Волинський шпигун 15 років передавав білоруським спецслужбам інформацію про українських прикордонників

10.09.2019 / Новини

Громадянин України зізнався, що майже 15 років шпигував для білоруських спецслужб та передавав білоруській стороні інформацію про систему безпеки державного кордону та особовий склад підрозділів на прикордонних ділянках в Ратнівському районі Волинської області та Дубровицькому районі Ріненської області. 

СБУ Волині, яка розслідувала цю справу, скерувала її до суду, повідомляє Радіо Свобода.

Олександру Ч. (прізвище змінено, – ред.) загрожує від 12 до 15 років ув’язнення. За рішенням Волинського апеляційного суду, обвинувальний акт буде розглядати Луцький міський та районний суд Волинської області.

Слідство звинувачує чоловіка в державній зраді, вчиненої навмисно на шкоду державній та інформаційної безпеки України.

У матеріалах справи йдеться, що наприкінці літа 2004 року Олександр дав усну і письмове згоду начальнику відділу розвідки Пінського прикордонного загону «Річиця» про конфіденційну співпрацю.

Він нібито мав передавати білоруській стороні інформацію про систему безпеки державного кордону та особовий склад підрозділів на прикордонних ділянках в Ратнівському районі Волинської області та Дубровицькому районі Ріненської області. Передача інформації велася за допомогою мобільного зв’язку. Співпрацю з білоруськими прикордонниками він продовжував до свого звернення в СБУ.

В обвинувальному акті зазначається, що українець продовжував співпрацю до свого звернення в СБУ, в якому і повідомив про вербування.

Цього року в серпні стало відомо, що громадянин України добровільно звернувся в Службу безпеки і назвав ім’я свого вербувальника в Білорусі. Ним нібито був співробітник Управління фінансових розслідувань Комітету державного контролю Брестської області Владислав Л. Сам факт вербування відбувся на Волині.

До речі, раніше українців, які добровільно визнавалися в роботі на іноземні спецслужби, від кримінальної відповідальності позбавляли. Однак це вже п’ятий випадок, коли при подібному визнання громадянина України загрожує реальний тюремний термін.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*