Вперше в Україні видали ліцензію на легальний видобуток бурштину

19.07.2020 / Новини

Вперше в Україні видали ліцензію на легальний видобуток бурштину. Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років.

17-го липня, у Рівненській області відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами з видобутку бурштину. Про це повідомив очільник Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, дві ділянки до 10 га в селі Олексіївка Сарненського району виставили на сайті “Прозоро” ще в червні.

“Вже 17 липня відбулися онлайн торги. Результат перебільшив усі наші сподівання. Початкова ціна першої ділянки була 319,6 тис. грн. А під час аукціону зросла майже в 40 разів і склала 12 млн 630 тис. грн. Друга ділянка стартувала з 333,2 тис. грн. А купили її за 29 млн грн, що в 90 разів більше”, – написав Коваль.

Загалом, за інформацією очільника Рівненщини, участь в першому аукціоні взяли 4 фірми, а в другому – 6.

“Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках. Новий закон про бурштин, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, дозволив видобувати сонячне каміння легально”, – зазначив Віталій Коваль.

До слова, економічні збитки держави через нелегальний видобуток бурштину в Україні поки підрахувати неможливо. Зразкові цифри – від 120 до 300 мільйонів доларів на рік. Неможливо в цифрах оцінити і масштаби екологічного лиха, бо повноцінної і системної експертизи ніхто не проводив.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*