Відомий російський історик відвідав Любомльський краєзнавчий музей

09.06.2016 / Новини

Любомльський музей співпрацює з відомим російським істориком з проукраїнською позицією

Про це інформує Музейний простір Волині.

Нещодавно Любомльський краєзнавчий музей відвідав відомий історик, археолог, доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту історії матеріальної культури Російської Академії Наук Алєксандр Мусін.

Зауважимо, що наукові контакти з дослідником музей розпочав ще в 2014 році. За цей період вчений допоміг музею в датуванні та визначенні даних по музейних експонатах: візантійських монетах ХІ-ХІІІ ст., фрагментах амфор з літописного міста Угровськ, римських монетах тощо. На основі таких контактів готуються до друку спільні наукові статті.

Цьогоріч археолог завітав до Любомльського краєзнавчого музею після участі в Міжнародній конференції «Пам’ятки Тустані» та читання публічних лекцій в університетах Івано-Франківська та Львова.

За час перебування в музеї А. Мусін ознайомився з колекціями археології (матеріали розкопок з городища Х-ХІ ст. в ур. «Шопи» біля м. Любомль, літописних міст Угровська та Любомля, Шацького поозер’я, поверхневі знахідки з населених пунктів Любомльського та Шацького районів), товарних пломб ХІІІ-ХІХ ст. та ін., допомігши в атрибуції та точному датуванні окремих пам’яток.

Окрім цього дослідник передав в музей наукову літературу, каталоги, монографії з археології, релігійної металопластики тощо.

Працівники музею також ознайомили гостя із пам’ятками історії та архітектури Любомля: Св. Георгіївською церквою ХІІІ-XVІІІ ст., римо-католицьким костелом Св. Трійці (1412 р.), городищем «Замчище» ХІІІ-XIV ст., палацом Браницьких XVIII ст., та ін.

Довідка. Алєксандр Мусін – доктор історичних наук, професор, історик-медієвіст, археолог, кандидат богословських наук, провідний науковий співробітник відділу слов’яно-фінської археології ІІМК РАН. Народився 6 червня 1964 року в м. Санкт-Петербург. Закінчив історичний факультет Ленінградського державного університету (1992 р.), Санкт-Петербурзьку Духовну Православну Академію (1995р.). Кандидат історичних наук (1997 р.), доктор історичних наук (2002 р.), кандидат богослов’я (1995 р.).

Працював викладачем та завідувачем церковно-археологічного музею при Духовній Православній Академії в м. Санкт-Петербург, викладачем кафедри бібліїстики Санкт-Петербурського держуніверситету, викладачем Російської християнської гуманітарної академії.

Наукові інтереси: культурні зв’язки Древньої Русі з Візантією та Західною Європою, історія Церкви, церковна археологія, культурна церковна спадщина, історія та археологія Новгороду та Новгородської землі тощо.

Автор понад 220 наукових публікацій, монографій, статей.

Відомий своєю проукраїнською позицією, критикою політики Кремля щодо нашої держави (анексія Криму, російсько-українська війна на сході України). Входив до складу учасників Конгресу російської інтелігенції, які виступили з офіційною заявою до В. Путіна припинити військову агресію в Україні,

Часто друкується в українських ЗМІ, читає лекції в університетах України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*