Волинь – у рейтингу найсприятливіших областей

18.02.2017 / Новини

В яких областях жити шкідливо для здоров’я, а в яких екологічна ситуація задовільна? На це тривіальне й парадоксальне запитання спробував відповісти «Фокус».

Повідомляє «Волинська правда».

Реалізовуючи ідею екологічного рейтингу областей, її ініціатори зіткнулися з несподіваною проблемою: українські екологи виявилися не в змозі надати необхідні дані щодо забруднення води і грунту, в тому числі і радіонуклідами.

Фразу «Ми це не моніторимо, а моніторимо тільки те, і за нашими даними не можна робити ніяких узагальнень» вони и чули майже від кожного еколога. «Чесно кажучи, я не рекомендував би своїм друзям жити в Дніпропетровській області, – зізнався еколог Сергій. – Мало того, що там висока природна радіація – промислова діяльність навряд чи сумісна зі здоровим життям».

Водночас аналітики з «Фокуса» довідалися, що «жителі тих областей, які знаходяться на Українському кристалічному щиті (перш за все – Кіровоградської та Дніпропетровської), отримують підвищену дозу радонового опромінення. Що на Рівненській АЕС не передбачений проектом ставок-охолоджувач, через що станція змушена використовувати води річки Стир, в якій час від часу екологи фіксують радіоактивний тритій».

Пропонуючи свою версію рейтингу, вони взяли до уваги 6 показників: викиди в атмосферу забруднюючих речовин; скидання стічних, шахтно-кар`єрних і колекторно-дренажних вод; частка питної води, яка за якістю не відповідає стандарту; створення особливо небезпечних відходів I-III класів (неонові лампи, батарейки, кислоти і т д.); концентрацію нітратів у ґрунті; а також середньорічну дозу радонового опромінення, що отримує людина, яка 80% часу проводить в приміщенні.

«Ми поставили не зовсім звичайний експеримент і отримали в результаті цікаву картину, – резюмують експерти з «Фокуса». – Найнебезпечніші для здоров`я – Дніпропетровська, Запорізька і Донецька області, найбезпечніші – Чернівецька, Закарпатська та Волинська».

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*