Влада, підприємці і власники баз відпочинку вирішували долю урочища Гряда (ФОТО)

18.04.2019 / Новини

В Шацькій ОТГ розпочали підготовку до сезону літнього відпочинку.

Про поліпшення умов для туристів в урочищі Гряда, комфорт та безпеку проживання, благоустрій пляжу, а також про плани на близьке майбутнє говорили 12 квітня на робочій нараді. В заході взяли участь власники і коменданти баз відпочинку згаданого урочища, керівники району, об’єднаної громади, представники служб та силових структур, – пише Район.Шацьк.

Іван Коваль, начальник Шацького комунального підприємства «Будинкоуправління», розпочинаючи нараду, зауважив, що, на жаль, на діалог з владою прибула лише половина керівників відпочинкових закладів Гряди. Втім, схожі заходи будуть плануватися і проводитися ще не раз. Аби донести до власників нові ідеї та проекти, без згоди і співучасті яких останні не реалізуються.

Василь Голядинець, голова Шацької РДА, перерахував здобутки району у сфері розвитку туризму. Реалізація проекту каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, розширення дороги в однойменному селі, будівництво набережної, благоустрій пляжу і створення на ньому комфортних умов для відпочинку – всі ці справи працюють на одну ціль: залучення інвестицій і коштів великого бізнесу задля розбудови і подальшого розквіту курортних територій. Далі в районі розпочнуть капітальний ремонт доріг.

“Пляж урочища Гряда з його старими і непривабливими гойдалками, альтанками, без переодягалень, біотуалетів та урн для сміття потребує кардинального оновлення. Багаторічні зарості лози, чагарники біля самої води – все це свідчить про запустіння. Маємо докорінно змінити вигляд Гряди. І розпочнемо роботи вже цієї весни з пляжу”, – зазначив Василь Володимирович.

Найперше, зі слів голови, потрібно буде вирізати хащі, завезти на берег білий пісок, в зеленій зоні встановити парасольки, переодягальні, компактні дитячі майданчики, лавочки – все це зробити в одному стилі і кольорі (Василь Голядинець запропонував білий). Також у планах – побудувати дерев’яні помости, пішохідні доріжки, які будуть вести до води, оглядову вежу. Велика увага буде приділятися функціонуванню рятувальних постів, обладнаних відеокамерами, аби запобігти нещасним випадкам на воді. До фінансування в дольовій участі цього проекту мають долучитися всі бази, а не тільки ті, що знаходяться в безпосередній близькості до пляжу.

Головний інженер фірми “ТОЛА” з м. Луцьк Василь Цюп’ях, який проектував набережну в Світязі, а зараз працюватиме над виглядом Гряди, наголосив, що пляж – це перший етап проекту. Далі розпочнеться другий –будівництво центральної дороги з пішохідними зонами, велосипедними доріжками та освітленням.

Цей проект дуже дороговартісний, – наголосив Василь Голядинець. Спершу дорогу хотіли зробити пішохідною, проте вона буде пішохідно-транспортною, викладена каменем і бруківкою. Ні район, ні громада не мають таких коштів, які потрібно вкласти в будівництво. Втім, керівник покладає великі надії на Волинську ОДА і особисто на голову Олександра Савченка, котрий хоче бачити Шацьк сучасним курортом і робить для цього усе можливе.

Отже, днями на пляжі Гряди стартує процес великих перетворень. Присутня на нараді Людмила Цевух, в.о. Шацького селищного голови, пообіцяла, що селищна рада допоможе в роботі і транспортом, і працівниками, оскільки найперше зацікавлена в гарних результатах.

Власники баз в усьому погодилися зі спікерами наради. Вони також озвучили власні пропозиції та проблемні моменти, які можуть виникнути в процесі благоустрою. Нагадали проектувальнику, щоб не планував будівництва споруд на самому березі озера, оскільки весняний льодохід може їх зруйнувати. Висловили занепокоєння, що знову, як у випадку проведення робіт з каналізування Гряди, буде важко зібрати гроші дольового фінансування з деяких недобросовісних керівників баз.

Тетяна Савош, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Шацькому районі, ознайомила присутніх зі статистикою перевірки баз на готовність до сезону відпочинку минулого року. Із 60 закладів Гряди лише 47 були повністю готові до прийому відпочивальників. Інші, на вимогу комісії, вимушені були в найкоротші терміни усувати недоліки й недопрацювання в питаннях протипожежної безпеки, дослідження питної води, невпорядкованих територій. За таким же принципом комісія з прийому баз працюватиме і цьогоріч.

На важливості проведення досліджень питної води наголосила Ольга Богачевська, представник Любомльського міжрайонного відділу ДУ “Волинський обласний лабораторний центр”. Вода має бути безпечною для споживачів, її хімічний склад – у межах норми. Неприпустимо проігнорувати дослідження, бо вода із збудниками хвороб може таїти небезпеку для життя і здоров’я людини.

Питання безпечного відпочинку було на вустах і в представників силових структур. Андрій Цвид, головний інспектор Шацького районного сектору УДСНС, просив звернути особливу увагу на наявність первинних засобів пожежогасіння, наголосив на важливості встановлення на базах пожежної сигналізації та облаштування рятувальних постів. Адже лише за минулий рік у Світязі втопилося 7 людей, серед яких одна дитина.

Щоб вберегти своє майно від крадіїв, відпочивальники повинні самі бути пильними – зауважив працівник Шацького відділення поліції Ігор Демчук. Керівники баз зобов’язані вести облік тих, хто приїжджає на відпочинок. Це значно полегшить роботу правоохоронців з пошуку людей, які вчинили порушення. Ідеальним варіантом для закладів є встановлення там відеокамер.

На нараді виступив керівник фірми “Security house” смт Шацьк Ярослав Москалюк. Щоб запобігти крадіжкам і надійно захистити бази відпочинку Гряди від неприємних ситуацій, він рекомендував власникам встановити охоронні системи з виведенням сигналу до центрального пульту та скористатися іншими послугами фірми.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*