Відпочивальники поділилися враженнями від Шацьких озер (ФОТО)

11.06.2018 / Новини

Мандрівники поділилися досвідом вікенду на Шацьких озерах.

“Опинившись дорогою з Києва в історичному Луцьку, скористалися нагодою на Луцький замок. Карта Google веде центром міста повз стурбованих ранковими клопотами людей, заводить на ринок “Центральний”. Триває жвава торгівля каченятами, курчатами, розсадою і будь-якої господарської дрібницею. Такою ж була атмосфера навколо середньовічного замку і в 14, і в 16 і інших століттях”, – пише Олеся Ганічева на сайті Mandria.ua.

Купуємо квитки (20 грн. p дорослого) і заходимо всередину фортеці. Читаємо коротку історію замку, побудованого в 1340 році. Ого, в 15-ve столітті в цих стінах 2 місяці тривав з’їзд європейських монархів! На хвилі здивування купуємо гарний пряник в коробці і медовий мус зі спеціями.

Піднімаємося на стіну замку, спостерігаємо через бійниці плями квітучих півоній і сплячих кішок. Гвинтовими сходами рухаємося вгору, співробітниця музею доброзичливо просить в дзвони не дзвонити.

Виходимо з замку, щоб пройтися старим Луцьком. Це зразок мирного співіснування різних культур і релігій. Тут розташовані православна і греко-католицька церкви, лютеранська кірха, синагога і сучасний будинок молитви.

Нам вдалося відвідати ще одне знамените місце – Будинок з химерами скульптора Голованя. Вразили і будинок, і безліч просто геніальних скульптур навколо.

На озера

Якість дороги до Шацьких озер за українськими мірками відмінне, і через 2,5 години ми опинилися в селі Світязь, від якого починається курортна життя вздовж озер.

Ми точно знали навіщо прямуємо до Шацьких озер:

• милуватися краєвидами і зоряним небом
• кататися на велосипедах, байдарках, катамаранах
• купатися в озерах
• поїсти юшки, вугра, риби в місцевих закладах

Житло забронювали заздалегідь через Інтернет. Нам сподобався літній дерев’яний будиночок з крихітної кімнатою і мінімалістичний інтер’єр. Все натуральне. На вікнах – москітні сітки, і це величезний плюс. На Шацьких озерах після затяжних дощів з’являється сила-силенн мошок і комарів. Але як тільки волога висихає, комарів стає менше.

Вартість житла на Шацьких – від 150 до 2 500 грн. на добу за двомісний номер.

На що варто звернути увагу:

• наявність кондиціонера або опалення (на випадок якщо з погодою не пощастить);
• москітні сітки;
• розміри кімнати та її наповнення;
• наявність кухні, холодильника, можливість замовити сніданки;
• розташування санвузла (в нашому випадку він був не в будинку);
• розташування житла щодо озера;
• кількість номерів у господаря (усамітнення або галаслива компанія – за вашим вибором);

На курорті

В озеро Світязь закохуємося з першого погляду. Прозора вода, дзеркально гладка поверхня, дно – світлий пісок. Ні водоростей, ні мулу. Біля берега прив’язані кілька човнів, пізніше дізнаємося, що виходити на них заборонено до 15-го червня. Це період нересту риби. А мотори заборонені зовсім.

Купатися можна, вода вже встигла прогрітися. Пляж обладнаний дерев’яними містками, роздягальнями, лавками. Метрів 50 мілководдя – ідеальний басейн для малюків. Для бажаючих поплавати, потрібно спочатку пройтися. Вода в озері шовковиста, і шкіра після неї стає такою ж. Про гліцерин і срібло Шацьких озер знали ще до поїздки.

Увечері гуляємо лісом, слухаємо спів птахів і дихаємо запахом сосен. Посипані квітами кущі ожини і зарості чорниці кличуть повернутися сюди в кінці червня або в липні.

Наступний день починаємо з ранкового купання. Вода бадьорить. Навколишня краса призводить до стану тихої радості.

Снідаємо в ресторані готелю “Ле марк” – о-о-о, назви на іноземний манер – відмінна риса місцевих закладів. Кухня хороша, ми ще будемо повертатися сюди на вечерю, щоб спробувати місцевий делікатес – вугра. У ресторані його пропонують в різних варіантах, ми вибираємо юшку. Недешево, дуже смачно. Пробуємо і озерну рибу простіше, це сомики смажені по-домашньому і линьки в сметані. У риби чистий смак, без сторонніх і запахів.

В окрузі

Вибір активного відпочинку дуже спростився завдяки забороні виходити на озера на будь-яких видах човнів. Беремо напрокат велосипеди, попередньо вивчивши на Google-картах можливі маршрути.

Після еквеличких велоперегонів через села Світязь і Шацьк, приїжджаємо до озера Люцимер. Воно набагато менше Світязя, заросло очеретами, біля берега зграї рибок. Купаємося, відпочиваємо, рухаємося далі. Наша наступна мета – озеро Пісочне.

Звертаємо на екологічну стежку “Лісова пісня”, перед поворотом до однойменного санаторію. Вона проходить через сосновий ліс, вона досить широка, з хорошим покриттям. Уздовж стежки дерев’яні фігури героїв драми-феєрії Лесі Українки. Обладнані місця для відпочинку, де ми влаштовуємо пікнік. Стежка виходить до санаторію, через його територію веде до озера Пісочному.

Проїжджаємо повз аскетичного вигляду корпусів і дерев’яних будиночків, від яких тягне запахом диму і шашликів. Чистий пляж, пологий вхід в озеро, сосни навколо, пейзаж, котрий того, щоб проїхати 10-15 кілометрів. Прозора вода, піщане дно, на мілководді плескалися мальки. Купаємося, вода знімає втому і наповнює енергією.

Вирушаємо в зворотний шлях. Увечері замикаємо коло купанням в озері Світязь. За день сонце прогріло дно і ногам приємно ступати щільним теплим піском під товщею блискучою прохолодної води. На воду сідати пара лебедів і граціозно сковзає уздовж берега.

Захід сонця забарвлює небо і озеро в рожевий колір, і ми стоїмо онімілі, боячись порушити тишу і урочистість цього рожевого світу.

Разом: за день наїздили 37 км, 90% по асфальту, дороги без ям, машин мало, рельєф рівний. За часом вся прогулянка зайняла у нас 5,5 годин. Прокат двох велосипедів – 270 грн. Задоволення від прогулянки отримають навіть недосвідчені велосипедисти (як я).

Смачний штрих

Додому виїжджаємо рано-вранці. Знаємо, чого чекати від дороги. Наприклад, смачного сніданку в ресторані української кухні при готелі “Софія”, що на виїзді з Рівного(село Велика Омеляна). Тут готують чудові сирники, за якими заїжджаємо вже не перший рік. І готель цей знаємо: зупинялися тут, катаючись волинськими дорогами. Поставивши смачний штрих в кінці вояжу на Шацькі озера, їдемо додому.

Коли їхати:

• На тривалі вихідні в суху, теплу погоду.
• На початку червня не так багато відпочиваючих і комфортна температура повітря для велопрогулянок.
• Після 15-го червня доступно катання на човнах, катамаранах, байдарках, а так же рибалка
• Ближче до кінця червня починається сезон ягід. У лісі багато чорниці та ожини. На озерах зацвітають білі лілії.

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*