Волинянам розповіли, як правильно обрати миючі засоби

11.03.2018 / Новини

Побутова хімія займає важливе місце в нашому житті – миття посуду і підлоги, прання і прибирання квартири тощо.

На сайті головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області пояснюють, як правильно обрати мийні засоби.

У складі мийних засобів присутні такі шкідливі речовини, як: хлор, діоксид сірки, етиленгліколь, поверхнево-активні речовини (ПАР), фенол, формальдегід, ацетон, аміак, ензими, оптичні відбілювачі, абразивні речовини, ароматизатори.

Небезпеку при недбалому використанні становлять навіть звичайні порошки для прання білизни. До складу цих мийних засобів входять ПАР, фосфати та ін. Чим вищий вміст ПАР, тим ефективніший порошок.

Але в цьому і полягає основний парадокс: чим кращий порошок, тим більша кількість шкідливих речовин залишається на одязі і білизні. І тим гірший вплив виявляється на організм. Відмиваючи забруднення, активні речовини адсорбуються на поверхні тканини, і видалити їх украй складно.

ПАР можуть викликати лущення і сухість шкіри, іноді провокують алергію, особливо схильні до такого впливу діти. Кількість ПАР має бути зазначена на етикетках. Але, на жаль, це практикують далеко не всі виробники. Якщо кількість все ж зазначено, то краще купувати мийні засоби з часткою ПАР не більше 5%.

Це ж правило поширюється і на фосфати, їх частка має становити не більше 5%. Чим менше фосфатів міститься в мийних засобах, тим краще. У багатьох країнах Європи фосфати вже не застосовуються. Ця добавка призначена для пом’якшення води. Коли вода стає досить м’якою, порошок зможе відіпрати так звані «стійки плями». Але самі фосфати теж важко вивести і після прання вони погано змиваються з одягу, а з тканини цілком можуть проникнути в організм через шкіру. Навіть дуже ретельне полоскання не змиває їх повністю.

Тому дуже важливо, щоб саме ця категорія продукції відповідала найвищим вимогам безпеки, відповідно до вимог Технічного регламенту мийних засобів, затвердженого Постановою КМУ від 20.08.2008 року № 717.

При придбанні товару необхідно звертати увагу на наявність маркування. Відповідно до вимог п. 11 Технічного регламенту, мийний засіб маркується шляхом нанесення на зовнішню поверхню пакування чи етикетку напису чіткими літерами, що не змиваються протягом строку придатності такого засобу, із зазначенням:

• найменування та інформації про призначення мийного засобу;

• торговельної марки (за наявності) або торговельного знаку, найменування, місцезнаходження та номера телефону виробника мийного засобу або його уповноваженого представника;

• інформації про склад мийного засобу;

• адреси, зокрема електронної пошти (за наявності), та номера телефону, за якими можна одержати технічний опис інгредієнтів;

• інструкції із застосування, заходів безпеки та спеціальних застережень згідно із законодавством, а в разі їх відсутності – вимог, наведених у ДСТУ ГОСТ 31340:2009 “Попереджувальне маркування хімічної продукції.

На зовнішню поверхню пакування чи етикетку мийного засобу, що пройшов оцінку відповідності згідно з Технічним регламентом обов’язково наноситься знак відповідності згідно форми та описом, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2015р. № 1184 “Про затвердження форми, опису знаку відповідності і технічним регламентам, правил та умов його нанесення ”.

Форма знаку відповідності технічним регламентам:

Вибираючи мийні засоби, не варто купувати низькоякісну продукцію на стихійному ринку, в невідомому магазині та в пакуванні, на якому не зазначено склад товару.

Під час вибору, не слід орієнтуватися на рекламу чи назву торгівельних марок. Найкраще, звернути увагу і бути зосередженим на читанні етикеток та огляді самого пакування.

На останок зазначимо, що метою застосування будь-якого технічного регламенту є захист життя та здоров’я людини, тварин, рослин, національної безпеки, охорони довкілля та природних ресурсів, запобігання недобросовісній практиці, а тому встановлення відповідних чітких та прозорих правил і вимог є необхідною передумовою для досягнення зазначеної мети.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*