Ветеран АТО з Любомльщини налагодив виробництво термопанелей

03.01.2020 / Новини, Статті
Валентин Шеремета крайній ліворуч

У розмаїтому світі сучасних будівельних матеріалів і технологій сьогодні дедалі більшу популярність здобувають термопанелі. Йдеться про оздоблювальні матеріали, які застосовують для утеплення й облицювання фасадів. Одним з головних переваг є універсальність, з їхньою допомогою можна облицювати будинок з будь-якими стінами й архітектурними формами без складних і дорогих підготовчих робіт.

Про це пише газета «Наше життя» за 3 січня.

Віднедавна виробництво цієї продукції опанував житель Любомля Валентин Шеремета.

Чоловік розповідає, що свого часу «підгледів» таку технологію, коли працював на будівництві за кордоном, відтоді не полишала думка і собі спробувати.

«Щоправда, грунтовно цим зайнявся вже коли повернуся з АТО, — каже Валентин Шеремета. — Набридли випадкові підробітки, тож вирішив розпочати власну справу. Спершу експериментував вдома. Купив кілька форм, зробив перші зразки.

Поступово знайшлася клієнтура. З кожного прибутку купував нові форми, збільшуючи квадратуру, яку можна було б виробляти за раз. Нині працюємо в орендованому приміщенні. Наш колектив невеличкий: окрім мене — це четверо хлопців, двоє з них — теж учасники АТО. До речі, одна із принципових позицій — мої працівники мають бути офіційно працевлаштовані, щоб їм йшов стаж, який потім вплине на пенсійне забезпечення».

Трішки про продукцію, яку виготовляють хлопці. Термопанелі — це цілісна фасадна система, що включає в себе два основних компоненти. Перший — це ефективний і оптимальний утеплювач (пінопласт, мінвата тощо), шар якого надійно захищений від впливів зовнішнього середовища та механічних ушкоджень.

Другий елемент, що забезпечує захист утеплювача і безпосередньо самого фасаду будинку — клінкерна плитка, яка має високу міцність та стійкість до впливу несприятливих атмосферних факторів, при виготовленні якої використовується армований полімерний бетон з фіброю (спеціальна волокниста добавка, яка покращує, насамперед, міцність та інші якості бетону, збільшуючи термін експлуатації конструкції).

Виробничий процес виглядає так. Форму заливають бетоном, зверху у неї закладають пінопласт чи інший утеплювач. На спеціальному станку за рахунок вібрації утеплювач міцно «спаюється» з бетоном. Коли виріб трохи застигне, його переносять у сушарку. Від початку виготовлення до фінішу проходить доба, а вже через 3-5 діб термопанелі можна кріпити на будівлю. Остаточної міцності вони набувають через 21 день, фарбувати можна через 25-30 днів.

«Бажано робити це у теплу пору року, — каже співрозмовник. — Застосовувати можна різні фасадні фарби: силіконові, акрилові, гумові. Я б радив використовувати якраз гумові фарби — вони не вбирають вологу, забезпечуючи довговічність експлуатації — 20-30 років.

А от шви між плитками радив би заповнювати акриловим «герметиком». Шпаклівкою, клейовими сумішами чи фугою не рекомендується, оскільки бетон зі зміною погодних умов «грає» — то розширюється, то стискається, тому ці будматеріали з часом просто повисипаються».

За добу на невеличкому підприємстві Валентина Шеремети є можливість виготовляти 100-200 «квадратів» термопанелей різних розмірів та візерунків. При бажанні можуть бути й кольорові.

Вартість — 160-280 гривень за квадратний метр — переважно все залежить від товщини та густини пінопласту — тут працюють переважно з ним. Якщо ж з іншими утеплювачами — буде дорожче. Використовують пінопласт, який не горить, товщиною від 1 до 10 сантиметрів — все залежить від бажання замовника.

 «Щодо переваг термопанелей перед звичайними традиційними технологіями, то, по-перше, панель легко кріпиться на стіну за допомогою монтажних дюбелів, причому, поверхня може бути будь-яка: дерево, бетон, цегла, піноблок тощо, — підсумовує Валентин Шеремета.

— По-друге, робиться все дуже швидко, третя перевага — це фінансовий бік, адже утеплення термопанелями коштує набагато дешевше, порівнюючи із звичайними традиційними технологіями. З термопанелями ви отримуєте абсолютно інший, утеплений і облицьований будинок».

Фото надано редакцією газети.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*