Відома уродженка Любомльщини відзначає 6о-річний ювілей

29.08.2019 / Новини

Сьогодні виповнюється 60 років з дня народження уродженки Любомльщини Марії Якубовської (Маткобожик) — української поетеси, кандидата філологічних наук, доцента Української академії друкарства, відмінника народної освіти України, прозаїка, драматурга, критика, есеїста, культуролога, дослідниці історії та теорії літератури.

“Марія Якубовська народилася 29 серпня 1959 року в с. Почапи Любомльського району. У 1981 році закінчила Львівський університет імені І.Франка. Працювала у середніх школах, педагогічному коледжі. У 1980-ті роки, студенти університету ім. Франка і члени літстудії “Франкова кузня”, знали Марію Якубовську як українську поетесу”, – написав у соцмережах директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

У дописі йдеться також про те, що членкиня Львівської обласної організації Національної спілки письменників України з 2003 року. Головний редактор часопису «Літературний Львів». Голова Гільдії митців Львівщини, свого часу була головою Львівської організації НСПУ (2006-2011).

У творчому доробку поетеси понад 70 книжок різних жанрів, вона підготувала і впровадила в життя чотири навчальні програми з української літератури (станом на 2005 рік). Автор культурологічного проекту “Духовність”. Організатор та ініціатор створення Міжнародної письменницької організації, засновник літературних премій: премія ім. О. Грицая, премія ім. І. Вільде, «Лісова пектораль».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*