Виготовляють проєкт реконструкції меліоративних систем для регулювання води у Шацьких озерах

05.05.2020 / Новини

У зв’язку з погодніми умовами на Волині міліють річки, озера, падає рівень грунтових та артезіанських підземних вод.

Про це розповів Суспільному заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в Волинській області Ростислав Кравчук. За його словами, з початку року на Волині щомісяця випадало до 80% від норми опадів, у квітні випало тільки 15% опадів від норми. Через це, з його слів, міліє одне з найбільших озер України – Світязь. Подібне було у 1970-х роках, — пише Суспільне.

«Біля Світязя є Копаївська осушувальна система, ми встановили там шандори і затримали воду. Більше ста тисяч кубів води було закумульовано в канавах. Але знайшовся якісь товариш, взяв пилку і на трьох спорудах порізав ці шандори, повикидав та скинув воду. На сьогодні її набрати до того рівня, на якому вона була, в принципі неможливо», – зазначив Ростислав Кравчук.

Поліпшити ситуацію з водністю Шацьких озер можна, зробивши реконструкцію меліоративних систем. На проєктно-кошторисну документацію облрада виділила 300 тисяч гривень, проєктна група уже працює на місці.

«З початку тижня працює проєктна група на місці, вони там і будуть виконувати проєктні роботи по відновленню поки державної меліоратиіної мережі . Це – 15 гідротехнічних споруд, ремонт капітальний, і 43 кілометри каналів, роблять проєкт.

Крім того, там ще є 187 кілометрів внутрішньогосподарської мережі меліоративної і і 162 споруди, які знаходяться на балансі сільських рад і Шацької ОТГ.

Це вже буде другий етап, бо кошти великі, за нашими попередніми розрахунками на відновлення цієї господарської мережі потрібно понад 10 мільйонів гривень», — повідомив посадовець.

Ростислав Кравчук розповів, якщо гроші на капітальний ремонт виділять, то частину робіт можна розпочати цього року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*