Воював в УПА та Червоній Армії: історія ветерана Другої світової війни з Любомльщини

08.05.2020 / Новини, Статті

Уже покійний Анатолій Дроздович з міста Любомль Волинської області пройшов війну від самого початку і майже дійшов до Берліна. У 94 роки він ще давав інтерв’ю одному з телеканалів і чітко пам’ятав кожен епізод воєнних дій. Не стало знаного на Любомльщині ветерана у 2019 році.

Відомостями про нього поділився директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

“Дроздович Анатолій Васильович народився 30 грудня 1922 року в с. Гуща Любомльського повіту в сім’ї коваля. Закінчив 7 класів польської загальноосвітньої школи в с. Гуща і Опалин.

Патріотично виховувався на журналах, які виписував батько зі Львова. Відвідував прогресивну українську організацію «Просвіта» в с. Гуща.”, — зазначив Фініковський.

У 1935 році батьки, після комасації, переїхали у м. Любомль. До 1941 року допомагав батькам по сільському господарству.

У період німецької окупації відвідував «Просвіту» в Любомлі. Працював бухгалтером в фільварку с. Запілля. Після розгрому УПА фільварку в с. Запілля, щоб уникнути арешту з боку фашистів, сім’я виїхала в с. Рогові Смоляри, де їх відвідали курінний УПА «Лисий» і сотенний Микола Яценюк «Чумак», які запропонували юнаку зі зброєю в руках виборювати Українську Державність.

Влившись у лави УПА, був призначений військовим господарчим сотні «Чумака». Сотня охороняла територію понад р. Буг і госпіталь на хуторі с. Забужжя.

Брав участь, у 1943 р., в рейді по Любешівському району. Мав псевдо «Гринько», після поранення в голову отримав псевдо «Недобитий». Був в УПА до звільнення району Червоною Армією в липні 1944 р.

Відеосюжет про Анатолія Дроздовича, 2017 рік:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*