Волинський нардеп став на захист прав людей, які отримують пенсію нижче “мінімалки” (відео)

20.10.2016 / Новини

Народний депутат Ігор Гузь став на захист соціальних прав пенсіонерів, які отримують пенсію нижче мінімального рівня.

Разом з ним на брифінгу свою думку висловили і депутати Іваничівської райради та жінки-пенсіонери з сіл Колона та Риковичі.

Про це інформує прес-служба народного обранця.

Вони закликали парламент та Кабмін привести пенсійний закон у відповідність до конституційних норм. Адже з 1 травня ц.р. відбулося чергове підвищення прожиткового мінімуму і становить 1130 грн. Але цього не відчули жінки, які досягли 55-ти річного віку, та до 1 січня 2015-го скористалися правом дострокового виходу на пенсію. Вони отримують всього 949 грн. Розмір їх пенсії, обчислений відповідно до ст.27 та ст. 28, «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

До приймалень нардепа постійно звертаються люди із проханням порушити це питання на всеукраїнському рівні.

«Жінки відчувають те, що держава їх «образила» в плані пенсійного забезпечення. На жаль, усі мої звернення до Пенсійного фонду в області, не дали результату. Це питання потрібно врегулювати. У селі 200 гривень – це значні кошти, а якщо ще щомісячно порахувати», – наголосив Ігор Гузь.

Жителька села Колона Галина Куницька, яка має 30-ти річний трудовий стаж, зауважила: «У 2014-у в 55 років вийшла на пенсію за віком. У жовтні отримала 949 гривень. Подумайте, чи можна прожити в селі за таку мізерну пенсію? Комунальні послуги постійно підвищуються, ціни на продукти ростуть».

Антоніна Комзюк зазначила, що у 2013-му її запевнили, що мінімальний розмір пенсії буде щонайменше як розмір прожиткового мінімуму.

«З травня цього року додали лише 11 гривень, ще й знімають відрахування».

Депутат райради та помічник нардепа – Андрій Сапожнік – зацитував Мінсоцполітики, де зазначається, що цим законопроектом скористалися 50 тисяч жінок. «Згідно з чинною Конституцією, пенсія повинна бути не менша, аніж прожитковий мінімум. Прошу не забути про кожну п’яту жінку, яка вийшла на пенсію у 55-ть, під час підготовки бюджету на наступний рік».

Депутат Іваничівської районної ради Микола Холмецький додав, що це питання вже порушувалися на місцевих сесіях. Однак, допомога потрібна на державному рівні.

«Мені соромно за це. Наші чиновники навіть день не зможуть прожити за 949 грн. Держава не дає людині те, що передбачено Конституцією України!».

Ігор Гузь наголосив, що парламент сьогодні розглядає проект держбюджету-2017 і він буде наголошувати на необхідності врегулювання цього питання: «Прошу Кабмін дати пропозиції, як це законодавчо можна вирішити. Жінки не винні, що держава не перераховує їм пенсії. Давайте спільно вирішувати це питання!».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*