Волиняни разом з поляками писатимуть грантові проекти (ФОТО)

23.02.2017 / Новини

У Старовижівському районі село Смідин відвідала польська делегація з Красноставської гміни Люблінського воєводства.

Поїздка з обміну досвідом відбулася на запрошення громади сільради і громадської організації «Смідинська ініціатива» у рамках співпраці Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя, яку вперше створено на Волині з ініціативи народного депутата України Ігоря Гузя, – повідомляє прес-служба народного депутата України.

Метою якої є обмін досвідом та залучення кращих практик у вирішення проблем громад, допомога в пошуку позабюджетних коштів, поглиблення міжнародної співпраці.

Хоча і Старовижівський район не належить до Прибужжя, але Ігор Гузь родом з цього краю, тому йому небайдуже як розвивається тут громада.

Торік саме він підштовхнув громаду до створення громадської організації «Смідинська ініціатива», в яку об’єдналися активні та небайдужі мешканці села.

Зокрема, облаштували дитячі майданчики у Смідині та Паридубах, відремонтували клуб в Рудні та Смідині, встановили котел в Руднянській школі та закупили у місцевий дошкільний заклад меблі.

Як розповіла голова ГО «Смідинська ініціатива» Оксана Піцик, спільно допомогли в організації проведення днів сіл у Смідині та Рудні. Також із меценатами придбали для сільських поштарів велосипеди та посприяли в оновленні покрівлі у місцевій лікарні.

Капітально оновили приміщення будинку культури. У селі облаштували вуличну бібліотеку – вперше на Волині. Ще восени там висадили парк з саджанців туї. Працює тут і Wi-FI. У центрі села вмонтовані дві камери відеоспостереження задля охорони громадського порядку. Започаткували вони і свою газету, в якій інформують про зроблене та плани. А наприкінці минулого року громада зробила перший крок – створити об’єднану Смідинську територіальну громаду.

Отже, днями, крім презентації потенціалу обох сторін: смідинців та поляків, – говорили про переваги децентралізаційних процесів. Як розповів Томаш Барчук, бюджет Красноставської гміни становить 180 мільйонів гривень, і вони мають свій сміттєпереробний завод, зерновий елеватор та завод металевих конструкцій. Розвивають зелений туризм. Населення гміни – 9 тисяч. Гість зауважив, що більше частини із цієї суми їхня громада заробляє сама, ще частину коштів залучають через написання та реалізацію грантових проектів. Наразі вони втілюють проект з реконструкції стіни зруйнованого середньовічного замку, і цьогоріч Євросоюз дає їм також кошти.

Сторони домовилися співпрацювати у галузі освіти, культури та спорту. Також громада Красноставської гміни висловила готовність підписати угоду про співпрацю, після того як смідинці створять об’єднану територіальну громаду.

Наступна зустріч запланована вже у Красноставі, щоб детально обговорити написання спільного проекту з промоції місцевої культури та збереження історичної спадщини.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*