Волинські обранці просять дати можливість селам брати участь у формуванні різних ОТГ

24.11.2017 / Новини

Внести зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», щоб дати можливість селам з однієї сільської (селищної) ради брати участь у формуванні різних ОТГ, просять у нардепів депутати Волиньради.

Про це йшлося під час 16-ї сесії Волинської облради 23 листопада, – інформує Інформаційне агентство Волинські новини.

Депутати звернулися до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

В законі зазначено, що суб’єктом добровільного об’єднання виступають громади сіл, об’єднаних в одну сільську (селищну) раду. Участі ж сіл однієї сільської (селищної) ради у формуванні різних ОТГ не передбачено.

«В той же час у статті 4 Закону говориться, що при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади. Разом з цим, більшість сільських рад, які сьогодні є на території України, формувались в часи колишнього СРСР з врахуванням колгоспно-управлінської системи.

Таким чином, на сьогодні у складі однієї сільської чи селищної ради можуть бути об’єднані села та селища, які мають абсолютно різні історичні, природні, етнічні, культурні, інфраструктурні та інші чинники. Як наслідок, в окремих випадках селам однієї сільської чи селищної ради доречно об’єднуватись у різні ОТГ.

Підтвердженням таких обставин є звернення, які надходять до Волинської обласної ради, де представники різних сіл однієї сільської ради клопочуть про сприяння у вирішенні питання щодо реалізації їх прагнення об’єднуватись із різними ОТГ.

Усвідомлюючи, що процедура виходу одного населеного пункту зі складу сільської (селищної) ради є складною і довготривалою та вимагає внесення змін до адміністративно-територіального устрою України, все ж, враховуючи вищезазначені факти й обставини, ми, депутати Волинської обласної ради, просимо вжити заходів щодо внесення змін до ст. 3 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які б дозволяли селам однієї сільської (селищної) ради об’єднуватись в різні ОТГ», – йдеться у зверненні, яке ухвалили депутати облради.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*