалих від польсько-українського конфлікту, – повідомляє ІА Волинські новини.

Готуючись прийняти главу сусідньої держави, із самого ранку у Луцьку перекрили п’ять вулиць: Львівську, Володимирську, Ковельську, Набережну та Братковського.

О 10 годині Дуда мав долучитися до поминального богослужіння у Кафедральному соборі святих Апостолів Петра і Павла за усіма жертвами людської ненависті в часи Другої світової війни та Трагічних подій на Волині 1943 року.

Біля храму була посилена охорона, навіть правоохоронці з кулеметами.

Президент Польщі зайшов у храм близько 10:40, після цього й почалася поминальна меса.

На початку спільної молитви єпископ-ординарій Луцької дієцезії РКЦ Віталій Скомаровський подякував усім за те, що долучилися до спільної молитви.

“Літургічний колір сьогодні чорний, адже нагадує про ненависть, як брак любові. Тому незалежно від віросповідання ми вшановуємо пам’ять постраждалих людей, любов має примирити”, – звернувся до присутніх Віталій Скомаровський.

Після молитовної меси митрополит Львівський Римо-Католицької Церкви, архиєпископ Мечислав Мокшицький подякував усім, що долучилися до спільної молитви, зокрема представникам православних релігійних общин та місцевій владі.

“Сьогодні ми тут, щоб схилити голови перед полеглими. Прийшли нові покоління, але історія лишається свідком і каже нам пам’ятати та вибачати, бо це говорить нам Христос. Десятки тисяч безневинних людей постраждали: жінки, діти, старші люди. Любі брати та сестри, нове тисячоліття вимагає, щоб українці та поляки не залишалися заручниками сумління. Як Бог простив нам у Христі, так і ми маємо простити. Треба визнати гріхи, зробивши іспит совісті, що стане початком примирення, а для цього потрібне смирення. Треба зменшити кривди та образи і не передавати ненависть з покоління в покоління. Ідіть у спокої та більше не грішіть”, – закликав духівник.

Після цього Анджей Дуда вручив єпископу-ординарію Луцької дієцезії РКЦ Віталю Скомаровському дерев’яний хрест пам’яті замордованих поляків на Волині.

Далі глава сусідньої держави пішов на обід в ресторан “Корона Вітовта”, правоохоронці оточили доступ до Замкової площі й, окрім супроводжуючих візиту, нікого не пускали.

О 13:00 на Анджея Дуду вже чекали в селищі Олика Ківерцівського району, де він мав відвідати Колегіальний костел Святої Трійці, який збудували Радзивілли.

Зустрічати високопоставленого гостя прийшло багато місцевих мешканців, представники місцевої влади, обласної та районної адміністрацій. До цього селище причепурили. Місцеві мешканці кажуть, що нарешті викосили перед храмом траву, яка була вже за коліна, а в окремих місцях бралися й ремонтувати дорогу.

“Найбільше часу ми провели на старому польському кладовищі, яке було зруйноване ще до 90- років і туди багато років ніхто не приїжджав, стан був неналежний. Територію ми очистили від хащів, повитирали надгробні плити, очистили їх від слідів часу, зробили все, що було в наших силах. Я хочу сказати, що ми прибирали не для “показухи”, а тому, що в душі зародилося щось святе. Ми хочемо, щоб поляки побачили, що православні християни, які не причетні до польсько-волинської різні прийшли сюди, віддали шану загиблим та доклали багато зусиль, щоб привітно зустріти гостей, аби був мир та спокій”, – розповіла Олицький селищний голова Олена Кашевська.

Здебільшого старші люди не знали причини приїзду президента Польщі, а от молодь була свідомою, навіть тримали плакати, які, як кажуть, їм роздали з сільради.

“Ми прийшли зустріти делегацію із за кордону та показати, що ми не просто з цікавості тут стоїмо, а тому, що хочемо миру, дружби та порозуміння. Таким чином ми показуємо своє ставлення до трагедії під час польсько-українського конфлікту”, – каже місцева мешканка Катерина.

“Це добре, що двоє сусідів хочуть мирно жити й роблять для цього певні кроки. Що спровокувало польську різню я не знаю, але точно знаю, що ми тут мирно жили з поляками, душа в душу, про що й говорять старожили”, – каже пані Галина.

Довгоочікуваний гість приїхав о 14:46, в костелі він був сам, людей туди не пускали. Далі Анджей Дуда направився на кладовище для молитви й після цього виступив перед пресою.

“Я перебуваю в Олиці, де колись жила велика група поляків і перед другою світовою війною тут господарювали, ходили в костел та століттями хоронили на цьому кладовищі рідних. За кілька днів, а саме 11 липня будемо відзначати 75 річницю людиновбивств на Волині через українських націоналістів, це народний день пам’яті у Польщі. Це дуже сумна дата для багатьох поляків, які того часу 1932-1934 років тут втратили своїх найближчих, а це біля 100 тисяч поляків, звичайних людей, не військових. Це була не війна між Україною та Польщою, а етнічна “чистка”, щоб з цих теренів прибрати поляків. Рішення було ухвалено політичним рішенням через організацію ОУН(б) й виконано було УПА. Це страшна історія наших народів з глибоким болем. Далі були польські акції, від яких гинули звичайні українці з іншої сторони. Вражає лише диспропорція: десь 100 тисяч поляків і біля 5 тисяч українців. Я тут не для того, щоб нагадувати, але для того, щоб молитися.

Правду треба прийняти. Жодна мова не йде про помсту, лише про біль, який триватиме. Але вірю, що час, який лікує рани, залікує і ці, по дві сторони. Я вважаю, що на історичній правді ми маємо будувати подальші добрі стосунки. Зараз ми маємо багато спільного й підтримуємо Україну в русі у ЄС, аби окуповані території були повернуті Україні, аби Росія припинила агресію та повернувся спокій на кордони України, які визнані світовою спільнотою. Ми хочемо підтримувати Україну в реформах і робимо це, адже хочемо, щоб Україна дивилася на захід, а не на схід, звідки століттями йде небезпека. І сьогодні багато українців приїжджають у Польщу. Приїжджайте до нас як туристи, а якщо хтось хоче працювати – місце знайдеться, висилайте додому гроші своїм родинам, допомагайте.

Я хочу, аби в майбутньому ми пам’ятали ці страшні сторінки історії, аби більше ніколи подібне не траплялося, щоб вже ніколи більше наш народ один на одного не піднімав руку. Шановні панове, як президент Польщі маю лише одне прохання, щоб кожен із цих поляків, якій був закатований та похований, віднайшов своє ім’я, щоб був означений у місці спочинку, аби родина могла приїхати та помолитися тут. Це дуже важливо. Прошу на це дозвіл від української влади, аби відповідні інституції це зробили тут. Також на польських землях, де влада України захоче зробити теж саме ми тільки за. Хай живе вільна та незалежна Україна, хай живе вільна та незалежна Польща, дякую”, – виголосив промову Анджей Дуда.

Після цього він із кортежем покинув Олику.

Нагадаємо, що сьогодні й Президент України Петро Порошенко під час візиту на Волинь вшанував пам’ять жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*