Волинський нардеп виконує обіцянку: постійно звітує перед громадою (ФОТО)

24.10.2017 / Новини

Волинський нардеп Ігор Гузь, працюючи в окрузі, відвідав п’ять сіл Любомльського району.

Він зустрівся із місцевими жителями Почап, Бірок, Підгородного, Запілля та Куснища. Спілкувався із присутніми людьми і міський голова Любомля Роман Ющук, – інформує прес-служба народного депутата.

Децентралізаційні процеси

До слова, вже цієї неділі, 29 жовтня, громада обиратиме голову та депутатів майбутньої Любомльської громади. До її складу, зокрема, за згодою жителів, будуть входити п’ять сільських рад: Почапівська, Підгородненська, Куснищанська, Запільська та Бірківська, а центром громади буде місто Любомль.

«На сьогодні наша громада є перспективною і самодостатньою. Знаю про проблеми з доїздом до міста і до школи, поганого стану доріг та вуличного освітлення і багато інших питань, – це все у планах. Також будемо й далі активно співпрацювати з народним депутатом, адже за три роки вже спільно вдалося зробити чимало», – зазначив міський голова Любомля Роман Ющук.

Зокрема, завдяки активній співпраці у селі Підгородне та Куснище встановили по одному дитячому майданчику, за державні гроші у сумі 80 тис. грн кожен. У цих ж школах замінять старі вікна на енергозберігаючі, вартістю 100 тис. грн. У Бірках наразі триває ремонт сільського будинку культури (200 тис. грн – субвенція). У селі Запілля освоюють 100 тисяч гривень, за які ремонтують дорогу. Також тут встановили дитмайданчик, вартістю 80 тис. грн, а в Почапах – майданчик для розваг дітей, на що спрямували 75 тис. грн.

Про забезпечення сільських ФАПів медичними засобами. На цілі передбачено майже мільйон гривень

Окремо, Ігор Гузь розповів про те, що раніше анонсованої закупівлі велосипедів для фельдшерів у селах коштом субвенції може не бути, але за ці гроші у кожен сільський ФАП придбають обладнання, що найбільше потрібне у сільські медпункти (техніку, обладнання, холодильники для зберігання препаратів тощо).

«На жаль, фельдшер змушений ходити на виклик до хворого пішки, або, у кращому випадку, добиратися велосипедом. Добре, коли відстань невелика. А якщо пацієнт проживає в іншій стороні села: за три чи п’ять кілометрів? Той, хто живе у селі, знає, наскільки це величезна проблема. На мою думку, такі питання мали б вирішуватись на обласному рівні, але чомусь цього ніхто не хоче робити», – зауважив обранець.

«Моя команда досі продовжує переконувати кабмін про необхідність у придбанні велосипедів для ФАПів. Сподіваюся, що все ж таки на ці цілі субвенція надійде. Кошти, що постійно надходять в мій округ – не мої, а з державного бюджету. Володимир Гунчик (голова Волинської ОДА – ред.) «забракував» закупівлю таких велосипедів. На його думку, цим не має займатися народний депутат!», – сказав він.

Пропозиції на нагальні проблеми громади Прибужжя

За словами обранця, ще до завершення бюджетного року може надійти в округ п’ятий транш державної субвенції

«Якщо отримає громада ще частину субвенції, то органи місцевого самоврядування зможуть придбати для потреб установ, приміром, необхідні меблі чи комп’ютерні класи. Може бути так, що 3-5 мільйонів надійдуть наприкінці грудня, як було торік. І громади у швидкому темпі освоїли їх до копійки. Мають спрацювати так, і цього року», – підкреслив Ігор Гузь.

Ігор Гузь спільно Романом Ющуком обговорили фінансові пропозиції для розвитку сіл. От, наприклад, школярі з сіл Підгородне, Бірки та Куснище вже давно потребують комп’ютерної техніки.

«Громади повинні визначитися у пріоритеті. Звичайно, чи не кожен ФАП, школа, дитсадок потребує серйозних інвестицій з державного бюджету. Однак, не все відразу, а поетапно. Самоорганізувашись, громада отримає, як з області, так і з столиці, підтримку», – додав він.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*