Волинські ОТГ можуть втратити мільйони

16.05.2018 / Новини

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України схиляється до скасування пайової участі, і, схоже, не враховує ризиків, які несе для місцевих бюджетів таке рішення.

На Волині, наприклад, лише Луцьк і Нововолинськ, які запланували цьогоріч отримати відповідно 15 мільйонів і 500 тисяч гривень надходжень від пайової участі, ризикують їх втратити, – повідомила консультант з комунікацій Волинського РВ Асоціації міст України Тамара Зубенко, – пише ВолиньPost.

Річ у тім, що у законопроекті “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні” не передбачені компенсаторні механізми та джерела покриття втрат доходів місцевих бюджетів від відміни пайової участі. До речі, це суперечить частині 3 статті 142 Конституції України: «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».

Тому Асоціація міст України просить парламентські фракції не підтримувати вищезгаданий законопроект у частині скасування пайової участі.

Нагадаємо, що пайова участь полягає у перерахуванні замовником до місцевого бюджету грошей, щоб створювати та розвивати соціальну та інженерно-транспортну інфраструктури населених пунктів. Граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не може перевищувати:

— 10 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта — для нежитлових будівель і споруд;
— 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта — для житлових будинків.

Маючи таке джерело надходжень, органи місцевого самоврядування спрямовують гроші на ремонт доріг, розвиток комунікацій біля новобудов, будівництво дитсадків, шкіл, лікувальних установ, поліпшуючи цим самим інвестиційну привабливість своїх територій.

Пайові внески – серйозний фінансовий ресурс муніципалітетів. Так за результатами 2017 року чотири волинські міста – Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський і Нововолинськ – отримали 15,4 мільйона гривень надходжень від пайової участі, а у планах на 2018 рік у Луцька – 15 мільйонів, а в Нововолинська – 500 тисяч. Разом із тим, торік лише Дубівська та Княгининівська ОТГ мали відповідно 500 і 300 тисяч таких надходжень. На жаль, цьогоріч жодна із 41 ОТГ на Волині на гроші пайової участі не розраховує.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*