Візитівка Любомльського краю святкує 40-річчя

15.07.2016 / Новини

«Машівський бір» проводжає українців, які вирушають до Польщі, і зустрічає європейців, котрі через Ягодин їдуть в Україну.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного лісового та мисливського господарства.

Цей ошатний відпочинковий комплекс розміщений серед мальовничого бору на території Любомльського лісництва Державне підприємство «Любомльське лісове господарство» неподалік селища  Машів – родинного обійстя всесвітньовідомого письменника Болеслава Пруса.

Нині його послугами особливо активно користуються подорожні, що проїжджають трасами Київ – Ковель – Люблін – Варшава та Ковель – Любомль – Шацьк –Брест.

Читайте також: Від Луцька до Шацька: журналісти показали красу рекреаційних пунктів Волині (фоторепортаж)

Лісничий Любомльського лісництва Андрій Карпович розповідає: “Він уже став візитівкою нашого краю. Ось уже сорок літ дарує людям відпочинок. Мабуть, це один із найвідоміших рекреаційних пунктів області, адже лісівники збудували його ще у 1976 році.

З тих пір тут побували тисячі відпочивальників. Серед них були державні та громадські діячі, митці й артисти, молодь та школярі. Звісно, й іноземці. У «Машівському бору» зупинялися на відпочинок також офіційні делегації… Любомльським лісівникам іноді доводилося їх частувати навіть чорницями і запашним лісовим чаєм.

За ці роки рекреаційний пункт змінював свій зовнішній вигляд, старі бесідки поновлювалися на нові, мінялася його інфраструктура. Зараз ця відпочинкова територія має відповідні вказівники, інформаційні стенди, ошатну загорожу, бруковані доріжки, які ведуть до комфортних бесідок. Тут є також колодязь, місця для вогнищ, де можна зварити юшку чи приготувати шашлики. Не забули лісівники і про маленьких відпочивальників, облаштувавши для них гойдалки та пісочниці. Вся територія обгороджена і оборана міліоративними протипожежними ровами.

Людям тут комфортно, а лісівникам – спокійно, адже у протипожежному відношенні відпочинок великої кількості людей тут не несе загрози лісовим угіддям. А щоб відпочивальники не нищили дерев, працівники лісгоспу забезпечують їх ще й дровами.

“Одні кажуть, що вона походить від польського «маш», тобто «маєш» бір, – продовжує розповідь Андрій Карпович. – Інші відстоюють думку, що місцину так названо на честь чарівної польської пані Маші, в яку закохався український лісівник.

Сорок років служить для подорожніх це місце відпочинку і доброго настрою. Проект, започаткований лісівниками Волині чотири десятиліття тому, ще за часів, коли лісове відомство Волині очолював Дмитро Телішевський, пізніше підхопили лісівники інших областей України. Все ж найбільшого розвитку він набув на Волині, де наразі збудовано 97 великих і понад 650 малих рекреаційних пунктів у всіх лісових угіддях, біля усіх автотрас, що проходять областю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*