Волинянам розповіли про смарт-спеціалізацію (ФОТО)

18.04.2019 / Новини

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл “Смарт-спеціалізація: результат співпраці влади, бізнесу і науки”.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

На зустріч у Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування завітали представники влади, бізнесу, науковці та голови об’єднаних територіальних громад. Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк у вітальному слові наголосив, що питання стратегічного розвитку важливе для всіх, тому й потрібно узгоджувати свої плани.

Заступник голови Волинської  обласної державної адміністрації Сергій Кошарук зауважив, що на Волині впритул підійшли до оновлення стратегії розвитку області, а тому питання смарт-спеціалізації важливе для того, щоб конкурентно та успішно розвивати економіку краю. Зокрема, вже відібрані попередні проекти, обговорено джерела фінансування.

“Приємно, що на Волині розвиваються не лише міста обласного значення, але й ОТГ”, – зауважив Сергій Кошарук. Він додав, що хорошим прикладом є і співпраця ОТГ заради реалізації в життя певного проекту, щоб втілити його швидше та якісніше.

Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк зауважив, що депутатський корпус Волиньради зацікавлений у співпраці заради покращення добробуту волинян і питання смарт-спеціалізації у цьому світлі є важливим, адже цей метод дозволить ефективніше господарювати на Волині.

Представниця департаменту економічного розвитку ОДА Вероніка Бальзуба зауважила, що нинішня стратегія Волині розрахована до 2020 року, а наступну будуть розробляти на термін 2021-2027 роки. Тому завдяки смарт-спеціалізації варто виділити особливі пріоритетні напрямки для розвитку Волині.

“Слід знайти «родзинку» області, аби зробити її конкурентно спроможною”, – зауважила Вероніка Бальбуза.

Вона закликала присутніх долучатися до розробки стратегії краю.

Очільник Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук зауважив, що смарт-спеціалізація використовується у Європейському Союзі. Тому Україна може використати європейські підходи саме на практиці. Також існує національна команда із впровадження смарт-спеціалізації. Кожна область може розробити власну смарт-спеціалізацію, залучивши до її розробки владу, бізнес та науковців.

Під час круглого столу відбувся пошук кращих рішень для конкурентного розвитку регіонів. Присутні обговорили, що таке смарт-спеціалізація і як вона працює в ЄС; як створюються ланцюги доданої вартості на основі смарт-спеціалізації; як знайти свою унікальність і чому сільське господарство чи туризм не можуть бути пріоритетом розвитку області; роль інновацій і науки в розвитку області; як пов’язані кластери, технопарки і бізнес-інкубатори з смарт-спеціалізацією.

Радник з регіонального розвитку Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк розповів про те, чому без діалогу з бізнесом і громадськістю складно реалізувати пріоритети області. Він повідомив про спільне визначення пріоритетів розвитку області (унікальність та переваги); досвід використання інноваційних рішень в області: кластери, патенти, бізнес-інкубатори, технопарки, наукові розробки і дослідження та наявні інструменти комунікації з університетами та бізнесом в області.

Завершився круглий стіл роботою у групах, під час якої визначали стейкхолдерів, проводили swot-аналіз, напрацьовували спільне бачення, стратегічні та операційні завдання і план дій.

Стратегічне планування дедалі більше входить в практику діяльності органів місцевого самоврядування і державної влади в України. Саме цей процес дозволяє згуртувати громаду, сформувати спільні цілі розвитку та разом — громаді, владі та місцевому бізнесу працювати над їх втіленням.

Черговий рівнем стратегії є розробка регіональної стратегії Волинської області.

Стандартною практикою європейських країн є впровадження так званої смарт-спеціалізації (“розумної” – ред) регіону.

Ця методика дозволяє сконцентрувати державні ресурси та інвестувати їх у сферу знань за вибраними видами діяльності для посилення конкурентних переваг регіону. Іншими словами, Smart-спеціалізація – це спеціалізація на найбільших конкурентно здатних і перспективних галузях регіону, які підтримуються місцевими дослідницькими та науковими установами.

Зауважимо, що розробка стратегій регіонів України на 2021-2027 роки буде відбуватися із врахуванням smart-спеціалізації регіонів.

Тому Волинській області теж необхідно визначитися із свою «розумною» спеціалізацією — це непроста експертна робота, яка потребує залучення всіх середовищ – адміністративного, бізнесового і наукового.

Довідково:

Смарт-спеціалізація – це новий інструмент Європейського Союзу для розбудови регіональної спроможності з урахуванням двох важливих підходів: місцевих умов та економіки знань. Такий підхід передбачає виявлення конкурентних переваг та активів регіону, використання його інноваційного та наукового потенціалу. Запорукою успіху запровадження стратегії “розумної” спеціалізації є реальна співпраця між місцевою владою, науковим середовищем, громадянським суспільством та бізнесом.

Розумна спеціалізація регіонів України за підтримки Європейського Союзу – це реальний інструмент подолання тривалого економічного спаду. В активі європейських регіонів – понад 100 впроваджених стратегій “розумної” спеціалізації.

Розробка таких стратегій – це шанс для України приєднатися до простору європейських субрегіонів, збільшити кількість спільних проектів із ЄС, залучення інвесторів та розв’язання питань підготовки та “розумного” використання трудового ресурсу.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*