Вибори до Шацької громади та та зміна голови Шацької райдержадміністрацій – серед політичних підсумків року на Волині

30.12.2016 / Новини

Політичний рік, що минає, визнали на Волині спокійнішим, ніж 2015-й через відсутність великих політичних потрясінь.

Вибори до Шацької селищної об’єднаної територіальної громади та зміна голови Шацької райдержадміністрації – події, про які говорили експерти під час круглого столу «Політичні підсумки на Волині: погляд експертів», – пише ВолиньPost.

Аналізуючи загальні політичні тенденції, рік визнали спокійнішим за попередній, адже не було особливих потрясінь чи конфліктів. Завершилося формування вертикалі виконавчої влади, продовжилося добровільне об’єднання територіальних громад. «Волинь не є серед лідерів цього процесу, але 10 нових громад утворилося у 2016 році, це непоганий результат», – відзначив голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход.

Також цьогоріч завершилося формування структури виконавчої влади, уже фактично заповнено усі керівні посади керівників райдержадміністарцій, яких зокрема у Ратному та Любомлі чекали два роки. Змінили також голову Шацької райдержадміністрації, в Іваничах керівник РДА перейшов у представницьку владу. Тож нового керівника для Іваничів відбирали вже на конкурсній основі.

Перші вибори у нових територіальних громадах відбулися у 3 селищних громадах та 7 сільських, а в Устилузькій вже завершився другий етап – вибори старости. На думку експертів, вибори відбулися цікаво, бо політсили серйозно втрутилися в боротьбу, навіть ті, які не підтримують децентралізації. Тут основна боротьба, знову ж таки, відбувалася між кандидатами від «Солідарності» та «Укропу», за винятком Литовежа та Шацька.

Представники центру зробили висновки, що політичне життя в регіоні залежатиме від ситуації в країні, яку можуть розхитувати для позачергових виборів. Варто й далі очікувати конкуренцію між головою ОДА і облради у боротьбі за вплив. Зміни у політиці облдержадміністрації у разі відсутності виборів навряд чи відбудуться.

Водночас не відкидають можливості змін у РДА. Експерти відзначають тенденцію до зростання подальшої політичної конкуренції на виборах в об’єднаних територіальних громадах.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*