Вісім справжніх причин, через які ви ненавидите роботу

25.04.2017 / Новини, Статті

Ви ненавидите начальника, колеги не вітаються, завдання наганяють тугу – серйозні причини для ненависті до роботи.

Насправді це лише вершина айсберга, а справжні джерела нещасть на роботі приховані глибше. Але навіть вони піддаються виправленню, – повідомляє радіо “Максимум”.

Ненависть до роботи посилюється з часом, тому що основну причину напруги ми не помічаємо, а всілякі дрібниці тільки додають масла у вогонь.

Згадайте, чого ви очікували від роботи і кар’єри, щоб зрозуміти, що не влаштовує зараз. Після цього визначте, як виправити ситуацію. А щоб було легше, ми підготували список з восьми справжніх причин ненависті до роботи і рецепти поліпшень.

Причина 1. Мені нудно

Справжня причина: ніхто не помічає ваших старань.

Симптоми: ви постійно шукаєте, чим би зайнятися, крім роботи (постежити за стрічкою в соцмережах, почитати новини).

Рішення: працювати і отримувати відгук.

Нудьга з’являється, коли вам взагалі нема чого робити або ви займаєтеся рутиною, а вона вже набридла і пора щось змінювати. Тут вихід очевидний: набратися сміливості і зважитися на зміни.

Але іноді причина нудьги в іншому: що б ви не робили, як би не старалися, ніхто і ніколи не скаже: “Та ти крутий!”. Ну і сенс старатися, якщо ніхто не помітив? У цьому випадку потрібно поговорити з керівником (або співробітниками), щоб не мучити себе думками про власну непотрібність.

Якщо вам доручать серйозне завдання і не дадуть премії (і навіть не похвалять), не впадайте у відчай. Підійдіть до керівника і запитайте, в чому справа і що потрібно, щоб вас помітили і подякували. Але якщо керівник замість вирішення скаже, що ви знахабніли, тоді можете ненавидіти роботу (і шукати нову).

Причина 2. Занадто довгий робочий день

Справжня причина: ви перевантажені, але не можете відмовитися від нових обов’язків.

Симптоми: ви приходите першим, йдете останнім, у вас вже виробився рефлекс – ховатися подалі, коли дзвонить телефон.

Рішення: запропонувати, як поліпшити організацію роботи, розставити пріоритети в завданнях.

Деяким важко сказати “ні”, коли їм додають обов’язків. Хтось побоюється звільнення, хтось боїться здатися слабким, а хтось просто соромиться. Роботодавцю вигідно, коли співробітник працює за двох. Тільки для співробітника це обтяжливо.

Якщо ви настільки гарні, що можете працювати за половину відділу, то напевно знаєте, як поліпшити роботу і все організувати. Зробіть план і запропонуйте його керівництву.

Причина 3. Ненавиджу колег

Справжня причина: справа не в людях, а в прийнятих нормах.

Симптоми: вас не приймають, ви жертва цькування або постійно сваритеся на робочому місці.

Рішення: якщо на роботі так прийнято, це точно не найкраща робота в світі.

Якщо прийняті в компанії стандарти поведінки суперечать вашому вихованню або ви не можете їм слідувати через темперамент, то навряд чи варто ламати себе заради контори. Наприклад, в компанії прийнято підтримувати конкуренцію між співробітниками, а ви недостатньо агресивні, щоб витримувати гонку, і тільки даремно витратите енергію. А в підсумку почнете ненавидіти того колегу, який вас обійшов.

Якщо поміняти роботу поки не вийде, постарайтеся зменшити роздратування. Їжте на годину раніше або пізніше колег, постарайтеся сісти за інший стіл, працюйте в навушниках, якщо можете. І подумайте, як вийти із ситуації. Складіть план на найближчі півроку-рік. Якщо зможете просунутися в кар’єрі в цій компанії, продовжуйте в тому ж дусі. Ні – шукайте іншу роботу.

Причина 4. Мало платять

Справжня причина: ви пригнічені і розчаровані.

Симптоми: дивитися на зарплатну відомість і бурчіть.

Рішення: не завжди треба звільнятися, щоб більше платили. Іноді потрібно вибивати справедливу оплату на поточному місці.

Гроші спрощують життя, хоча і не приносять щастя. Тому, якщо ваша радість і задоволеність роботою залежать тільки від цифр, ви щось втрачаєте. У нас є потреби більш високого рівня – реалізуватися, проявити потенціал, зробити щось, чим можна пишатися. Якщо у вас на роботі все це є, ви будете любити справу, навіть отримуючи середню зарплату в своїй галузі.

Важливий момент. Це відноситься тільки до тих випадків, коли ви дійсно отримуєте стільки, скільки дають на ринку праці за схожу роботу, і якщо вам взагалі є за що платити.

Причина 5. Я на роботі як в пастці

Справжня причина: вам нудно, немає цікавих завдань, але йти з роботи не хочеться.

Симптоми: вам би скасувати понеділки, а п’ятниці ви чекаєте як свята.

Рішення: знайдіть цікаві заняття поза роботою.

Рутина засмоктує із страшною силою. Особливо якщо робота сама по собі рутинна. Оскільки ми на роботі проводимо по 8 годин, нудьга і сірість просочуються і в інші сфери життя. Вже здається, що немає сил абсолютно ні на що.

Для початку спробуйте повернути зацікавлення до роботи. Прочитайте спеціальну літературу. Візьміть участь у профільній конференції. Напросіться у відрядження для обміну досвідом. Згадайте, чому взагалі вирішили працювати тут і чого хотіли досягти.

Причина 6. Ненавиджу керівника

Справжня причина: начальник не усвідомлює, скільки ви працюєте, і не цінує ваших зусиль.

Симптоми: ви зіщулюєтеся, коли чуєте голос начальника або бачите вхідний лист від нього.

Рішення: спробуйте донести до начальства, що агресія заважає вашій роботі, а ви цінний фахівець.

Деякі керівники вважають за краще накричати або пригрозити звільненням, ніж мотивувати співробітників. Як правило, такі начальники впевнені, що підлеглі нічого не можуть і що вони нікуди не дінуться. А ще є агресивні керівники, які не помічають, що вони підвищили голос. Ненавидіти і тих і інших нормально. Особливо якщо ви самі не любите конфлікти.

Якщо ви не в змозі перебувати на роботі через характер начальства, то особливо втрачати нічого. Підготуйте невеликий звіт про те, що ви робите і яку користь приносите компанії. І скажіть, що крики і погрози не допомагають працювати краще – тільки гірше.

За реакцією начальника ви зрозумієте, до якої категорії відноситься ваш: людина, яка не розуміє, що кричить, або людина, яка любить покричати. У першому випадку професійне спілкування реально налагодити, в другому – навряд чи. Якщо розмови не працюють, пора шукати нове місце або ставати начальником.

Причина 7. Я вибрав не ту професію

Справжня причина: мрії не збулися, тому ви перестали мріяти взагалі.

Симптоми: постійне невдоволення і почуття, ніби робота – каторга.

Рішення: знайдіть нову мрію.

Може, ви вибирали, куди піти вчитися, тільки заради галочки. Може бути, вас змушували батьки. І ось минуло багато років, ви отримали диплом і витратили час на роботу, щоб зрозуміти, що ви ненавидите своє заняття. Як би там не було, мрія не збулася, а без мрії не хочеться ставити цілі і що-небудь робити взагалі.

Не всі можуть взяти і кинути роботу, заради якої кілька років навчалися, яка приносить непоганий дохід, заради нової мрії. Але не обов’язково міняти життя радикально.

Хотіли бути балериною? Танцюйте. Хотіли стати рок-зіркою? Купуйте гітару і грайте. Мріяли потрапити в космос? Вивчайте астрономію, збирайте моделі ракет.

Причина 8. Я досягнув вершин

Симптоми: ви не можете просунутися вперед на роботі і не бачите можливості змінити роботу.

Рішення: подумайте, де і ким би ви хотіли працювати, познайомтеся з людьми, які вже там працюють, дізнайтеся, що потрібно зробити, щоб туди потрапити.

Ви п’ять років просиділи в одному кабінеті за одним столом, нічого не змінилося і не зміниться. Можливо, ви працюєте в маленькій компанії, де немає перспектив зростання, а пошук нової роботи нічого не дав. Тому ви працюєте, рахуєте дні до відпустки і нічого не плануєте. Не переживайте, ви не самотні. Що можна зробити в цій ситуації?

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*