Вся Австралія у вогні: дим призводить до фомування блискавок, які підпалюють нові території

06.01.2020 / Відео, Новини

Пожежі в Австралії досягли таких масштабів, що почали самостійно формувати погоду, яка лише сприяє подальшому поширенню вогню. З початку пожеж у вересні загинули щонайменше 24 особи та мільйони тварин.

У країні нараховують близько 200 осередків горіння. Вогонь зруйнував понад 1200 будинків, а мільйони гектарів землі обгоріли. Глава уряду Австралії Скотт Моррісон наказав залучити на допомогу у гасінні пожеж 3000 резервістів збройних сил.

У Канберрі якість повітря наразі вважається найгіршою у світі, а мешканцям міста наказано уникати виходу зі власних осель. Австралійська авіакомпанія Qantas скасувала рейси до міста та з нього протягом неділі.

Про це заявило метеорологічне бюро країни, передає ВВС.

Над величезною територією, яку охопив вогонь, утворився масштабний прошарок низького тиску, який разом з гарячим повітрям підіймає в атмосферу клуби диму від палаючої рослинності – на висоту від 10 до 50 км – і розносить їх на значні відстані.

Шлейф від австралійських пожеж вже подолав майже 2 тисячі км і досяг території Нової Зеландії.

Вистигаючи у верхніх шарах атмосфери, дим перетворюється на потужні купчасто-дощові хмари з грозовим потенціалом. В них формуються електричні розряди, які призводять до виникнення блискавок – а ті, своєю чергою, можуть підпалювати нові ділянки землі.

Крім цього, висхідні потоки повітря здатні переносити на великі відстані напівзотлілі фрагменти рослинності, а супутні їм пориви вітру роздувають вогонь, підживлюючи полум’я киснем. Вони посилюють загоряння і збільшуючи загальну територію пожеж.

“Сьогодні вдень у східній частині Гіппсленда на висоті понад 16 км сформувалися грозові хмари. Такі грози, спричинені вогнем, можуть збільшувати територію пожеж внаслідок блискавок, атмосферного перенесення розпеченого вугілля і сильних поривів вітру”, – йдеться в офіційному повідомленні синоптиків.

Іноді грозовий процес сягає таких масштабів, що формується справжній вогняний смерч – як це сталося 2003 року в результаті пожеж неподалік від столиці країни Канберри.

У вчених немає сумнівів, що безпрецедентні пожежі в Австралії – як і в Амазонії минулого року, і в Каліфорнії позаторік – один із наслідків глобального потепління. Статистика підтверджує, що кількість гроз зростає по всьому світу.

Останнє десятиліття стало найспекотнішим за всю історію спостережень в масштабах всієї планети. Найшвидше температура підвищується в Арктиці, але найважче потепління переживає Австралія.

29 грудня стало найспекотнішим днем в історії країни. На більшій частині території материка цього дня середня температура коливалася від 39 до 45 °C.

Наочно перетворення диму палаючих лісів на грозові хмари з блискавками можна побачити на кадрах, знятих на початку грудня докторантом Австралійського Наукового Товариства Ніколасом Маккарті в штаті Квінсленд на північному сході материка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*