Військовий капелан з Шацька розповів про поїздку у зону АТО (фото)

01.10.2016 / Новини

Настоятель парафії святого Архістратига Михаїла Української Православної церкви Київського патріархату селища Шацьк отець Роман Скірак здійснив свою третю поїздку в зону АТО як військовий капелан і волонтер.

Жителі Шацького району відгукнулися на прохання священика і принесли те, в чому зараз мають потребу бійці АТО та школярі прифронтових територій, а також гроші, – пише Район.Шацьк з посилання на газету “Шацький край” за 1 жовтня 2016 року.

Як і планували, отець Роман разом з іншими членами спілки «Військові капелани Волині» виїхали на Донбас 21 вересня. Дорога неблизька – 1300 км, проте вже знайома. З благословення владики Михаїла, митрополита Луцького і Волинського, капелани доїхали швидко і без пригод.

Міста Мар’їнка, Курахове, Красногорівка на Донеччині, в яких побували духовні отці, зустріли їх численними руїнами, проте вже не такою, як у перші поїздки, моторошною тишею на вулицях. Міста ожили, діти ходять у школу, дорослі – на роботу. Дуже повільно, але відбудовується інфраструктура, відкриваються магазини, відновлюють роботу ринки.

Капелани доставили допомогу в дві школи. Населення, зі слів священика, у містах дуже бідове, змучене війною, без необхідних засобів для існування. Тому діти дуже зраділи подарункам: зошитам, альбомам, ручкам, фломастерам, фарбам, рюкзакам, іграшкам і солодощам. Капелани познайомилися у Мар’їнці з чудовою людиною – патріотом і волонтером Аліною Коссе, яка працює директором будинку дитячої і юнацької творчості. Вона в курсі всіх подій на території, де йде війна, знає про потреби бійців і мирного населення. Вона організувала зі своїми вихованцями святковий захід на тему миру. Дітки-учасники дійства не захотіли бачити на святі солдатів, проте з задоволенням запросили до перегляду номерів волинських капеланів. За гарний концерт про Україну діти отримали від священиків волинські подарунки.

Крім того, відвідали бійців добровольчого батальйону «Донбас» та інші військові підрозділи. Віддали їм картоплю, бойлер, предмети побутової хімії, кабель, сокири, молотки тощо. Українські воїни тепер забезпечені одягом і взуттям, а також харчами, проте дякували за подарунки, довго спілкувалися зі священиками, радіючи, що про них не забувають.

Перетнулися шляхи капеланів і з бійцями роти «Світязь». Двоє шачан – отець Роман і виконуючий обов’язки командира роти «Світязь» В’ячеслав Моніч познайомилися не в Шацьку, а на Донбасі, в одному з міст якого базується підрозділ.

На самій передовій відбулася зустріч волинських священиків із відомим військовим кореспондентом Андрієм Цаплієнком. Журналіст взяв у них інтерв’ю. розповів, що постійно перебуває на території війни, аби в новинах телеканалу доносити до людей правду.

Ця поїздка в Донецьку область подарувала отцю Роману Скіраку море позитивних емоцій, нових знайомств, яскравих вражень. А ще надію. Там, де минулого року лунали постріли і вибухи, зараз тихо, і про війну нагадують тільки зруйновані будинки і люди у військовій формі. Дай Боже, як сказав священик, щоб ця кровопролитна війна якнайшвидше закінчилася. Кожна зустріч капеланів із бійцями супроводжувалася щирою молитвою під час богослужінь і молебнів. Солдати раді священикам, котрі приходять до них з миром, добром, любов’ю, котрі кажуть, що з ними Бог і благословляють на святу справу захисту Вітчизни від ворога.

о речі, Волинь стала однією з трьох областей України (ще Тернопільська та Івано-Франківська), де відродили капеланство. Доки триватиме російсько-українська війна, доти військові священики Волині виконуватимуть свій святий обов’язок перед Богом і людьми.

Отець Роман Скірак щиро вдячний жителям Шацького району, які відгукнулися на прохання допомогти бійцям. «Солдати щасливі, що про них не забувають, турбуються. Як діти, радіють подарункам із рідної землі. З їхніх слів, візити священиків, волонтерів додають їм сил стояти на варті миру», – відзначив священик.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*