Верховна Рада проголосувала за відмову від міжнародної закупівлі ліків

12.09.2019 / Новини

Народні обранці зробили спробу скасувати закупівлю ліків через міжнародні організації.

У вівторок, 10 вересня, депутати Верховної Ради ухвалили у першому читанні законопроект №1076 «Про внесення змін до Закону України Про публічні закупівлі та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель», який може скасувати закупівлю ліків через міжнародні організації. Ухвалення цього законопроекту в цілому може залишити важкохворих українців без життєво важливих медпрепаратів, – пише ZAXID.NET.

Цей законопроект внесли сім народних депутатів від «Слуги народу». «За» внесення змін проголосував 351 народний обранець.

Тривожним є той факт, що під час розгляду законопроекту у парламенті, ніхто жодного разу навіть не обмовився про те, що ці зміни скасовують закупівлю ліків через міжнародні організації.

Першими забили тривогу пацієнтські організації «Пацієнти України» та «100% Життя».

Інна Іваненко, виконавча директорка БФ «Пацієнти України» у коментарі «Українській правді» пояснила, що наприкінці закону «Про публічні закупівлі…» були виключення, які дозволяли закупівлі через міжнародні організації МОЗу та оборонній сфері. А в редакції, яку щойно ухвалила Рада, виключили МОЗ і залишили лише оборонну сферу.

«Якщо законопроект проголосують у такій редакції, він загрожує здоров’ю та життю сотень тяжко хворих українців, серед яких – діти, адже він позбавляє українців доступу до рятівних ліків, а також до вакцин», – каже Інна Іваненко.

Після прийняття законопроекту у першому читанні, у Facebook з’явився пост народної депутатки від «Голосу», екс-заступниці МОЗ Ольги Стефанишин.

«Якась зла сила викинула звідти можливість для МОЗ закуповувати ліки, вакцини та медичні вироби за допомогою міжнародних організацій. Чи це умисна дія, чи випадковий збіг, мені невідомо. Оскільки закони голосуються сьогодні із шаленою швидкістю, ми з Михайлом Радуцьким (голова комітету здоров’я нації – ред.) екстерном провели дискусію щодо цього питання», – пише Ольга Стефанишин.

За її словами, є розуміння, що міжнародні закупівлі потрібно продовжити мінімум на два роки для ліків та медвиробів, вакцин – назавжди. Такі правки домовилися подати спільно з Михайлом Радуцьким між першим і другим читанням.

Голова комітету здоров’я нації Михайло Радуцький, пише Ольга Стефанишин, погодився з тим, що практика міжнародних закупівель має свій позитивний ефект. Вона назвала три головні переваги закупівель ліків через міжнародні організації, зокрема:

  1. Сьогодні 10 видів вакцин від 10 небезпечних хвороб, які діти і дорослі мають отримати за Календарем щеплень, є в усіх областях України. Такі показники маємо вперше за останні роки. Вакцини для України закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) – лише якісні і ефективні, які давно і широко використовуються у світі і мають гарантію якості;
  2. Нині держава повністю забезпечує безоплатне стентування для всіх пацієнтів з інфарктом з елевацією сегмента ST, які потребують негайної допомоги. Прорив у забезпеченні стався у 2016 році, коли міжнародні організації за ті самі кошти змогли закупити втричі більше стентів, ніж це робив МОЗ України до запровадження закупівель через міжнародні організації;
  3. 90% онкологічних препаратів сьогодні МОЗ закуповує дешевше, ніж до міжнародних закупівель. На деякі ліки ціну вдалося знизити у 67 разів.

«У той же час, ми повністю підтримуємо розвиток національної системи закупівель, надання всіх можливостей для Медичні закупівлі України закуповувати лікарські засоби через систему ProZorro. З часом воно має перебрати на себе більшість закупівель ліків, – пише Ольга Стефанишин. – Таким чином ми дамо можливість становлення та плавного переходу від міжнародної практики до національних торгів та програми реімбурсаціі. Крім того, залишимо можливість купувати вакцини через дитячий фонд ЮНІСЕФ, який гарантує їх високу якість та найкращі ціни в світі».

Якщо цього не зробити, пише Ольга Стефанишин, сотні пацієнтів залишаться без ліків вже з 1 березня 2020 року.

У БФ «Пацієнти України» кажуть, що закупівельна реформа в охороні здоров’я розпочалася у 2015 році, після ухвалення змін до законодавства. Тоді функцію централізованих закупівель ліків, медичних виробів та вакцин було передано від МОЗу до міжнародних спеціалізованих організацій, таких як ПРООН, ЮНІСЕФ, Crown Agents тощо.

«Відтоді уже 5 років, як закупівлі життєво необхідних ліків, вакцин та медичних виробів звільнені від корупції. Завдяки відсутності у цих закупівлях корупційної складової, міжнародні організації економлять до 40% державного бюджету, що дозволяє закупити більше ліків (на 68%!) і врятувати більше життів», – стверджують «Пацієнти України».

Після залучення до закупівель міжнародних організацій, українські пацієнти не лише мають кращу забезпеченість ліками, а й отримали доступ до ексклюзивного лікування, яке ніколи не закуповувалося МОЗ.

«У разі позбавлення МОЗ можливості використовувати механізм міжнародних закупівель, пацієнти будуть позбавлені можливості лікуватися. Адже наразі національні закупівельні процедури не мають і не зможуть мати таких можливостей, як от проведення торгів на міжнародному рівні, об’єднання лотів кількох країн, прямі довгострокові контракти з виробниками завдяки багаторічному плануванню», – кажуть у БФ.

Окрім вакцин та сироваток, які неможливо закупити через національні торги так ефективно, як це роблять міжнародні організації, українські пацієнти ризикують залишитися без багатьох життєво важливих ліків та медвиробів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*