Відгуляли «найсмачніший» фестиваль Волині «Світязький пончик» (ФОТО)

17.07.2019 / Новини

Якщо на Львівщині смак пампуха асоціюється з Різдвом, то на Шацьких озерах пончик – це символ літа, спеки і солодкого відпочинку. Це те, що найкраще втамує голод, коли купання в світязькій воді втомило і виснажило, а в животі тим часом почало голосно бурчати.

Вам не потрібно йти шукати цього смаколика, його вам принесуть. Великого, гарячого, рум’яного, запашного, м’якенького всередині і хрумкого зовні, щедро притрушеного цукровою пудрою, зі згущеним молоком, сиром, маком, шоколадом, халвою, чорницею, вишнею, ожиною, абрикосом, яблуком, малиною, полуницею, бананом, сливою і навіть мармеладом! Куди там американським донатсам до світязьких пончиків з такою начинкою!, пише Район.Шацьк.

Недаремно ця проста і водночас надзвичайно смачна випічка стала кулінарною візитівкою краю і навіть дала старт колоритному фестивалю.

14 липня на березі Світязя відбувся вже другий пончик-фест. Минулого року це свято, на якому відвідувачів частували здобою, знайомили з традиціями випікання та історією її походження, започаткував колишній голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець.

Пончистки (саме так на Шаччині називають майстринь, які випікають і продають солодкі кульки, посипані пудрою) гарно підготувалися до фестивалю. Столи, встановлені на березі озера, гнулися від кількості пончиків. Не менше було і людей, які хотіли їх скуштувати.

Територія фестивалю вабила відвідувачів святковим оформленням: фотозоною, стендами, малюнками, виставкою світлин. І малих, і дорослих вітав та розважав головний персонаж і господар дійства – пончик-аніматор.

 

До вправних господинь, які випікають в день тисячі пончиків, звернулися зі сцени Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, і Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА.

Керівники району подякували їм за важку працю і турботу про відпочивальників, за можливість насолоджуватися смаколиком, а фестивалю побажали процвітати і ставати все більш популярним.

Ведучим на фестивалі був Андрій Зубенко, директор та головний голос радіо «СіД FM». Він повідав відвідувачам багато цікавинок про пончик, про найдорожчий (за тисячі доларів!) смаколик з їстівним золотом і солодкими діамантами, про популярність цього виробу в світі. Ведучий також назвав імена переможців фотоконкурсу «Світязький пончик».

Учасники цікавих конкурсів з насолодою поїдали пончики на швидкість, годували ними своїх половинок, продавали здобу і отримували чудові призи за спритність.

А який фестиваль без рекордів! Цього року пончистки змагалися у вмінні споруджувати з пончиків вежі. В цій справі використали сотні пампухів, звели чудернацькі солодкі споруди, залиті шоколадом, посипані пудрою, прикрашені стрічками.

Найвищу вежу виготовила Світлана Пех, її виріб згодом продали на аукціоні за 500 грн. Всі учасниці змагань отримали за свої старання пластикові лотки.

У конкурсі на найсмачніший пончик відвідувачі визначили таких переможців: І місце – Любов Сакура, ІІ – Ірина Шамук, ІІІ – Єва Курчак. Всім вручили подарунки від організаторів. Головний приз – велосипед дістався після розіграшу пончистці Любові Чак.

Фестивальні заходи перепліталися з концертними номерами, які підготували аматори сцени району: народні ансамблі «Лісова пісня» і «Молодички», вокальні колективи «Мелодія», «Red Rose», танцювальні гурти «Первоцвіт» та «Зорецвіт», виконавці Юлія Демчук та Петро Олех, Юлія Цвір, Світлана Чернякова, Ірина Мокрушенко, Яна Шумчук, Вікторія Ягодинець, Максим Веремчук, Світлана Постернак, Надія Слюсарук та інші.

Сценкою про тещу і зятя розсмішили глядачів Ольга Гайова і Тетяна Поліщук. Родзинкою концерту став виступ заслуженого працівника культури України Вячеслава Судими з Луцька.

Завершився фестиваль світязького пончика виступом гурту «HAVANA cover band» з м. Луцьк та запальною дискотекою під відкритим небом.

Організатори – відділ культури Шацької РДА – щиро вдячні Світязькій сільській раді (голова Микола Цвид), приватному підприємству «Флора», громадській організації «Квітка Полісся», супермаркету «Наш край» (смт Шацьк), власнику маєтку «Nester-house» Петрові Нестеруку, підприємцям Василю Печуку та Сергію Дударчуку за матеріальну допомогу в організації фестивалю.


Мирослава ЦЮП’ЯХ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*