Волинський нардеп – проти непопулярних реформ в аграрній сфері (відео)

06.10.2016 / Новини

Проти непопулярних реформ у сфері сільського господарства виступили сьогодні на брифінгу в стінах парламенту народний депутат Ігор Гузь  разом з представниками Асоціації фермерів Волині: Віктором Лук’янчуком (Ковельський р-н), Русланом Хомичем (Рожищенський р-н), Валерієм Демковським (Іваничівський р-н) та Олегом Галасуном (Луцький р-н).

Про це інформує прес-служба народного обранця.

Ігор Гузь зауважив, що «на сьогодні аграрна сфера є єдиною, яка дає економічні показники і «витягує» ситуацію, дає прибутки і людям роботу. Натомість держава до фермерів повернулася «одним місцем, підвищивши, так званий податок на оренду землі під господарські двори у десятки разів.  Люди змушені відмовлятися від фермерства, від землі, бо нездатні платити».

До відома, орендну плату за землю, що знаходиться під господарськими спорудами у межах населених пунктів у березні 2014 року підвищили у 100 разів, та в 10 разів – поза межами населених пунктів.  Чинності це рішення набрало з 1 квітня 2014 року. До  цього в Податковому Кодексі була норма, згідно з якою оренда землі під сільськогосподарськими будівлями та с/г дворами – 0, 01 % від оцінки.

Фермери розповіли, що колись у колгоспних дворах стояли ферми, тракторні бригади, корівники, телятники, свинарники, сховища, сіносховища. Люди, які зараз беруть в оренду ці приміщення, за 1 гектар землі сплачують понад 20 тисяч гривень орендної плати.

Руслан Хомич, повідомив: «Оренда звичайної орної землі коштує в десятки разів дешевше за оренду землі, що є під сільськогосподарськими спорудами. Такі високі ставки є причиною знищення галузі тваринництва», – наголосив він.

Фермер Олег Галасун додав: «За 42 гектари землі, на якій розташоване приміщення із худобою, до прикладу,  жоден аграрій не захоче платити мільйон гривень, аби утримувати 300 корів!». Валерій Демковський зазначив, що плата за 1,5 гектари землі, що знаходиться під сільгоспбудівлями, в десятки разів перевищує оплату за 72 гектари орної землі.

Віктор Лук’янчук, заступник голови Асоціацій фермерів Волині, зауважив, що люди хочуть та вимагають лояльного відношення до себе з боку держави: «Просимо Президента України, Прем’єр-міністра, депутатів переглянути цю норму закону і внести правки, що знищують розвиток сільського господарства! Поверніться обличчям до селян!».

Народний депутат разом з фермерами звернулися до керівництва держави внести законодавчі зміни  на користь простого селянина.

«Я переконаний, що вже при підготовці змін до Податкового кодексу і в держбюджеті-2017 врахувати усі пропозиції волинських і загалом українських фермерів!» – Ігор Гузь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*